Zaparcie po przejedzeniu wyjątkowo męczy. Ulżyj sobie naturalnym skarbem, który zostaje po Wigilii
Nie łudźmy się, że na wigilijnych i świątecznych stołach dominują tylko lekkostrawne potrawy. Raz w roku można pozwolić sobie na kulinarną rozpustę bez wyrzutów sumienia. Warto jednak sięgnąć po sprawdzone porady naszych babć, które pomogą uniknąć przykrych konsekwencji świątecznych kulinarnych ekscesów.
Co będziemy pić w te święta? Na wielu stołach pojawią się słodkie, gazowane napoje, nie tylko dlatego, że ich reklamy są takie ładne, zachęcające. Aż 90 proc. rodaków nie wyklucza, że sięgnie w tym czasie po alkohol. Pewnie będzie też woda. A tradycyjny kompot z suszu? Możliwe, że symbolicznie. Przydaje się jednak, gdy liczymy go jako wigilijne danie, chociaż to, z czego powstaje wcale nie trafia do naszych żołądków. I to już jest spory błąd!
Suszone śliwki - hit na zaparcia
Nieprzypadkowo suszone śliwki to obowiązkowy, tradycyjny składnik kompotu z suszu na święta. Od wieków ratowały nasze umęczone brzuchy po przejedzeniu. bardzo prawdopodobne, że gdyby częściej gościły w naszej diecie, problem zaparć nie byłby tak powszechny.
Daj się namówić chociaż na szklaneczkę kompotu. Może ci posmakuje. Działa niczym profilaktyczne lekarstwo, więc naprawdę warto spróbować. Co z owocami w kompocie? Koniecznie zjedz. Namoczone owoce są najlepsze, jeśli chcesz doraźnie rozwiązać problem zaparć.
Zaparcia - najczęstsze przyczyny problemów
Dieta uboga w błonnik, picie za małej ilości płynów, ciężkostrawna dieta, stres i stany lękowe - tak jak różnorodne są przyczyny zaparć, tak inne sposoby okażą się skuteczne, by się ich pozbyć. Suszone śliwki nie uwolnią cię od konieczności uzupełniania płynów czy zwiększenia aktywności fizycznej. Na pewno jednak warto wypróbować modny sposób na zaparcia. Namocz na noc w wodzie kilka suszonych owoców. Następnie rano na czczo wypij wodę i zjedz namoczone śliwki. taki zwyczaj może uregulować wypróżnienia.
Inny naturalny sposób na zaparcia
Nie dasz się namówić na śliwki? Do sprawdzonych naturalnych środków przeczyszczających należy papka otrębowo-lniana. Zalej dwie łyżki zmielonego siemienia niewielką ilością ciepłej wody. Gdy napęcznieje, dodaj do niego podobną ilość otrębów pszennych i starannie wymieszaj. Jedz, popijając wodą, najlepiej przed snem. Otręby warto też na co dzień dodawać do zup i sałatek: wówczas prawdopodobnie do zaparć w ogóle nie dojdzie.
Te choroby objawiają się zaparciem
Uwaga, doraźne rozwiązania są dla tych, którzy tylko od czasu do czasu mają problem z zaparciem. gdy te są regularne, uciążliwe, czas odwiedzić lekarza. Przyczyn zaparć jest bardzo wiele, w tym takich, które bezwzględnie wymagają profesjonalnego leczenia. Wśród nich stwierdza się zaburzenia neurologiczne, choroby metaboliczne, choroby tkanki łącznej, uchyłki jelita grubego. Na to domowe sposoby nie pomogą.