Mózg się mniej starzeje, gdy dieta obfituje w kwasy omega-3. Te produkty mają ich najwięcej

2022-10-10 15:34

Te cenne nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędnym składnikiem diety. Ich naturalnym źródłem są tłuste ryby, oleje roślinne czy tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Przeciwdziałają wielu chorobom, wzmacniają odporność i nie tylko. Według najnowszych badań chronią mózg przed oznakami starzenia. Szczególnie powinna w nie obfitować dieta osób mających predyspozycję genetyczną do rozwoju choroby Alzheimera.

Kobieta spożywająca posiłek
Autor: Getty Images

Chodzi tu o kwasy tłuszczowe omega-3, czyli o związkach wykazujących szereg właściwości prozdrowotnych. Mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, serca czy narządu wzroku. Jak wynika z najnowszych badań naukowych, opublikowanych na łamach czasopisma "Neurology", włączenie do diety produktów z dużą zawartością kwasów omega-3 może chronić mózg w średnim wieku. Zalicza się do nich: ryby, olej lniany, siemię lniane, orzechy włoskie, olej wytłaczany z orzechów włoskich oraz zielone warzywa (m.in. brokuły, groszek czy kapusta). 

Kwasy omega-3 i ich wpływ na pracę mózgu

Tego odkrycia dokonał zespół naukowców z University of Texas w Stanach Zjednoczonych. Nie da się ukryć, że z tej przeprowadzonej analizy płyną dobre wiadomości dla osób w wieku 40-50 lat. Choć, główna autorka badania, prof. Claudia Satizabal, podkreśla, że "nawet w młodszym wieku dieta, która zawiera kwasy omega-3 chroni mózg przed większością oznak starzenia się, które można dostrzec w średnim wieku".

Badanie obejmowało ponad 2 tys. osób w wieku średnio 46 lat. Jego celem było porównanie stężeń kwasów omega-3 w komórkach z obrazami MRI mózgów i kondycją funkcji poznawczych uczestników. U części ochotników stwierdzono wariant genu APOE4, predysponujący do rozwoju choroby Alzheimera i demencji naczyniowej.

Do jakich wniosków doszli naukowcy? Okazało się, że osoby, u których zidentyfikowano nawet niewielkie ilości kwasów tłuszczowych omega-3, miały stosunkowo zdrowszą strukturę mózgu i sprawniejszy intelekt. Co więcej, wysokie stężenie tych kwasów powiązane jest z większą objętością hipokampy, inaczej rogu Ammona. Funkcje tej niewielkiej struktury mózgu, położonej w obrębie płata skroniowego wiążą się przede wszystkim z pamięcią i regulacją zachowań emocjonalnych. Odpowiednia ilość kwasów omega-3 pozytywnie wpływa również na myślenie abstrakcyjne.

W formie 24: źródła kwasów omega-3

Mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju Alzheimera

W opinii badaczy osoby z rozpoznanym genem APOE4 powinny stosować dietę bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3. Są one pomocne w regeneracji i wzmocnieniu naczyń krwionośnych w mózgu. - Mamy do czynienia z genetyką, której nie można zmienić. Jeśli więc istnieje modyfikowalny czynnik ryzyka, który może stanowić przeciwwagę dla genetycznych predyspozycji, oznacza to dużą korzyść – wyjaśniła dr Debora Melo van Lent, współautorka tej analizy

Zaznaczyła, że "kwasy omega-3 takie jak kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokzaheksaenowy (DHA) są kluczowymi mikroskładnikami diety, które wspierają i ochraniają mózg". Mimo zaskakujących wyników potrzebne jest przeprowadzenie kolejnych badań.