Mózg się mniej starzeje, gdy dieta obfituje w kwasy omega-3. Te produkty mają ich najwięcej

2022-10-10 15:34

Te cenne nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędnym składnikiem diety. Ich naturalnym źródłem są tłuste ryby, oleje roślinne czy tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Przeciwdziałają wielu chorobom, wzmacniają odporność i nie tylko. Według najnowszych badań chronią mózg przed oznakami starzenia. Szczególnie powinna w nie obfitować dieta osób mających predyspozycję genetyczną do rozwoju choroby Alzheimera.

Kobieta spożywająca posiłek
Autor: Getty Images

Chodzi tu o kwasy tłuszczowe omega-3, czyli o związkach wykazujących szereg właściwości prozdrowotnych. Mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, serca czy narządu wzroku. Jak wynika z najnowszych badań naukowych, opublikowanych na łamach czasopisma "Neurology", włączenie do diety produktów z dużą zawartością kwasów omega-3 może chronić mózg w średnim wieku. Zalicza się do nich: ryby, olej lniany, siemię lniane, orzechy włoskie, olej wytłaczany z orzechów włoskich oraz zielone warzywa (m.in. brokuły, groszek czy kapusta). 

Kwasy omega-3 i ich wpływ na pracę mózgu

Tego odkrycia dokonał zespół naukowców z University of Texas w Stanach Zjednoczonych. Nie da się ukryć, że z tej przeprowadzonej analizy płyną dobre wiadomości dla osób w wieku 40-50 lat. Choć, główna autorka badania, prof. Claudia Satizabal, podkreśla, że "nawet w młodszym wieku dieta, która zawiera kwasy omega-3 chroni mózg przed większością oznak starzenia się, które można dostrzec w średnim wieku".

Badanie obejmowało ponad 2 tys. osób w wieku średnio 46 lat. Jego celem było porównanie stężeń kwasów omega-3 w komórkach z obrazami MRI mózgów i kondycją funkcji poznawczych uczestników. U części ochotników stwierdzono wariant genu APOE4, predysponujący do rozwoju choroby Alzheimera i demencji naczyniowej.

Do jakich wniosków doszli naukowcy? Okazało się, że osoby, u których zidentyfikowano nawet niewielkie ilości kwasów tłuszczowych omega-3, miały stosunkowo zdrowszą strukturę mózgu i sprawniejszy intelekt. Co więcej, wysokie stężenie tych kwasów powiązane jest z większą objętością hipokampy, inaczej rogu Ammona. Funkcje tej niewielkiej struktury mózgu, położonej w obrębie płata skroniowego wiążą się przede wszystkim z pamięcią i regulacją zachowań emocjonalnych. Odpowiednia ilość kwasów omega-3 pozytywnie wpływa również na myślenie abstrakcyjne.

W formie 24: źródła kwasów omega-3

Mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju Alzheimera

W opinii badaczy osoby z rozpoznanym genem APOE4 powinny stosować dietę bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3. Są one pomocne w regeneracji i wzmocnieniu naczyń krwionośnych w mózgu. - Mamy do czynienia z genetyką, której nie można zmienić. Jeśli więc istnieje modyfikowalny czynnik ryzyka, który może stanowić przeciwwagę dla genetycznych predyspozycji, oznacza to dużą korzyść – wyjaśniła dr Debora Melo van Lent, współautorka tej analizy

Zaznaczyła, że "kwasy omega-3 takie jak kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokzaheksaenowy (DHA) są kluczowymi mikroskładnikami diety, które wspierają i ochraniają mózg". Mimo zaskakujących wyników potrzebne jest przeprowadzenie kolejnych badań.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE