Botwinka surowa czy gotowana? Właściwości zdrowotne buraków

2014-05-21 8:46

Botwina jest niskokaloryczna, w 100 g świeżych liści jest tylko 19 kcal, a w gotowanej botwince niewiele więcej, bo 27 kcal. Właściwości lecznicze buraków cenione były już w Babilonie. My wciąż jesteśmy ostrożni, zwłaszcza w stosunku do surowej botwiny i buraka. Niesłusznie jednak - surowa botwina i świeże buraki wskazane są m.in. w walce z chorobami wątroby, krwi i zachowaniu odporności organizmu.

BOTWINA - pobudza apetyt, odkwasza organizm i koi nerwy
Autor: Thinkstockphotos.com BOTWINA - pobudza apetyt, odkwasza organizm i koi nerwy

Spis treści

  1. Buraki - jakie mają właściwości?

Czy można jeść surowe buraki i botwinkę? Tak, oczywiście. Informacje dotyczące trudności z trawieniem buraków nie są prawdziwe. Surowe buraki i botwinka w sałatce pomagają w utrzymaniu wymarzonej wagi, a barszczyk złagodzi zgagę. Picie soku z surowych buraków pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu i oczyszcza krew. Zawarta w surowej botwinie i burakach pektyna obniża poziom cholesterolu, a błonnik pomaga usuwać zaparcia.

Buraki zalecane są w leczeniu i profilaktyce chorób wątroby. Uczucie ociężałości po zjedzeniu smażonej potrawy lub zbyt dużej dawce alkoholu złagodzić można szklanką buraczanego soku albo sałatką ze świeżego buraka.

Inne właściwości buraka

  • źródło witaminy C, B1, zawiera wapń, magnez, sód
  • bogaty w kwas foliowy, potrzebny dla kobiet w wieku rozrodczym i w ciężarnych;
  • polecany przy niedokrwistości, bo poprawia jakość czerwonych krwinek;
  • sok ze świeżego buraka i marchewki wspomaga naturalną odporność organizmu; polecany jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym;
  • przyspiesza przemianę materii i jest niskokaloryczny (100 g surowego buraka to tylko 40 kcal);
  • podnosi poziom cukru we krwi, dlatego nie jest polecany osobom chorym na cukrzycę;
  • wywar z buraka łagodzi objawy zgagi i nadkwaśności;
  • pomaga w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Buraki - jakie mają właściwości?

Botwina, botwinka czy boćwina?

Określeń tych często używa się zamiennie, ale tak naprawdę każde z nich oznacza coś innego.

  • Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Są cennym źródłem błonnika. Dodaje się do zup, chłodników, sałatek i potraw duszonych.
  • Botwinka to określenie zupy gotowanej z botwiny, czyli młodych buraków. Po dodaniu do niej warzyw: marchewki, ziemniaków powstaje pyszna, wiosenna zupa.
  • Boćwina to po prostu inna nazwa buraka liściowego. Różni się od buraka ćwikłowego tym, że ma duże, soczyste liście.

Dostępne odmiany boćwiny: łodygowa (długie łodygi i niewielkie liście) i liściasta (duże, karbowane liście na krótkich łodygach). W niektórych regionach boćwina jest synonimem botwiny. W języku potocznym słowa "botwina" i "botwinka" są synonimami.

Rodzaje buraków używanych w naszej kuchni

Burak ćwikłowy - najpopularniejsza odmiana buraka w Polsce. Ma jadalny, czerwony korzeń i czerwonawe liście. Można spotkać się z odmiana jednoroczną, dwuletnią i trzyletnią. Jak sama nazwa wskazuje, jest podstawowym składnikiem ćwikły. Wszelkie barszcze, surówki i buraczków smażonych przyrządzane są z tej odmiany buraka.

Burak liściowy - inaczej boćwina, burak szpinakowy lub kapusta rzymska. To roślina uprawiana głównie dla liści. Korzeń jest rozgałęziony, długi, koloru biało-żółtawego. Boćwinę liściową przyrządza się podobnie jak szpinak.