Śniadanie: dobry początek dnia dla dzieci i dorosłych
Jeśli chcesz, abyście ty i dziecko byli przez cały dzień pełni energii, zjedzcie odżywcze śniadanie. Podstawą śniadania powinny być przede wszystkim węglowodany złożone, a ich doskonałym źródłem jest pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, muesli zbożowe. Produkty te mają tzw. niski indeks glikemiczny, który na dłużej daje uczucie sytości.
Odpowiednia dawka węglowodanów, białek, tłuszczów, mikroelementów i witamin, odpowiednio skomponowanych, dostarczona na śniadanie, jest w stanie zapewnić organizmowi konieczną ilość paliwa. Zarówno umysłowi, jak i mięśniom. Oczywiście ważne jest nie tylko to, by w ogóle zjeść śniadanie, ale żeby było ono wartościowe, a nie „śmieciowe”. Ma być więc takie, żeby organizm mógł coś z niego dla siebie wyciągnąć, a nie takie, z którego nie będzie żadnego pożytku. Dużo prawdy jest w powiedzeniu, że „śniadanie jest dla ciebie, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację możesz oddać wrogowi”.
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Boisz się, że jedząc śniadanie, utyjesz? Nic bardziej błędnego. Naukowcy z Uniwersytetu Vanderbilt w Nashville w stanie Tennessee odkryli, że właśnie ci, którzy rezygnują ze śniadań, mają tendencje do tycia. To dlatego, że jeśli się ich nie jada, w ciągu dnia spożywa się więcej. Im dłużej człowiek obywa się bez jedzenia, tym bardziej jest głodny. I tym większe jest prawdopodobieństwo, że pochłonie wszystko, co wpadnie mu w ręce. I, co nie bez znaczenia, spośród wszystkich trzech głównych posiłków w ciągu dnia to właśnie śniadanie jest najprostsze do przyrządzenia.
Pamiętaj, że większość osób, którym udało się schudnąć, codziennie je śniadania. Uważasz, że tak rano nie możesz jeść, bo nie jesteś głodny? Nieprawda. Prawdopodobnie tylko tak sobie wmawiasz, a nawet jeśli jest to sprawa przyzwyczajenia, można to zmienić.
Także opór dziecka przed zjedzeniem śniadania stosunkowo łatwo przełamać prostymi środkami. Zacznij od kilku kęsów czegoś smakowitego, ale zdrowego. Znakomicie nadadzą się do tego smakowite kanapeczki, fantazyjnie przyrządzone i udekorowane.
Zapewne po dwóch albo trzech dniach zauważysz, że apetyt ci się zwiększa. Możesz też ograniczyć ilość spożywanych kalorii na kolację i zjadać ją wcześniej niż to masz w zwyczaju, co powinno zwiększyć twój apetyt rano.
Koniecznie zwracaj uwagę na to, co jesz na śniadanie. Ciężkostrawny posiłek, składający się z dużej ilości tłuszczów zwierzęcych, cukrów, sprzyja zmęczeniu i senności. Posiłek dostarczający wyłącznie węglowodanów prostych (np. ciastko) owszem, dostarczy energii, ale tylko na krótki czas.
Niebawem po jego zjedzeniu znowu pojawi się uczucie głodu. Energii na dłużej dostarczą węglowodany złożone, zawarte np. w pieczywie wieloziarnistym.
Jak powinno wyglądać zrównoważone śniadanie?
Ilość energii pochodząca ze śniadania powinna stanowić 25–30 proc. dziennej porcji energii dostarczanej do organizmu. Prawidłowo skomponowane śniadanie dla osoby po 25. roku życia o niewielkiej aktywności fizycznej powinno zawierać do ok. 500–600 kcal.
Oczywiście kaloryczność śniadania jest uzależniona od ogólnej liczby i rodzaju posiłków, a także od stylu życia, aktywności fizycznej, wieku, płci i masy ciała. Podstawą śniadania powinny być przede wszystkim węglowodany złożone, a ich doskonałym źródłem jest pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, muesli zbożowe. Produkty te mają tzw. niski indeks glikemiczny, który na dłużej daje uczucie sytości.
Na śniadaniowym talerzu nie powinno ponadto zabraknąć pełnowartościowego białka, które znajduje się np. w chudym mleku i jego przetworach, chudych wędlinach, jajach. Pamiętajmy, że białko jest podstawowym budulcem komórek naszego ciała. No i oczywiście błonnik pokarmowy, którego źródłem są warzywa i owoce.
Super Express