Katarzyna Bosacka wyjawia, co znalazła w tartej bułce. Lepiej zetrzeć samodzielnie

2024-07-18 17:18

Tradycyjna bułka tarta powinna zawierać to, z czego ta bułka została upieczona, czyli: mąkę, drożdże, sól i wodę. Katarzyna Bosacka radzi, by zapoznać się z etykietą dołączoną do opakowania produktów dostępnych w sprzedaży. Można mocno się zdziwić.

Katarzyna Bosacka wyjawia, co znalazła w tartej bułce. Lepiej zetrzeć samodzielnie
Autor: GettyImages/EkoBosacka, Facebook

Katarzyna Bosacka jest znaną i cenioną dziennikarką, kojarzoną przede wszystkim z dietetyką i rozprawianiem się z kulinarnymi mitami.

Chociaż z wykształcenia jest polonistką, doświadczenie i dociekliwość, pozwoliły jej właśnie w tej dziedzinie odnieść spektakularne sukcesy i zdobyć spore zaufanie Polaków.

Niedawno publicystka wzięła na tapetę z pozoru niewinny produkt, jakim jest bułka tarta. Można się zdziwić.

Czym jest etykieta produktu i co można z niej wyczytać?

Tarta bułka - czytaj etykiety

Na problem składu tartej bułki w polskich sklepach Katarzynie Bosackiej zwróciła uwaga jedna z jej obserwatorek w mediach społecznościowych.

W składzie startej bułki, poza oczywistymi rzeczami, jak mąka woda, drożdże i sól, znalazły się jeszcze między innymi:

  • cukier (na drugim miejscu w składzie)
  • margaryna (z tłuszczem palmowym)
  • emulgatory
  • aromaty
  • polepszacze
  • środek do przetwarzania mąki

Nie ma żadnego wyraźnego powodu, żeby tak wyglądała tarta bułka, podkreśla Bosacka.

Tarta bułka - jak uniknąć kłopotów

Co można na to poradzić? Katarzyna Bosacka apeluje, by zawsze, gdy mamy na to czas, mielić suchą bułkę samodzielnie. Oczywiście, najpierw trzeba wybrać dobre pieczywo, a to już kolejny, dłuższy temat.

Koniecznie czytajcie etykiety - nie kupicie produktu, którego skład niepokoi.

Czy bułka tarta może być zdrowa

Warto wiedzieć, że o ile klasyczne tarte bułki z marketów mogą zaskoczyć na niekorzyść, rynek coraz częściej oferuje zdrowsze zamienniki dla klasycznej bułki pszennej.

Niskowęglowodanowe, bezglutenowe, bogate w błonnik, pełne magnezu, dobrego białka, potasu, z witaminą E i z witaminami z grupy B - takie bułki tarte, czy po prostu panierki, są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.

Może daleko im do klasyki, ale to akurat niekoniecznie musi przeszkadzać.

Listen on Spreaker.