Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Picie alkoholu ma zarówno krótkoterminowe jak i długoterminowe skutki. Chodzi nie tylko o uzależnienie, ale także szereg innych konsekwencji. Poza tym wciąż zapominamy, że nie ma bezpiecznej dawki alkoholu. A to oznacza, że już niewielka ilość jest toksyczna dla organizmu, za to rezygnacja z trunków wpływa nie tylko na cerę.
Serek wiejski i jogurt grecki to popularne produkty nabiałowe, które różnią się składem i wartościami odżywczymi. Jeden lepiej sprawdza się przy budowie masy mięśniowej, drugi wspiera trawienie i mikroflorę jelit. Sprawdź, co wybrać: jogurt grecki czy serek wiejski.
Zdrowie oczu to coś, o czym zaczynamy myśleć dopiero wtedy, gdy pojawiają się problemy - pogarszający się wzrok, uczucie suchości, zmęczenie podczas pracy przy komputerze. Tymczasem eksperci od lat podkreślają, że odpowiednia dieta może opóźnić procesy starzenia się oczu i chronić je przed groźnymi chorobami. Szczególnie ważne są trzy witaminy.
Czosnek to ceniona roślina w medycynie tradycyjnej. Jednak w dużej mierze skupiamy się na jej przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybicznych właściwości. Tym razem jednak sprawdzamy, jak czosnek wpływa na ciśnienie krwi i o czym należy pamiętać, dodając go do potraw.
Kogel-mogel to zapomniany deser z PRL-u, który dziś wraca nie tylko jako smak dzieciństwa, ale i naturalne wsparcie dla zdrowia. Ten prosty miks jajek i cukru może wzmacniać odporność, wspierać serce, a nawet działać jak domowy syrop na gardło. Czy kogel-mogel poprawia krążenie i naprawdę warto do niego wrócić? Sprawdzamy.
Kiełbasa z grilla to grillowy klasyk, ale nie każda nadaje się do jedzenia. Zamiast patrzeć na cenę, sprawdź skład – niektóre produkty z Biedronki, Lidla i innych sklepów mogą zawierać składniki, których lepiej unikać.
Chyba mało kto postawiłby na tę substancję, a jednak, jak przekonuje dr Bartek Kulczyński, są niepodważalne dowody. Nasz układ krążenia potrzebuje tlenku azotu, żeby uniknąć miażdżycy. Skąd go brać? Najlepiej spożywać produkty, które pozwalają organizmowi go wytworzyć. Na czele listy buraki, ale nie tylko.
Zamienniki cukru zyskują w ostatnim czasie dużą popularność. Dlatego naukowcy coraz częściej przyglądają się bliżej różnym słodzikom i tego jak wpływają na zdrowie. Z najnowszych badań wynika, że nie są bez znaczenia dla dojrzewających dzieci.
Kolagen jest niezbędny, jeśli chcemy się cieszyć piękną i jędrną skórą. W końcu to jemu zawdzięczamy odnawianie się komórek. Czasami jednak trzeba nieco pomóc ciału w jego produkcji. W tym pomogą nam te popularne produkty.
Cukier w płynie działa inaczej na organizm niż ten w deserach. Nowe badanie wykazało, że słodzone napoje prowadzą do gwałtowniejszych reakcji metabolicznych, co zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, otyłości i chorób serca. Dlaczego tak się dzieje?
Ryba na obiad to doskonały wybór i zdrowa alternatywa dla mięs, które królują w polskiej kuchni. Problem pojawia się, kiedy w grę wchodzi wybór najlepszej ryby na obiad. Wielu z nas kieruje się ceną i smakiem. Tymczasem badania pokazują, że na przykład ciesząca się uznaniem Polaków tilapia może nie być najlepszym wyborem żywieniowym. Czy to oznacza, że tilapia nie jest zdrowa? Sprawdź, co warto wiedzieć.
Pieprz czarny i zawarta w nim piperyna mogą przyspieszyć metabolizm, poprawić trawienie, wspierać detoks organizmu i chronić mózg przed starzeniem. Poznaj najważniejsze właściwości tej przyprawy i dowiedz się, jak włączyć ją do codziennej diety. Sprawdź, dlaczego warto jeść pieprz codziennie!
Która margaryna z Biedronki jest najzdrowsza? Dietetyk wskazuje „ProActiv” jako najlepszy wybór dzięki niskiej zawartości tłuszczu i obecności fitosteroli, które obniżają cholesterol. Zobacz ranking margaryn i sprawdź, której lepiej unikać, a którą warto włożyć do koszyka.
Koszmary nocne mogą być efektem nie tylko stresu, ale też tego, co jesz. Ser to jeden z produktów, który często pojawia się na liście pokarmów odpowiedzialnych za złe sny. Sprawdź, jakie jeszcze jedzenie powoduje koszmary?
Już w starożytności wierzono, że najzdrowsza roślina świata może leczyć ciało i umysł. Dziś wiemy, że wasabi wspiera pracę mózgu, łagodzi stany zapalne i wzmacnia odporność. Co dokładnie daje wasabi i dlaczego to naturalne wsparcie dla organizmu kosztuje 1000 zł za kg?
To warzywo dobre na wątrobę, o którym wielu z nas zapomniało, kiedyś było stałym elementem kuchni naszych dziadków. Wspomaga trawienie, oczyszcza organizm i pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Jeśli połączymy je w nieodpowiedni sposób, nawet najzdrowsze produkty mogą niekorzystnie zadziałać na nasz układ trawienny. Wzdęcia, brak energii, ssanie w żołądku - to tylko część możliwych skutków złych połączeń. Nie wszystko, co wygląda zdrowo, dobrze się razem trawi. Czego nie wolno łączyć w jednym posiłku? Jakich produktów nie mieszać w diecie? Wyjaśniamy.
Czarna porzeczka to naturalny spalacz tłuszczu, który pozwala skutecznie schudnąć bez intensywnych ćwiczeń. Najnowsze badania potwierdzają, że regularne jedzenie tych owoców pomaga redukować tłuszcz z brzucha, przyspiesza metabolizm oraz obniża poziom cholesterolu LDL. Sprawdź, jak włączyć czarną porzeczkę do swojej diety na odchudzanie!
Nie udało ci się schudnąć do lata, ale chcesz "zgubić brzuszek" przed urlopem? Z pomocą przychodzą letnie zupy na odchudzanie - chłodniki, kremy warzywne i buliony. Choć szczupła sylwetka nie musi oznaczać ideału, wiele z nas czuje się lepiej, gdy ciało staje się lżejsze i bardziej sprężyste. Sprawdź, jakie zdrowe zupy pomogą w odchudzaniu.
Żelazo to kluczowy minerał dla zdrowia, zwłaszcza dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i produkcji czerwonych krwinek. Dietetycy podpowiadają, które owoce i warzywa warto włączyć do codziennej diety, by nie musieć martwić się o niedobór żelaza.
„Skinny Tok” to popularny na TikToku trend odchudzania, który zdobywa coraz większą popularność, zwłaszcza wśród nastolatek. Eksperci ostrzegają, że promuje niezdrowe i niebezpieczne wzorce związane z ciałem i dietą, mogące prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.