6 owoców z siłą antyoksydantów. Zielona herbata przy nich wypada blado

2025-06-08 6:16

Choć zielona herbata jest znana ze swoich właściwości prozdrowotnych, niektóre owoce mają jeszcze większą moc antyoksydacyjną. Warto włączyć je do codziennej diety, by wspomagać organizm w walce z chorobami i starzeniem. Sprawdź, które owoce królują na liście.

6 owoców z siłą antyoksydantów. Zielona herbata przy nich wypada blado
Autor: Getty Images

Wpływ antyoksydantów na zdrowie

Antyoksydanty to naturalne związki, które pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym wywoływanym przez wolne rodniki

- powiedziała dietetyczka Lauren Manaker.

Są to cząsteczki, które często leżą u podstaw wielu ostrych i przewlekłych chorób.

Antyoksydanty mogą pomóc chronić nas przed chorobami układu krążenia, cukrzycą, rakiem i pogorszeniem funkcji mózgu. Antyoksydanty mają fantastyczne właściwości przeciwzapalne

- dodała dietetyczka Lori Barrett.

Jedna filiżanka zielonej herbaty może zawierać od 50 do 100 mg katechin, które słyną z silnych właściwości przeciwutleniających. Jednak nie jest to jedyne źródło antyoksydantów w diecie.

Można je znaleźć również w warzywach, owocach, nasionach, orzechach, olejach i napojach

- wyjaśniła ekspertka.

Oto sześć smacznych owoców, które zawierają równą lub wyższą ilość przeciwutleniaczy niż jedna filiżanka zielonej herbaty.

Antyoksydanty
Poradnik Zdrowie Google News

Jabłka

Zawartość przeciwutleniaczy: 57-82 mg na 150 gramów. Określenie „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie” zdecydowanie nabiera sensu, jeśli spojrzeć na niezwykle silne działanie antyoksydacyjne.

Jabłka zawierają cenne przeciwutleniacze z grupy polifenoli, w tym kwercetynę i kwasy fenolowe, a dodatkowo są źródłem witaminy C. Ich duża zawartość błonnika i wody korzystnie wpływa na kondycję jelit, wspomaga przemianę materii i wspiera zdrowie komórek.

Jabłka świetnie sprawdzają się jako przekąska z masłem orzechowym lub jogurtem naturalnym. Można je też piec z cynamonem, dodawać do owsianki, sałatek albo blendować w koktajlach.

Jeżyny

Zawartość przeciwutleniaczy: 151-426 mg na 100 gramów. W składzie tych owoców znajdziemy cenne antocyjany, flawanole, kwasy fenolowe i witaminę C, które zapobiegają rozwojowi przewlekłych chorób. Jeżyny są również bogate w błonnik, imponujące ilości potasu i witaminy A. Te składniki odżywcze skutecznie wspierają zdrowie jelit, serca i oczu.

Jeżyny doskonale nadają się do smoothie, owsianek, deserów i jogurtów, można je też zblendować na domowy sos do naleśników lub placuszków. Świetnie sprawdzają się również w sałatkach z kozim serem, orzechami i miodowym dressingiem.

Grejpfrut

Zawartość przeciwutleniaczy: 46-146 mg 100 gramów. Grejpfruty są powszechnie znane jako dobre źródło witaminy C, która działa jak silny przeciwutleniacz. Jednak nie każdy wie, że ten lekko gorzki owoc zawiera też wiele innych cennych substancji.

Obfituje we flawonoidy i kwasy fenolowe, dostarcza również błonnika, witaminy A, kwasu foliowego i potasu. Dzięki temu wspiera odporność, poprawia pracę jelit, chroni serce i oczy oraz wspomaga przemianę materii. Grejpfruty najlepiej jeść łyżeczką skropione odrobiną miodu. Pokrojone cząstki świetnie sprawdzą się natomiast w sałatkach z awokado, granatem i rukolą.

Borówki

Zawartość przeciwutleniaczy: 168-488 mg na 100 gramów. Borówki, podobnie jak jeżyny, należą do owoców o najsilniejszych właściwościach antyoksydacyjnych. Zawierają antocyjany i kwercetynę, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.

Oprócz tego są bogate w mangan i witaminę K, które wspierają zdrowie serca i kości. Borówki idealnie nadają się do owsianek, smoothie, domowych dżemów czy wypieków. Można je też łączyć z mięsem drobiowym w sałatkach lub podawać jako sos do indyka.

Śliwki

Zawartość przeciwutleniaczy: 132-242 mg na 100 gramów. Śliwki zawierają silne antyoksydanty, takie jak kwasy fenolowe i antocyjany. Dostarczają też witamin A, C i K oraz znaczną ilość błonnika, dzięki czemu wspomagają zdrowie oczu, kości, serca i układu pokarmowego.

Świeże śliwki są dostępne głównie latem, ale przez cały rok można sięgać po ich suszoną wersję lub sok, które również pomagają w trawieniu i wzmacniają odporność. Bez względu na formę, warto dodawać śliwki do sałatek, sosów i wypieków.

Granat

Zawartość przeciwutleniaczy: 240 mg na 1/2 szklanki soku. Granat nie bez powodu stał się symbolem przeciwutleniaczy. Zarówno sok, jak i pestki zawierają silne antyoksydanty, takie jak elagotaniny.

Dodatkowo owoc jest dobrym źródłem kwasu foliowego i potasu, które wspomagają metabolizm, nawodnienie i pracę serca. Pestki dostarczają też sporo błonnika, który poprawia trawienie i pracę jelit, pasują do śniadań, sałatek i dań obiadowych. Sok można wymieszać z wodą gazowaną, by uzyskać lekki, musujący napój.