5 najbardziej odżywczych produktów na świecie. Koniecznie włącz je do diety!
Nowy rok to idealny czas, aby rozważyć modyfikację jadłospisu, na taką, która będzie obejmować pełnowartościowe produkty. Utrzymanie różnorodności w codziennej diecie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia fizycznego i psychicznego poprzez dostarczenie organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje do funkcjonowania na najwyższych obrotach. Wzbogać menu o 5 najbardziej produktów odżywczych na świecie.
Produkty, które powinny znaleźć się w menu
Jeśli chcesz kontrolować swoją wagę, mądrze zarządzaj deficytem kalorycznym i wybieraj żywność o wysokiej zawartości cennych składników odżywczych. Zacznij od wyeliminowania wysoko przetworzonej żywności, która dostarcza jedynie puste kalorie oraz duże ilości cukru, soli i tłuszczów niskiej jakości.
Bazę zdrowego i odpowiednio zbilansowanego jadłospisu powinny stanowić pełnowartościowe produkty. Oto pięć najbardziej odżywczych produktów na świecie. Włącz je do menu, a nie pożałujesz.
Łosoś
Tłuste ryby, takie jak łosoś, bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3. Każda komórka naszego ciała potrzebuje tych składników odżywczych m.in. do prawidłowej pracy mózgu, serca, narządu wzroku oraz układu odpornościowego i hormonalnego. 100 g naturalnego łososia atlantyckiego zawiera około 2,2 g kwasów omega-3, oraz 25,4 g wysokiej jakości białka. Stanowi także źródło witamin (A, D, E, B6) oraz minerałów (np. magnezu, potasu i selenu).
Łosoś świetnie smakuje i jest łatwy w przygotowaniu. Zapewnia również uczucie sytości przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii. Kupując ryby, zawsze upewnij się, że pochodzą ze sprawdzonego i pewnego źródła.
Jarmuż
Jarmuż to jedno z najbogatszych w składniki odżywcze warzyw zielonych. Cechuje się długimi i sztywnymi liśćmi i ma w sobie wiele witamin (A, C, K, B6), minerałów (magnezu, miedzi, manganu, potasu i wapnia), błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy i innych związków bioaktywnych. Jedna filiżanka jarmużu zawiera jedynie 9 kalorii.
Ze względu na zawartość sulforafanu jarmuż znajduje się na liście potencjalnych pokarmów, które mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka niektórych nowatorów.
Wodorosty
Wyróżnia się wiele odmian wodorostów (inaczej algi nori) i ich sposobów wykorzystywania w kuchni, np. jako element służący do zawijania sushi. Uchodzą one za niezawodne źródło minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, mangan, a także jod. Według ustaleń naukowych wykazują one właściwości przeciwutleniające i oczyszczające organizm z toksyn. Zawarty w nich beta-karoten pomaga w walce ze stresem oksydacyjnym, który może prowadzić do rozwoju wielu chorób.
Czosnek
Czosnek jest zdrowy, niezwykle pożywny i smaczny. W jego składzie znajduje się m.in. witamina C, B1 i B6, wapń, potas, miedź, mangan, selen oraz allicyna. Wstępna badania sugerują, że dzięki zawartości organicznego związku siarki pozwala obniżyć ciśnienie krwi, co kolei zmniejsza ryzyko udaru czy zawału serca. Naukowo też potwierdzono, że może mieć pozytywny wpływ na stężenie cholesterolu we krwi.
Z innych analiz naukowych wynika, że warzywa z rodziny czosnkowatych mogą odgrywać znaczącą rolę w zapobieganiu nowotworom układu pokarmowego, m.in. raka okrężnicy, żołądka i przełyku.
Skorupiaki
Małże, ostrygi, przegrzebki i omułki jadalne to rodzaj skorupiaków, które są bardzo pożywne. Na przykład małże wyróżniają liczne wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Zawierają białko, kwasy tłuszczowe omega-3, selen, żelaza, witaminę B12 i witaminę C. Warto je jeść, ponieważ wspomagają pamięć i koncentrację.
Polecany artykuł: