Marchew a miażdżyca. Czy warto jeść to warzywo?

2023-03-01 11:37

Choć wydaje się to paradoksalne, małe rzeczy mają znaczenie w profilaktyce lub powstrzymaniu rozwoju miażdżycy. Do nich należą m.in.: unikanie palenia tytoniu, utrzymanie właściwej wagi ciała, ograniczenie spożywania tłuszczów trans i regularne jedzenie marchwi.

Obieranie marchwi
Autor: GettyImages Marchew a miażdżyca. Czy warto jeść to warzywo?

Spis treści

  1. Marchew – jakie posiada właściwości?
  2. Związki fenolowe w marchwi – jak rolę pełnią w profilaktyce miażdżycy?
  3. Błonnik w marchwi a redukowanie następstw miażdżycy
  4. Marchew jako korzystny prebiotyk

Marchew – jakie posiada właściwości?

Marchew to warzywo, które jest zasobne w karotenoidy, witaminę C i E, a także fenole typu: kwas p-kumarowy, chlorogenowy, kawowy – czyli wszystkie te składniki, które sprzyjają profilaktyce miażdżycy. Dzięki temu, że często ląduje na naszym talerzu, głównie w postaci surówki do obiadu, pomaga dostarczyć błonnika, który stanowi prebiotyk dla bakterii jelitowych. Korzystnie wpływa więc na nasz mikrobiom i sprzyja regularnemu wypróżnianiu.

Poradnik Zdrowie: miażdżyca

Związki fenolowe w marchwi – jak rolę pełnią w profilaktyce miażdżycy?

Stres oksydacyjny to jedna z przyczyn rozwoju miażdżycy. A związki fenolowe zawarte w marchwi potrafią go hamować. Nic dziwnego, że regularne spożywanie marchwi lub picie z niej soku obniża ryzyko rozwoju miażdżycy. Jak wynika z badań, te osoby, które spożywały 480 ml soku z marchwi każdego dnia przez okres 3 miesięcy, miały zdecydowanie większy status antyoksydacyjny w osoczu niż w dniach poprzedzających badanie.

Oznacza to, że spożywanie marchwi w dowolnej formie, jest w stanie zwiększyć obronę organizmu przeciw wolnym rodnikom, a tym samym nie dopuszcza np. do utleniania niekorzystnej frakcji LDL, która odkłada się w postaci blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i tętnicach.

Błonnik w marchwi a redukowanie następstw miażdżycy

Błonnik zawarty w marchwi stanowi ważny element ograniczający poziom cholesterolu. Dzięki temu, że wiąże kwasy żółciowe w jelitach, nie dopuszcza do nadmiernego przedostawania się cholesterolu do krwi. Dlatego, nawet mimo diety zasobnej w lipidy, ilość przyswojonego cholesterolu – jeśli jemy posiłek tłuszczowy wraz z błonnikiem – będzie mniejsza niż wówczas, gdy zjemy sam tłusty posiłek.

W badaniach przeprowadzonych na myszach karmionych cholesterolem, pokazano, że synergistyczne działanie przeciwutleniaczy i błonnika zawartych w marchwi, może zmniejszać poziom krążących lipidów oraz zwiększać status antyoksydacyjny w organizmie.

A to z kolei każe wysnuć wniosek, że organizm wzmocniony zewnętrzną dawką przeciwutleniaczy w postaci karetonoidów z marchewki, jak również błonnika, jest w stanie lepiej bronić się przed powstawaniem blaszek miażdżycowych.

Marchew jako korzystny prebiotyk

Dzięki wspomnianej dużej zawartości błonnika (3,6 g na 100 g), marchew stanowi doskonały prebiotyk – czyli pożywkę dla korzystnych bakterii jelitowych.

Ze względu na to, że prebiotyki w dużej mierze powodują wzrost m.in. bakterii Bifidobacterium bifidum, a te z kolei potrafią asymilować cholesterol i rozkładać kwasy żółciowe w jelicie cienkim, przez co zmniejszają wchłanianie cholesterolu w jelitach, można domniemywać, że spożywanie marchwi przyczynia się pośrednio do działania przeciwmiażdżycowego.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE