3 produkty najbogatsze w błonnik. Jedz je do woli
Organizm potrzebuje tego składnika odżywczego. Wspiera nie tylko pracę jelit, ale także obniża poziom cukru we krwi i cholesterol. W tych 3 produktach znajdziesz go najwięcej.
Jednym z najważniejszych składników odżywczych jest błonnik, zwany inaczej włóknem pokarmowym. Ta substancja pochodzenia roślinnego odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Dzięki temu, że nie ulega trawieniu ani wchłanianiu działa niczym jak miotełka, która skutecznie „wymiata” reszki pokarmowe z jelit. Wspiera trawienie, usprawnia perystaltykę jelit, spowalnia opróżnianie żołądka i zapobiega zaparciom.
Niemal każdy z nas wie, że błonnik wspiera utratę masy ciała, a także ma zbawienny wpływ na utrzymanie prawidłowej wagi. Dlatego, że wypełnia on żołądek i jelita, dając uczucie sytości na dłużej. Ponadto błonnik reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom tzw. „złego” cholesterolu (LDL) oraz pomaga w utrzymaniu zdrowego ciśnienia krwi.
Co stanowi najlepsze źródło błonnika?
Jak pokazują badania, osoby, które regularnie jedzą błonnik, są mniej narażone na rozwój chorób serca, cukrzycy typu 2 i otyłości. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia dziennie spożycie tego włókna powinno wynosić około 20-40 gramów.
Nie ma wątpliwości, że jedzenie odpowiedniej ilości błonnika daje wiele korzyści dla naszego zdrowia. Dietetyczki wymieniają z rozmowie z portalem eatthis.com trzy produkty, które zawierają dużo błonnika.
Czarna fasola
Czarna fasola jest doskonałym wyborem, jeśli potrzebujemy zastrzyku błonnika. Zawiera 155 g błonnika na 100 g. Z tej rośliny strączkowej o lekko słodkim smaku można przyrządzić wiele pysznych potraw.
– Bogata jest zarówno w rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik. W jej składzie znajduje się także białko, witaminy i minerały - wyjaśnia. Dzięki zawartości antocyjanów wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Pistacje
Tak samo pistacje są jednym z najzdrowszych źródeł błonnika. Dostarczają duże ilości kwasu foliowego i kwasów tłuszczowych omega 3. Są one także źródłem „kompletnego białka”, a co za tym, zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów potrzebnych organizmowi do syntezy białek.
- Pistacje mają bardzo wysoką zdolność przeciwutleniającą, jedną z najwyższych w porównaniu z wartościami odnotowanymi w badaniach wielu produktów spożywczych, znanych powszechnie ze swoich właściwości przeciwutleniających, takich jak: jagody, granaty, wiśnie i buraki – podkreśla ekspertka Manaker.
Awokado
Popularny i smaczny owoc jest wyjątkowo bogaty w cenne składniki odżywcze oraz w błonnik. – Jedno awokado zawiera rozpuszczalne i nierozpuszczalne rodzaje błonnika i ma dość niską zawartość cukru w przeciwieństwie do wielu innych owoców – mówi Manaker. Pół awokado obfituje w 4,5 g błonnika.
Wiadomo również, że awokado dba o dobrą kondycję jelit. Według badania z 2021 roku opublikowanego w „Journal of Nutrition” spożycie awokado poprawiło zdrowie jelit u uczestników.
Z kolei ekspertka Goodson podkreśla, że „błonnik w awokado zapewnia uczucie sytości i wspomaga zdrowie układu trawiennego, a ponadto zawiera zdrowe dla serca jednonienasycone tłuszcze, witaminy i minerały”.
Polecany artykuł: