3 warzywa, które zjadamy codziennie. Tak podane zmieniają się w truciznę

2024-01-31 13:04

Czy warzywa to samo zdrowie? No cóż... to zależy. Znane lubiane i popularne warzywa mogą szkodzić, jeżeli będą w niewłaściwy sposób spożywane. Na jakie warzywa należy zwrócić szczególną uwagę? Czego unikać? Dietetyczka wyjaśniła, kiedy zdrowe warzywo zmienia się w truciznę.

3 warzywa, które zjadamy codziennie. Tak podane zmieniają się w truciznę
Autor: Getty Images 3 warzywa, które zjadamy codziennie. Tak podane zmieniają się w truciznę

Takie warzywa jesz na własne ryzyko

Ziemniaki, pomidory, pietruszka. Brzmi jak lista ulubionych polskich warzyw, prawda? Ale ta smaczna i pożywna lista ma też swoją „ciemną stronę”. Te warzywa, nieodpowiednio spożywane, mogą szkodzić zdrowiu.

Świętokrzyskie. Targi Sadownictwa i Warzywnictwa 2024 w Targach Kielce

Dietetyczka kliniczna, Paulina Ihnatowicz, na antenie TVN w programie śniadaniowym przedstawiła listę zagrożeń, z których nierzadko nie zdajemy sobie sprawy. Bo, gdybyśmy o tym wiedzieli, inaczej traktowalibyśmy ziemniaki czy pomidory. Kiedy warzywa mogą szkodzić? Dlaczego zachodzą w nich niebezpieczne zmiany?

Jakie warzywa mogą być trujące? 

Ziemniaki, bez których polska kuchnia nie istnieje, są sycące, smaczne, mają zalety dla zdrowia, a do tego można je przyrządzać na rozmaitsze sposoby. Mają jednak poważny minus – zawierają solaninę.

To substancja, która jest toksyczna. Znajduje się w skórkach, kiełkach i kwiatach. To dlatego warto dobrze obierać ziemniaki i unikać tych, które zaczęły puszczać pędy. Tymczasem wciąż wiele osób wyznaje zasadę „to się wytnie”.

W pomidorach natomiast znajduje się tomatyna. Po jej spożyciu mogą nas czekać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Problem dotyczy zielonych pomidorów. Jednak po obróbce termicznej, niebezpieczeństwo się zmniejsza.

Niebezpieczne pestki i kwiaty znanych owoców i warzyw

Z kolei pestki smacznych owoców, jakimi są brzoskwinie i morele, mogą powodować zatrucia, za sprawą obecnej w nich amigdaliny. Znajduje się ona też orzechach makadamia. Sięgając po nie, warto pamiętać, że duże ilości amigdaliny mogą być śmiertelnie niebezpieczne.

Z kolei w pietruszce, a konkretnie jej kwiatach (po które szczęśliwie raczej nie sięgamy, w przeciwieństwie do korzeni pietruszki), znajduje się apiol, który może mieć niekorzystny wpływ na układ rozrodczy.

Należy więc, w trosce o swoje zdrowie, unikać jedzenia warzyw nadpsutych, ale również niedojrzałych, zielonych. Ponadto nie jedzmy pestek brzoskwiń, moreli, ale też jabłek i gruszek. Warto zachować ostrożność w stosunku do orzechów makadamia, ale i innych orzechów, ponieważ często powodują alergie.