3 owoce, które mogą zapewnić dłuższe życie. Jedz je jak najczęściej

2024-05-24 12:59

Długowieczność jest czymś, o czym marzy wielu z nas. Niestety, nie możemy zatrzymać procesu starzenia, ale za to jesteśmy w stanie zmienić nawyki żywieniowe, które sprawiają, że organizm będzie w pełni sił witalnych. Warto włączyć do diety 3 owoce, które działają przeciwstarzeniowo.

3 owoce, które mogą zapewnić dłuższe życie. Jedz je jak najczęściej
Autor: Getty Images 3 owoce, które mogą zapewnić dłuższe życie. Jedz je jak najczęściej

Na to, jak się starzejmy, ma wpływ wiele czynników, m.in. geny, środowisko, stres, nałogi (np. palenie tytoniu) oraz zła i niewłaściwie zbilansowana dieta. Warto więc wziąć sprawy w swoje ręce i zadbać o zdrowe nawyki żywieniowe, które sprzyjają długiemu życiu i zdrowiu. Nie jesteśmy w stanie zatrzymać procesu starzenia, ale możemy zrobić wiele, by go opóźnić.

3 owoce na dłuższe życie

Jadłospis, który pozwoli przeżyć długie lata w zdrowiu, nie musi być wcale taki skomplikowany. Nie może w nim zabraknąć tych 3 pysznych i wartościowych owoców, które przedłużają życie. Co warto więc włączyć do menu?

Mango

Zaczniemy od egzotycznego, aromatycznego owocu, które pochodzi z Indii. Mowa o mango, które słodkim smakiem rozpieszcza nasze podniebienie. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy A i C, które odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz wspomagają zdrowie skóry.

- Wysoki poziom przeciwutleniaczy występujący w mango, takich jak: mangiferyna, kwercetyna i kwas galusowy, mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego w organizmie, czyli dwóch kluczowych czynników związanych ze starzeniem się i chorobami przewlekłymi - powiedziała w rozmowie z portalem eatthis.com Lauren Manaker.

Dzięki zawartości błonnika mango wspiera zdrowie układu pokarmowego i dobroczynnie wpływa na nasz mikrobiom. Ten cenny składnik odpowiada za wiele zadań, np. pomaga regulować pracę jelit, pobudza trawienie i zapewnia uczucie sytości na dłużej, co jest szczególnie ważne, jeśli borykamy się z nadwagą.

Co nam wydłuża życie, a co je skraca? Prof. Maciej Banach obala mity

Awokado

Awokado, które kształtem przypomina niewielką gruszkę, kryje w sobie moc odżywczą. Obfituje w dobrej jakości kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które zwalczają stany zapalne oraz pomagają utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia skóry. Do tego bogate jest w witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B oraz potas, które mogą zapobiegać negatywnym skutkom starzenia. Witamina A znajduje się w grupie silnych antyoksydantów i w naturalny sposób neutralizuje wolne rodniki. Obecnie w awokado karotenoidy odpowiadają za ochronę komórek przed toksynami oraz uszkodzeniami oksydacyjnymi i oparzeniami słonecznymi.

Truskawki

W zestawieniu nie mogło zabraknąć truskawek, które królują w sezonie. Warto je uwzględnić w menu z uwagi na dużą zawartość błonnika pokarmowego i antyoksydantów (przeciwutleniaczy).

Naukowo dowiedziono, że te ulubione owoce letnie utrzymują mózg w dobrej formie. Według amerykańskich badacze z Uniwersytetu Salka fisetyna - związek zawarty w truskawkach - ma zapobiegać obniżeniu sprawności poznawczej i nasileniu stanów zapalnych w podeszłym wieku. Jak wyjaśniła jedna z autorek publikacji dr Pamela Maher, ten przeciwutleniacz może hamować procesy neurodegeneracyjne. Wyniki tej analizy ukazały się na łamach „Journals of Gerontology Series A”.