Rabarbar - dla jednych zdrowy, dla innych niebezpieczny. Komu rabarbar może zaszkodzić?
Rabarbar to nie tylko smaczny składnik deserów i kompotów, ale także prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Choć często kojarzony z wiosennymi i letnimi przysmakami, rabarbar kryje w sobie wiele korzyści zdrowotnych, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie. Poznaj właściwości tej niezwykłej rośliny i dowiedz się, jak w pełni wykorzystać jej potencjał w codziennej diecie.
Czy rabarbar jest trujący?
Rabarbar to sezonowe wiosenno-letnie warzywo. Dostępne zwykle przez krótki czas, między majem a czerwcem. Choć świetnie smakuje, mało kto wie, że w liściach kryje… truciznę. Jest i dobra wiadomość: ludzie nie spożywają tych liści, a tylko łodygi. Ponadto poddanie rabarbaru działania wysokich temperatur również usuwa toksyny.
Mimo to należy uważać, spożywając ten przysmak. Dlaczego? Rabarbar zawiera szczawiany, choć głównie w liściach. To właśnie one mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Podwyższony poziom szczawianów może powodować różne schorzenia.
Zalety rabarbaru
Niezależnie od szczawianów obecnych w liściach rabarbaru, pamiętajmy też o plusach tego smacznego warzywa, które zawiera szereg substancji odżywczych:
- Antyoksydanty, antocyjany, proantocyjany, taniny
- Witaminę C
- Witaminę K1
- Błonnik
- Kwas foliowy
- Potas
- Wapń
- W 100 g rabarbar ma tylko 20 kcal
Bogactwo witaminy K korzystnie działa m.in. na układ kostny. Ponadto zawarty w rabarbarze błonnik zmniejsza poziom złego cholesterolu.
Czy rabarbar szkodzi zdrowiu?
Jednak, jak wiadomo, w życiu "chodzi o to, aby te plusy nie przysłaniały wam minusów", jak powiadał bohater filmu "Miś". Jakie są minusy rabarbaru?
- Szczawiany – choć znajdują się głównie w liściach, to śladowe ilości są też w łodygach. Nadmierne spożycie może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, powodując m.in. kamicę, biegunkę, podrażnienie jelit, a u osób wrażliwych gorączkę i reakcje alergiczne
- Może wypłukiwać z organizmu magnez, wapń i żelazo, powodując demineralizację kości. Rabarbar odradza się osobom z kamicą nerkową lub chorobami układu kostno-stawowego, jak osteoporoza czy stany zapalne stawów
- Fitoestrogeny – czyli substancje roślinne zbliżone do żeńskich estrogenów, również mogą mieć wpływ na organizm
- W przypadku spożycia liści rabarbaru, pacjenci mogą narzekać na bóle brzucha, gardła, trudności w przełykaniu, obrzęk krtani, nudności, wymioty- nawet z krwią
- Rabarbar jest odradzany w diecie małych dzieci, zakazany w diecie niemowląt, kobiet ciężarnych i karmiących piersią. Starsze dzieci mogą spożywać po obróbce termicznej.
- Cukier – last but not least, czyli cukier, który zwykle jest obficie dodawany do potraw z rabarbarem, z uwagi na jego naturalnie bardzo kwaśny smak. O tym, że cukier to "biała śmierć" nikogo nie trzeba przekonywać.
Nie należy oczywiście niepotrzebnie demonizować rabarbaru. Warto jednak zachować umiar i rozsądek sięgając po ten przysmak. Przecież rabarbar trafia na nasze stoły na krótko, pod koniec wiosny i w początkach lata. I zapewne w tym też tkwi magia rabarbaru, nietypowego warzywa, które w podświadomości kojarzymy z wakacjami.