3 nawyki, które sprawiają, że kawa jest niezdrowa. Zwalcz je – radzi ekspertka
Wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez kawy. Coraz więcej badań naukowych mówi o jej korzystnym wpływie na zdrowie. Sekret tkwi w przyrządzaniu tego napoju. Dietetyczka wskazuje, jakich nawyków należy unikać, by kawa nie traciła cennych składników odżywczych.
Wieloletnie badania naukowe wykazały, że kawa ma prozdrowotne właściwości. Obfituje w przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, potas, magnez i szereg innych związków o korzystnym wpływie na organizm. Jak wynika z badania, opublikowanego na łamach czasopisma "JAMA Internal Meidcine", kawa może redukować ryzyko przedwczesnej śmierci. Trzy-pięć filiżanek tego napoju wspiera profilaktykę wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby układu sercowo-naczyniowego.
Kawa szkodzi? Ten mit został obalony w licznych analizach naukowych. Uczeni z Universidad Autonoma de Madrid wyjaśnili, że napój ten spożywany w rozsądnych ilościach nie ma negatywnego wpływu na stan zdrowia osób, które cierpią na arytmię czy chorobę niedokrwienną.
Aby kawa była dobra i zdrowa, należy ją odpowiednio przyrządzić. Jak wskazuje Lisa Moskovitz, dietetyk i autorka książki "The Core 3 Healthy Eating Plan" miłośnicy robią trzy podstawowe błędy, które pozbawiają kawę właściwości prozdrowotnych.
Śmietanka i cukier w kawie
Ekspertka podkreśla, że mała czarna bez jakichkolwiek dodatków jest zdrowa. Niestety dużo osób pije kawę z wysokotłuszczową śmietanką lub pełnotłustym mlekiem i cukrem W takiej formie stanowi niezłą bombę kaloryczną. Lisa Moskovitz zwraca uwagę, że niewielkie ilości cukru w diecie nie mają negatywnego wpływu na zdrowie. Ale… nawyk dosładzania kawy może być zgubny. Jadłospis bogaty w cukier może nasilać stan zapalny i przyczynić się do rozwoju wielu chorób.
Dietetyczka zaleca też, aby wyeliminować z menu sztuczne słodziki, takie jak sukraloza i aspartam. Wyjaśniła, że tego typu produkty "mogą szkodzić poziomowi insuliny i zdrowiu jelit, co wpływa na wszystkie ważne szlaki w organizmie i prowadzi do zwiększonego apetytu na słodycze".
Spożywanie więcej kawy niż wody
Lisa Moskovitz wskazuje, że osoby, które spożywają dużo kawy, wypijają za mało wody. W ten sposób chcą one zaspokoić pragnienie małą czarną. A to jest duży błąd. Jak podkreśla ekspertka, ten nawyk prowadzi do odwodnienia, które może negatywie wpłynąć na kondycję skórę, proces trawienia, poziom energii, wchłanianie składników odżywczych, a nawet stawy.
Warto pamiętać, że kofeina zawarta w kawie ma działanie odwadniające. Mimo iż pozornie przyjmujemy płyn, to on wcale nie nawadnia organizmu, wręcz odwrotnie. Dlatego zaleca się, aby na jedną filiżankę kawy wypić dwie filiżanki wody.
Kawa na pusty żołądek
Jest wielu zwolenników picia kawy tuż po przebudzeniu, przed śniadaniem. Ekspertka bije na alarm – tego złego nawyku należy się pozbyć. Kawa na pusty żołądek może negatywnie wpływać na układ pokarmowy, zwłaszcza u tych osób, które mają wrażliwy żołądek lub zmagają się z zespołem jelita drażliwego (IBS) lub wrzodami.