Jak spowolnić starzenie po 50-tce? Ekspertka zdradza trzy proste sposoby

2024-07-17 11:18

Każdy z nas się starzeje i zupełnie naturalne jest, że każdy chce ten proces chociaż trochę powstrzymać. Jak? Nad tym od lat głowią się naukowcy. Jednak doświadczenia z krajów, w których ludzie żyją najdłużej na świecie pokazują, że jedną z odpowiedzi na to pytanie może być odpowiednia dieta. Dietetyczka zdradza trzy nawyki żywieniowe, dzięki którym po 50 roku życia można spowolnić starzenie i zapobiec niektórym chorobom związanym z wiekiem.

Jak spowolnić starzenie po 50-tce? Ekspertka zdradza trzy proste sposoby
Autor: Getty Images Jak spowolnić starzenie po 50-tce? Jedną z metod jest właściwa dieta

Starzenie organizmu to proces nieunikniony. Wraz z wiekiem rośnie jednak ryzyko rozwoju groźnych chorób, m.in. serca, wątroby, czy nerek, cukrzycy oraz nowotworów. Amerykańska organizacja Mayo Clinic, które działa w branży medycznej, twierdzi, że prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca może wzrosnąć u mężczyzn po 45. roku życia, a u kobiet po 55. roku życia. Eksperci z The National Institute of Agining w Stanach Zjednoczonych dodali, że utrzymanie ciśnienia krwi na prawidłowym poziomie po pięćdziesiątce może zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Co więcej, grupa francuskich naukowców z Uniwersytetu w Paryżu wykazała, że zdrowe serce po 50. roku życia może zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji w późniejszych latach.

Jednak czy można zatrzymać proces starzenia się? Naukowcy na całym świecie głowią się nad tym pytaniem od dekad. Choć nie ma jednego "leku na starość", wielokrotnie udowodniono, że można powstrzymać lub opóźnić negatywne skutki starzenia się. W tym celu trzeba dbać o prozdrowotne zachowania, które poprawiają kondycję i stan organizmu, zwiększają komfort oraz wpływają korzystnie na samopoczucie.

Jedzenie jest niezbędne dla zdrowia i życia. Odpowiedni dobór produktów spożywczych jest kluczowy, aby dieta spełniała właściwie swoje zadanie i sprzyjała pomyślnemu starzeniu się. Oto 3 zdrowe nawyki żywieniowe, które warto wprowadzić w życie:

Co nam wydłuża życie, a co je skraca? Prof. Maciej Banach obala mity

Włączenie produktów bogatych w błonnik

Według American Journal of Lifestyle Medicine codzienna dieta, która obfituje w odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, ma duże znaczenie dla procesu starzenia. Jak udowodniono naukowo, ta substancja pochodzenia roślinnego obniża poziom złego cholesterolu, a zwiększa poziom dobrego cholesterolu. Może ona obniżyć nie tylko ryzyko wystąpienia chorób serca, ale także cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, a nawet choroby nowotworowej. Ponadto błonnik wygasza stany zapalne w organizmie, które powstają także pod wpływem stresu i nasilają stany lękowe.

Warto zatem włączyć do jadłospisu więcej produktów pełnoziarnistych, warzyw, owoce i soczewicę. 

Unikanie ultra przetworzonej żywności

Słodkie napoje, gotowe posiłki, napoje gazowane, przekąski, parówki – są to niektóre przykłady ultra przetworzonej żywności. W składzie tych produktów znajduje się duża ilość dodatków i konserwantów, które pełnią rolę w przedłużaniu ich trwałości. Według ustaleń badaczy z Uniwersytetu w Paryżu te pokarmy mogą zwiększać występowanie cukrzycy typu 2. Jedno z badań, które ukazało się na łamach czasopisma "Advances in Nutrition", dowodzi, że dieta bogata w tego rodzaju żywność może zwiększać też ryzyko chorób serca.

Dietetyczka Trista Best z Balance One Supplements radzi, aby wyeliminować produkty ultra przetworzone z jadłospisu i zastąpić je tymi zdrowymi, pełnowartościowymi. To nawyk, który może spowolnić proces starzenia, nawet po 50. roku życia.

Stosowanie zaleceń diety śródziemnomorskiej

Dieta śródziemnomorska została okrzyknięta najzdrowszą dietą na świecie. Może być pomocna w spowolnieniu procesu starzenia się, ponieważ obfituje w same zdrowe produkty. Za jej prozdrowotne działanie odpowiada żywność przeciwzapalna, czyli warzywa, ryby, oliwa z oliwek i orzechy. – Źródła zdrowych tłuszczów zapewniają większą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą pomóc w zdrowym starzeniu się – wyjaśniła dietetyczka.

Jak widać, wymienione nawyki polegają na tym, aby zmniejszyć spożycie produktów, mogących powodować stany zapalne. Warto wyeliminować z diety końcowe produkty zaawansowanej glikacji tzw. AGEs oraz sięgać częściej i chętniej po produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce.