Wystarczy odrobina, oczy i serce będą ci wdzięczne. Weź zdrowie z parapetu
Szczypiorek to naprawdę ostry zawodnik i wiele zmienia: w wartości odżywczej dania oraz jego smaku. Kiedyś obowiązkowy element każdej wytrawnej kanapki i mdłej potrawy, dziś niesłusznie trochę zapomniany. Znajdziesz go w wielu gotowcach śniadaniowych, ale warto dorzucić świeży. Niech cię nie zniechęca jego zapach.
Witamina A, C, witaminy z grupy B, flawonoidy, wapń, potas, fosfor, żelazo oraz związki siarkowe - to główne skarby niepozornego szczypiorku. Właśnie przeciwzapalnym związkom siarkowym zawdzięcza on swój charakterystyczny, nieco piekący smak, który czasem odstrasza, bo zapewnia też niezbyt miły utrzymujący się zapach z ust.
Można się go szybko pozbyć, choćby dorzucając też równie zdrową, neutralizującą, natkę pietruszki, a zyski dla zdrowia zostają.
Szczypiorek - korzyści dla zdrowia
Z jednej strony ma niezwykłe, przeciwoksydacyjne zalety warzyw zielonych, z drugiej: stanowi bezcenne wsparcie odporności, jak warzywa białe, do których należy czosnek, cebula czy por.
Liście szczypiorku stanowią żywność o niskiej kaloryczności. 100 g to zaledwie 35 kcal. Obecne w nim składniki sprawiają, że warto go stosować w zapobieganiu i wspomagająco przy leczeniu wielu poważnych chorób, takich jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, a nawet nowotwory i choroby demencyjne.
Dzięki zawartości witaminy A chroni cię przed tzw. kurzą ślepotą i generalnie wpływa ochronnie na wzrok.
Jako warzywo niskokaloryczne, szczypiorek świetnie sprawdza się także w diecie odchudzającej, zapobiegając niedoborom ważnych substancji odżywczych.
Szczypiorek odznacza się całkiem sporą ilością białka w porównaniu do wielu innych warzyw, a jego zawartość wynosi 4 g na 100 g produktu.
Szczypior czy szczypiorek
Rozmiar ma znaczenie, chociaż głównie wizualne. Chociaż cienki i gruby szczypiorek nie są odmianami tej samej rośliny, oba wykorzystuj w kuchni do woli, wedle uznania i preferencji.
Cienki szczypiorek to liście rośliny, która oficjalnie nazywa się czosnek szczypiorek, a zwykle mówimy na nią po prostu szczypiorek. Gruby szczypiorek lub szczypior – to liście cebuli, a najczęściej jej dwóch gatunków: cebuli zwyczajnej lub cebuli siedmiolatki, czyli czosnku dętego.
Obie rośliny mają podobne właściwości i możesz wyhodować je na własnym parapecie czy balkonie.
Jak pozbyć się zapachu i posmaku szczypiorku w ustach
Jest naprawdę wiele popularnych sposobów na neutralizację nieświeżego zapachu z ust. Niewątpliwie warto zacząć od umycia zębów, zastosowania płynu antybakteryjnego do jamy ustnej czy bezcukrowej gumy, ale czasem to za mało, bo lotne związki nie gromadzą się często w jamie ustnej, a unoszą z trzewi.
Znakomicie działa natka pietruszki. Sama przy okazji jest bardzo zdrowa, więc się nawet nie wahaj.
Nie masz jej akurat pod ręką? Pomóc może też jabłko, marchewka, cynamon, herbata zielona i miętowa, goździki i jogurt naturalny. Wiele źródeł poleca też rozgryzanie ziaren kawy, ale chyba to nie najlepszy pomysł dla zębów. Może lepiej wypij małą czarną. To też samo zdrowie.