Profilaktyka nowotworów - cebula i czosnek chronią przed rakiem

2007-05-14 13:24

W przypadku cebuli i czosnku łakomstwo popłaca. Miłośnikom tego aromatycznego duetu łatwiej jest uniknąć co najmniej kilku nowotworów - wynika z badań przeprowadzonych we Włoszech i Szwajcarii.

Profilaktyka nowotworów - cebula i czosnek chronią przed rakiem
Autor: thinkstockphotos.com

Naukowcy pod kierunkiem dr Carlotty Galeone z Instytutu Badań Farmakologicznych im. Mario Negri w Mediolanie przeanalizowali wyniki ośmiu projektów naukowych z Włoch i Szwajcarii. Objęły one starsze osoby, cierpiące na różne nowotwory oraz odpowiednio dobrane osoby zdrowe. Zebrano szczegółowe dane na temat ich diety, nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej i innych aspektów stylu życia.

Okazało się, że zjadanie minimum siedmiu porcji cebuli w tygodniu zmniejszało prawdopodobieństwo raka jelita grubego o ponad połowę, w porównaniu do osób, które jej unikały. Miłośnicy czosnku z kolei byli o jedną czwartą mniej narażeni raka okrężnicy, niż pacjenci, których dieta go nie uwzględniała. Oba warzywa obniżały także ryzyko raka jamy ustnej, gardła, nerek i raka jajników.

Naukowcy co prawda nie znają mechanizmu przeciwrakowego działania cebuli i czosnku, ale podejrzewają, że potencjalne działanie przeciwnowotworowe mogą mieć np. obecne w nich flawonoidy czy związki siarki. Co ważne, wyniki te pozostają pozostają w zgodzie z wcześniejszymi badaniami na zwierzętach i hodowlach komórek raka, które wykazały, że pewne składniki zawarte w cebuli i czosnku mogą hamować wzrost nowotworów.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE