Ten letni przysmak był uznawany za truciznę. Komu może zaszkodzić?
Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, a może po prostu rabarbar w cukrze – brzmi jak letnie marzenie kulinarne? Okazuje się, że jest kilka grup osób, którym ten przysmak może zaszkodzić. Sprawdź, czy powinieneś strzec się rabarbaru.

Czy rabarbar jest trujący?
Rabarbar to sezonowe wiosenno-letnie warzywo. Dostępne zwykle przez krótki czas, między majem a czerwcem. Choć świetnie smakuje, mało kto wie, że w liściach kryje… truciznę. Jest i dobra wiadomość: ludzie nie spożywają tych liści, a tylko łodygi. Ponadto poddanie rabarbaru działania wysokich temperatur również usuwa toksyny.
Mimo to należy uważać, spożywając ten przysmak. Dlaczego? Rabarbar zawiera szczawiany, choć głównie w liściach. To właśnie one mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Podwyższony poziom szczawianów może powodować różne schorzenia.
Zalety rabarbaru
Niezależnie od szczawianów obecnych w liściach rabarbaru, pamiętajmy też o plusach tego smacznego warzywa, które zawiera szereg substancji odżywczych:
- Antyoksydanty, antocyjany, proantocyjany, taniny
- Witaminę C
- Witaminę K1
- Błonnik
- Kwas foliowy
- Potas
- Wapń
- W 100 g rabarbar ma tylko 20 kcal
Bogactwo witaminy K korzystnie działa m.in. na układ kostny. Ponadto zawarty w rabarbarze błonnik zmniejsza poziom złego cholesterolu.
Czy rabarbar szkodzi zdrowiu?
Jednak, jak wiadomo, w życiu "chodzi o to, aby te plusy nie przysłaniały wam minusów", jak powiadał bohater filmu "Miś". Jakie są minusy rabarbaru?
- Szczawiany – choć znajdują się głównie w liściach, to śladowe ilości są też w łodygach. Nadmierne spożycie może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, powodując m.in. kamicę, biegunkę, podrażnienie jelit, a u osób wrażliwych gorączkę i reakcje alergiczne
- Może wypłukiwać z organizmu magnez, wapń i żelazo, powodując demineralizację kości. Rabarbar odradza się osobom z kamicą nerkową lub chorobami układu kostno-stawowego, jak osteoporoza czy stany zapalne stawów
- Fitoestrogeny – czyli substancje roślinne zbliżone do żeńskich estrogenów, również mogą mieć wpływ na organizm
- W przypadku spożycia liści rabarbaru, pacjenci mogą narzekać na bóle brzucha, gardła, trudności w przełykaniu, obrzęk krtani, nudności, wymioty- nawet z krwią
- Rabarbar jest odradzany w diecie małych dzieci, zakazany w diecie niemowląt, kobiet ciężarnych i karmiących piersią. Starsze dzieci mogą spożywać po obróbce termicznej.
- Cukier – last but not least, czyli cukier, który zwykle jest obficie dodawany do potraw z rabarbarem, z uwagi na jego naturalnie bardzo kwaśny smak. O tym, że cukier to "biała śmierć" nikogo nie trzeba przekonywać.
Nie należy oczywiście niepotrzebnie demonizować rabarbaru. Warto jednak zachować umiar i rozsądek sięgając po ten przysmak. Przecież rabarbar trafia na nasze stoły na krótko, pod koniec wiosny i w początkach lata. I zapewne w tym też tkwi magia rabarbaru, nietypowego warzywa, które w podświadomości kojarzymy z wakacjami.