Odmładza, relaksuje, zapobiega nadwadze. "Królowa wśród zielonych herbat" pochodzi z Japonii

2024-10-22 15:27

Nie wystarczy, żeby była zielona, ma być jeszcze sencha? Z takim poglądem niewątpliwie zgodzi się wielu Japończyków, bo to ich tradycyjna herbata, ceniona ze względu na smak, a przede wszystkim walory prozdrowotne. Nie ma niczego lepszego od kubka dobrego naparu w jesienne poranki, zwłaszcza gdy przed tobą ciężki dzień.

Odmładza, relaksuje, zapobiega nadwadze. Królowa wśród zielonych herbat pochodzi z Japonii
Autor: GettyImages

Wśród naparów sporządzanych z rośliny Camellia Sinensis wybór masz naprawdę spory: herbatę czarną, zieloną, białą, żółta oolong i pu-erh.

Zielona herbata uchodzi za najzdrowszą, bo to wersja najmniej przetworzona, bogata w bezcenne antyoksydanty. Do zrobienia zielonej herbaty nie jest konieczna żadna obróbka, liście należy jedynie wysuszyć.

Czym zatem różni się jej coraz bardziej popularna wersja sencha?

Czy herbata jest zdrowa? Jakie właściwości lecznicze posiada herbata?

Sencha - herbata dobra o poranku

Japońska tradycyjna herbata sencha najlepiej sprawdza się przed południem, bo ma stosunkowo wysoką zawartość kofeiny. Rano pobudzi cię więc do życia, doda energii i rozkręci metabolizm.

Mało jednak prawdopodobne, że kubek wypity wieczorem nie pozwoli ci zasnąć i nie odpręży po ciężkim dniu, chyba że jesteś osobą wyjątkowo wrażliwą na kofeinę, a spożywasz jej mnóstwo w innej postaci.

Tak czy owak - w Japonii senchę parzy się jednak przed południem, przestrzegając konkretnych zasad przy samym procesie sporządzania herbaty. Z pewnością nie należy jej zagotować, by nie utracić cennych składników.

Sencha - czym się różni od innych herbat

Sencha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty przygotowywanej bez mielenia liści. Podobnie jak inne herbaty japońskie, jest ona z reguły bardizej wyrazista w smaku od swoich chińskich odpowiedników. Uchodzi za napar orzeźwiający, o bogatym bukiecie smakowym: z nutą orzechów, owoców i kwiatów.

W zależności od gatunku, zaparza się ją w temp. 60–80 °C, przez 1–3 minuty. Te same liście można wykorzystać nawet 3 razy, z tym, że z kolejnymi parzeniami zwiększa się temperaturę wody oraz czas parzenia.

Sencha - właściwości prozdrowotne

Sencha, jak każda herbata, nawadnia, a ciepły napar wpływa korzystnie na pracę jelit, usprawnia metabolizm, wspiera układ odpornościowy.

Herbaty zielone, do których należy sencha, obfitują w polifenole o właściwościach przeciwnowotworowych, przeciwstarzeniowych i przeciwzapalnych.

Wiadomo też, że przeciwdziałają procesom demencyjnym i zmianom miażdżycowym. To dlatego kocha je twoje serce, mózg, układ pokarmowy, a ty sięgając po herbaty niejednokrotnie masz lepszy nastrój i lepiej kontrolujesz wagę.

A co wyróżnia senchę wśród innych zielonych herbat. Japończycy uważają ją za królową, bo pozostawienie w całości wysuszonych odpowiednio listków sprawia, że najcenniejsze związki aktywne herbaty są uwalnianie najpełniej do naparu i można z nich optymalnie skorzystać.