Zaparcie po świętach daje się we znaki? Ten wigilijny produkt naprawdę pomaga jelitom

2025-12-25 14:36

Święta to czas ciężkostrawnych potraw, słodkich napojów i mniejszej aktywności. Nic dziwnego, że zaparcie po Wigilii i przejedzeniu daje się we znaki wielu osobom. Zanim sięgniesz po farmaceutyki, warto przypomnieć sobie tradycyjny, naturalny sposób, który od lat pomaga jelitom odzyskać rytm.

Zaparcie po świętach daje się we znaki? Ten wigilijny produkt naprawdę pomaga jelitom

i

Autor: Getty Images/ Getty Images Zaparcie po świętach daje się we znaki? Ten wigilijny produkt naprawdę pomaga jelitom

Warto pamiętać, że zaparcie po świątecznym przejedzeniu to nie tylko kwestia jednego posiłku, ale całego schematu kilku dni. Duża ilość tłuszczu, mało warzyw, niedobór wody i ograniczony ruch spowalniają perystaltykę jelit. Suszone śliwki działają dzięki wysokiej zawartości błonnika i naturalnych alkoholi cukrowych, które zwiększają objętość mas kałowych i ułatwiają ich przesuwanie. Efekt jest łagodny, ale fizjologiczny, bez gwałtownego podrażniania jelit.

Dlaczego warto jeść śliwki?

Zaparcie po przejedzeniu – dlaczego święta tak obciążają jelita

Nieprzypadkowo suszone śliwki to obowiązkowy, tradycyjny składnik kompotu z suszu na święta. Od wieków ratowały nasze umęczone brzuchy po przejedzeniu. Bardzo prawdopodobne, że gdyby częściej gościły w naszej diecie, problem zaparć nie byłby tak powszechny.

Daj się namówić, chociaż na szklaneczkę kompotu. Może ci posmakuje. Działa niczym profilaktyczne lekarstwo, więc naprawdę warto spróbować. Co z owocami w kompocie? Koniecznie zjedz. Namoczone owoce są najlepsze, jeśli chcesz doraźnie rozwiązać problem zaparć.

Suszone śliwki po Wigilii – naturalny sposób na wypróżnienie

Dieta uboga w błonnik, picie za małej ilości płynów, ciężkostrawna dieta, stres i stany lękowe - tak jak różnorodne są przyczyny zaparć, tak inne sposoby okażą się skuteczne, by się ich pozbyć. Suszone śliwki nie uwolnią cię od konieczności uzupełniania płynów czy zwiększenia aktywności fizycznej. Na pewno jednak warto wypróbować modny sposób na zaparcia. Namocz na noc w wodzie kilka suszonych owoców. Następnie rano na czczo wypij wodę i zjedz namoczone śliwki. Taki zwyczaj może uregulować wypróżnienia.

Namoczone śliwki na czczo – jak stosować je przy zaparciach

Nie dasz się namówić na śliwki? Do sprawdzonych naturalnych środków przeczyszczających należy papka otrębowo-lniana. Zalej dwie łyżki zmielonego siemienia niewielką ilością ciepłej wody. Gdy napęcznieje, dodaj do niego podobną ilość otrębów pszennych i starannie wymieszaj. Jedz, popijając wodą, najlepiej przed snem. Otręby warto też na co dzień dodawać do zup i sałatek: wówczas prawdopodobnie do zaparć w ogóle nie dojdzie.

Częste zaparcia po jedzeniu – kiedy trzeba iść do lekarza

Uwaga, doraźne rozwiązania są dla tych, którzy tylko od czasu do czasu mają problem z zaparciem. gdy te są regularne, uciążliwe, czas odwiedzić lekarza. Przyczyn zaparć jest bardzo wiele, w tym takich, które bezwzględnie wymagają profesjonalnego leczenia. Wśród nich stwierdza się zaburzenia neurologiczne, choroby metaboliczne, choroby tkanki łącznej, uchyłki jelita grubego. Na to domowe sposoby nie pomogą.