Polacy najchętniej jedzą jabłka. Mają co najmniej 7 dobrych powodów
Dobre, polskie, zdrowe. Królują na naszych stołach od lat. Październikowe badania konsumpcji KANTAR Polska znowu potwierdziły dominację jabłek. Zjadamy ich ok. 12-13 kg na głowę rocznie. Sporo, ale eksperci chcieliby jeszcze więcej. Jest co najmniej 7 argumentów, żeby sięgać po nie jeszcze częściej.
Chociaż generalnie konsumpcja warzyw i owoców nie jest w Polsce imponująca, październik przyniósł jeszcze jej spadek.
Temu niedobremu trendowi opierają się jednak jabłka są najpopularniejszym owocem w Polsce, które nawet zyskały w stosunku do wrześnie 10 pp.
Jedzenie jabłek raz w tygodniu deklaruje 9 na 10 Polaków.
Jabłko nawet codziennie?
Nie dla każdego pomysł, by jeść jabłka codziennie, wydaje się kuszący. Jeśli je bardzo lubisz, nie ma sprawy, ale są tacy, którym te owoce mogłyby się znudzić.
Różnorodna dieta, obfitująca w owoce i warzywa, jest dla organizmu optymalna. Jeśli w zalecanych 5 porcjach warzyw i owoców codziennie znajdzie się jabłko, organizm na pewno skorzysta. Jeśli skorzystasz z jesiennego rogu obfitości i postawisz na inne zielone źródła witamin i minerałów, również nie pożałujesz.
Nim zdecydujesz, jak będzie, poznaj niektóre zalety jabłek, także te unikalne.
Polecany artykuł:
1. Jabłka wspierają układ odporności
Chociaż nie kojarzymy jabłek z układem odpornościowym, ich wpływ na naszą zdolność do walki z infekcjami jest bezsporny.
Układ immunologiczny zawdzięcza jabłkom naprawdę sporo przede wszystkim dlatego, że sprzyjają tworzeniu właściwej flory bakteryjnej w jelitach. Pamiętając, że 70 procent odporności zależy właśnie od pracy jelit, nie żałujmy sobie jabłek.
Ponadto w 100 gramach jabłka jest ok. 8 miligramów witaminy C. Lubiane owoce zawierają także cynk, mikroelement niezbędny do prawidłowego rozwoju limfocytów T. To białe krwinki, które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy.
2. Jabłka karmią mózg
W jednym, sporym jabłku jest ponad 16 g. węglowodanów. Te, jak wiadomo, są niezbędnym paliwem dla mózgu. Podejrzewa się, że zawarte w jabłku flawonoidy mogą też poprawiać funkcje poznawcze (pamięć, szybkość przetwarzania informacji, ogólną zdolność myślenia).
3. Jabłka są pogromcą cholesterolu
Wystarczy każdego dnia zjeść jedno lub dwa duże jabłka, by obniżyć stężenie niechcianego cholesterolu LDL o kilka procent i znacznie zmniejszyć ryzyko zawału.
Jabłka dostarczają sporo błonnika, a dokładniej pektyn. Hamują one wchłanianie cholesterolu LDL z jelita, co prowadzi do zwiększenia produkcji dobrego cholesterolu HDL w wątrobie. W konsekwencji spada stężenie złego cholesterolu we krwi.
Neutralizując kwasy żółciowe, pektyny wymuszają na wątrobie pobieranie cholesterolu z krwi. Dodatkowo zawarte w jabłkach przeciwutlenicze flawonoidy skutecznie zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Sprawny przepływ krwi ułatwia usuwanie niechcianego tłuszczu z organizmu.
4. Jabłka odmładzają
Ukochane owoce Polaków obfitują w przeciwutleniacze (antyoksydantów). Te, neutralizując wolne rodniki, przedłużają życie niemal każdej komórki ludzkiego organizmu i w efekcie całego ciała.
Wśród uznanych antyoksydantów z pewnością warto wymienić witaminę A i C, polifenole (w tym flawonoidy), a nawet minerały (cynk, selen). Wszystkie znajdziesz w jabłkach.
Chociaż na pewno są lepsze źródła wymienionych witamin czy minerałów, w jabłku antyoksydanty występują zespołowo, co potęguje efekty.
5. Jabłka wspierają odchudzanie
Nie dość, że jabłka to owoce niskokaloryczne (średnio około 40 kcal w 100 gramach), to jeszcze usprawniają proces trawienia i hamują apetyt. Jest to możliwe dzięki błonnikowi z jabłek.
Pektyny wypełniają żołądek, a tym samym zapewniają wysłanie do mózgu sygnału o sytości. Na koniec skutecznie sprzątają w jelitach.
6. Jabłka dbają o nasze serca
Znaczna zawartość flawonoidów ma także niebagatelne znaczenie dla serca i całego układu krążenia. Nie pozwalając blaszkom miażdżycowym przyklejać się do naczyń, substancje te są potencjalną ochroną przed miażdżycą.
Krew dzięki nim nie ulega zlepieniu, chronią wszelkie naczynia krwionośne przed stanami zapalnymi, a także przyspieszają regenerację ich ścian.
Wśród flawonoidów przyjaznych sercu na szczególną uwagę zasługuje zawarta w jabłkach kwercetyna. Uszczelnia żyły i tętnice, a także utrudnia osadzanie się w nich cholesterolu.
7. Jabłka poprawiają urodę
Dzięki zawartości wielu minerałów, w tym potasu, żelaza, cynku, krzemu, a także witamin A, C, E oraz witamin z grupy B, jabłka poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
Zawarte w jabłkach przeciwutleniacze zapobiegają przedwczesnemu starzeniu skóry, działając ochronnie na kolagen.