W polskim szpitalu jak w restauracji. Pacjenci wybiorą dania na śniadanie, obiad i kolację

2023-10-04 18:21

Brzmi nieprawdopodobnie, a jednak Szpital Uniwersytecki w Krakowie potwierdza, że szykuje dla pacjentów prawdziwą dietetyczną rewolucję. Już za kilka miesięcy ma być prawie jak w amerykańskim śnie. Dania zgodne z potrzebami chorego, zaakceptowane przez dietetyka, ale smaczne i przede wszystkim do wyboru z kilku propozycji.

W polskim szpitalu jak w restauracji. Pacjenci wybiorą dania na śniadanie, obiad i kolację
Autor: GettyImages

Marcin Jędrychowski jest dyrektorem szpitala, w którym ma być realizowany program: "Pacjent wybiera". Zapewnia, że to z pewnością dobre miejsce, by testować i wdrażać takie zmiany. Szpital Uniwersytecki w Krakowie od wielu lat próbuje przełamywać stereotyp, że w szpitalach żywi się źle i w dodatku nic nie można na to poradzić. Jakość posiłków, a nawet sposób ich podawania, ponoć już od dawna są w placówce zadowalające. Teraz czas na "krok milowy".

Zdrowe odżywianie - 10 najważniejszych zasad

Dieta pudełkowa w szpitalu

Dyrektor Jędrychowski zdaje sobie sprawę, że wielu osobom niełatwo uwierzyć, że ten plan jest do zrealizowania:

- Wiem, że dziś ciężko sobie wyobrazić sytuację, w której to pacjent decyduje, że w kolejnym dniu na obiad zje kurczaka albo łososia, ale zapewniam, że za kilka miesięcy właśnie to będzie możliwe.

Ponoć firma zajmująca się żywieniem w Szpitalu Uniwersyteckim znalazła sposób, jak logistycznie rozwiązać kwestię nie tylko dostarczania zamówionych wcześniej potraw, ale też dostarczenia ich świeżych i smacznych.

Rozwiązanie ma opierać się na zasadach znanych np. z firm zajmujących się tzw. dietą pudełkową. Każdego dnia pacjent otrzyma cztery lub pięć propozycji posiłków, z których wybierze te, które kolejnego dnia zostaną mu dostarczone do szpitala.

Zaproponowane dania będą zgodne z obowiązującą pacjenta dietą leczniczą i  zatwierdzone przez szpitalnych dietetyków.

Lepsze żywienie pacjenta - szybszy powrót do zdrowia

- Pacjent, który sam decyduje o swoim losie, nie czuje się ubezwłasnowolniony, ma poczucie sprawstwa w kwestiach, które go dotyczą - nawet takich jak to, co zje w kolejnym dniu - może nawet szybciej powracać do zdrowia. Zdecydowanie poprawia to jego dobrostan – przypomina Anna Kamińska, koordynator ds. żywienia klinicznego w Szpitalu Uniwersyteckim.

- Żywienie jest integralną częścią procesu leczenia. Nie osiągniemy celu proponując naszym pacjentom posiłki niesmaczne, nieatrakcyjne i wbrew jego upodobaniom – dodaje dyrektor Marcin Jędrychowski. 

Co czwarty pacjent niedożywiony

Aż 25 proc. pacjentów, którzy trafiają do Szpitala Uniwersyteckiego na leczenie, to osoby niedożywione. Wynika to nie tylko z choroby, ale często również z powodu niewiedzy w zakresie prawidłowego odżywiania.

Jak mówi Anna Kamińska, nierzadko zdarza się tak, że pacjent przed rozpoczęciem właściwego procesu leczenia musi zostać odpowiednio odżywiony. Wtedy właśnie wkracza zespół ds. żywienia klinicznego i zespół dietetyków zatrudnionych w szpitalu. Teraz będą mogli także oferować produkty lepszej jakości.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE