Naukowcy sprawdzili, jaka dieta jest najlepsza dla mózgu. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu

2024-05-28 17:24

Niby od dawna wiemy, co jeść, a czego nie, żeby było dobrze dla ciała i ducha. Tym razem jednak naukowcy skupili się na konkretnych biomarkerach w żywności, a efekty ich działania sprawdzali uznanymi narzędziami diagnostycznymi, jak choćby rezonans magnetyczny. Sprawdź zatem, co lubi jeść twój mózg, żeby zachować formę.

Naukowcy sprawdzili, jaka dieta jest najlepsza dla mózgu. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu
Autor: GettyImages

Wiadomo, że ludzie często coś innego deklarują, a zupełnie coś innego robią. Dlatego naukowcy z Uniwersytetów Illinois i Nebraska-Lincoln, którzy poszukiwali diety zapobiegającej przedwczesnemu starzeniu się mózgu, nie oparli się na informacjach od badanych.

Przeanalizowano próbki krwi w poszukiwaniu biomarkerów składników odżywczych: solidnych dowodów naukowych na to, co jedzą i piją badani. Grupa objęta badaniami nie była zbyt liczna. To 100 ochotników w wieku od 65 do 75 lat.

Wnioski z badań nie zaskakują, ale czasem warto sobie przypomnieć to, co niby już wszyscy wiemy.

W formie 24 - Produkty szkodliwe dla mózgu

Mózg - dwie prędkości starzenia

Badacze porównali wyniki skanów mózgu osób, które stosowały różną dietę. Odkryli, że są dwa główne typy starzenia mózgu i można je przypisać osobom odżywiającym się w określony sposób.

Wolniejsze starzenie się było powiązane ze spożyciem składników odżywczych typowych dla diety śródziemnomorskiej.

- Zbadaliśmy określone biomarkery składników odżywczych, o których wiadomo z nauki o żywieniu, że potencjalnie zapewniają korzyści zdrowotne – mówi neurobiolog Aron Barbey z Uniwersytetu Illinois.

Starzenie mózgu - badano te biomarkery

Te zidentyfikowane biomarkery to kwasy tłuszczowe zawarte w rybach i oliwie z oliwek. Ogromne znaczenie mają też przeciwutleniacze: witamina E i karotenoidy, barwniki roślinne występujące choćby w marchwi i dyni.

Kolejnym korzystnym biomarkerem wiązanym z wolniejszym procesem starzenia jest cholina, zawarta w sporej dawce w żółtkach jaj, podrobach i soi.

Naukowcy ocenili starzenie się mózgu zarówno za pomocą badań obrazowych, ale także testów pozwalających ocenić funkcje poznawcze.

Starzenie mózgu a dieta - przedwczesne wnioski?

Niby wiadomo, że odżywianie odgrywa znaczącą rolę w procesie starzenia się mózgu, ale opisane badanie nie jest wystarczająco kompleksowe, by wiążąco wnioskować o przyczynach i skutkach.

Badacze podkreślają jednak, że ich "migawka" prowadzi do takich samych wniosków, co inne badanie z 2023 r. Tam uczestników obserwowano przez 12 lat i również stwierdzono związek między dietą śródziemnomorską a wolniejszym pogorszeniem się funkcji poznawczych.

Teraz zespół chce przeanalizować badania kliniczne, by sprawdzić, czy modyfikacje diety mogą zmniejszyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.

Sonda
Dbasz o dietę na wakacjach?