3 sygnały, że jesz za mało błonnika. Zwróć na nie szczególną uwagę

2024-02-07 17:17

Tego składnika nie powinno zabraknąć w twojej diecie, ponieważ pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Karmi tzw. „dobre” bakterie, poprawia pracę jelit, chroni przed zaparciami, reguluje poziom glukozy we krwi, oczyszcza z toksyn oraz daje uczucie sytości po posiłku. Kiedy jesz z go za mało, organizm wysyła sygnały. Nie lekceważ ich.

3 sygnały, że jesz za mało błonnika. Zwróć na nie szczególną uwagę
Autor: Getty Images 3 sygnały, że jesz za mało błonnika. Zwróć na nie szczególną uwagę

3 sygnały niedoboru błonnika

Z pewnością błonnik stanowi niezbędny element każdego zdrowego i odpowiednio zbilansowanego jadłospisu. Powinniśmy zatem zadbać o jego odpowiednią ilość, w innym przypadku organizm zacznie wysyłać ci niepokojące sygnały. Zwróć uwagę na te trzy znaki.

Dopada cię zmęczenie

Pokarmy bogate w błonnik zapewniają stałe uwalnianie energii, zmniejszają zmęczenie i zapewniają uczcie sytości na dłużej. Większość błonnika w diecie pochodzi z pełnych ziaren, warzyw i owoców. Produkty te zawierają również przeciwutleniacze, których nie ma w mięsie ani produktach mlecznych. Według ustaleń naukowców z Columbia University w USA spożywanie błonnika może być pomocne w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie.

Jeśli więc odczuwasz zmęczenie, staraj się jeść więcej produktów bogatych w błonnik.

Wszystko o błonniku cz.1

Nie możesz zaspokoić głodu

Kilka analiz naukowych wykazało, że włókno pokarmowe zwiększą uczucie sytości, co w rezultacie ogranicza jedzenie zbyt dużych porcji i zapobiega podjadaniu między posiłkami. Jeśli jednak stale doskwiera ci głód, to może być sygnał, że cierpisz na niedobór składnika.

Włókno pokarmowe wypełnia żołądek i jelita i dzięki temu nie odczuwasz głodu. - Jeśli zamienisz biały ryż na tę samą ilość ryżu brązowego, poczujesz się syta/-ty i najedzona/-y – radzi dietetyczka Moody Destini w rozmowie z portalem eatthis.com.

Przybierasz na wadze i nie wiesz, dlaczego

Badania pokazują, że niewielka ilość błonnika w diecie może przyczynić się do nadwagi i otyłości. Włókno odpowiada za perystaltykę jelit oraz zapewnia uczucie sytości i zmniejsza apetyt. To z kolei sprawia, że mniej do organizmu trafia kalorii, co zapewnia odchudzanie i pozwala na utrzymanie odpowiedniej masy ciała.

Zgodnie z normami osoba dzienne spożycie błonnika dla osoby dorosłej to minimum 25 g, by móc chronić się przed zaparciami i chorobami dietozależnymi.