Profilaktyka nowotworów - cebula i czosnek chronią przed rakiem

2007-05-14 13:24

W przypadku cebuli i czosnku łakomstwo popłaca. Miłośnikom tego aromatycznego duetu łatwiej jest uniknąć co najmniej kilku nowotworów - wynika z badań przeprowadzonych we Włoszech i Szwajcarii.

Profilaktyka nowotworów - cebula i czosnek chronią przed rakiem
Autor: thinkstockphotos.com

Naukowcy pod kierunkiem dr Carlotty Galeone z Instytutu Badań Farmakologicznych im. Mario Negri w Mediolanie przeanalizowali wyniki ośmiu projektów naukowych z Włoch i Szwajcarii. Objęły one starsze osoby, cierpiące na różne nowotwory oraz odpowiednio dobrane osoby zdrowe. Zebrano szczegółowe dane na temat ich diety, nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej i innych aspektów stylu życia.

Okazało się, że zjadanie minimum siedmiu porcji cebuli w tygodniu zmniejszało prawdopodobieństwo raka jelita grubego o ponad połowę, w porównaniu do osób, które jej unikały. Miłośnicy czosnku z kolei byli o jedną czwartą mniej narażeni raka okrężnicy, niż pacjenci, których dieta go nie uwzględniała. Oba warzywa obniżały także ryzyko raka jamy ustnej, gardła, nerek i raka jajników.

Naukowcy co prawda nie znają mechanizmu przeciwrakowego działania cebuli i czosnku, ale podejrzewają, że potencjalne działanie przeciwnowotworowe mogą mieć np. obecne w nich flawonoidy czy związki siarki. Co ważne, wyniki te pozostają pozostają w zgodzie z wcześniejszymi badaniami na zwierzętach i hodowlach komórek raka, które wykazały, że pewne składniki zawarte w cebuli i czosnku mogą hamować wzrost nowotworów.