Jak spowolnić starzenie po 40. roku życia? Koniecznie włącz do diety te 3 superfoods

2024-02-20 15:47

Czterdzieści lat jest jednym z najlepszych etapów w życiu zarówno dla kobiety, jak i mężczyzny. To także odpowiedni moment, by zainwestować w swoje zdrowia i przejąć kontrolę nad swoimi nawykami żywieniowymi. Jakie produkty warto włączyć do codziennego jadłospisu, żeby wyglądać młodziej? Oto 3 superfoods, którymi warto na co dzień się zajadać.

Co jeść, by spowolnić starzenie po 40. roku życia?
Autor: Getty Images Co jeść, by spowolnić starzenie po 40. roku życia?

Czasu nie da się zatrzymać. Z upływem lat nasze ciało przechodzi trzy etapy – na początku rośnie, później dojrzewa, a potem zaczyna się powoli starzeć. Zmarszczki, fałdki czy inne niedoskonałości po 40. roku życia warto traktować je z czułością niż notorycznie je piętnować. Nie mamy wpływu na naturalny proces starzenia, ale za to możemy zadbać o codzienne dobre nawyki żywieniowe, które mogą nieco spowolnić to, co nieuchronne.

– Niektóre nasze potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem, więc włączenie do diety niektórych superfoods może pomóc w prowadzeniu zdrowego stylu życia w miarę postępu procesu starzenia – powiedziała dietetyczka Lauren Manaker w rozmowie z portalem eattthis.com.

3 superfoods, które spowolnią starzenie po 40. roku życia

40 lat, czyli początek wieku średniego, to idealny czas na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych i pielęgnowanie ich przez kolejne dekady. W organizmie zachodzą pewne modyfikacje m.in. postępująca utrata masy mięśniowej, pojawiają się zmiany hormonalne, a metabolizm zwalnia tempo.

Co nam wydłuża życie, a co je skraca? Prof. Maciej Banach obala mity

Co jeść, żeby zachować jędrność, elastyczność i młody wygląd skóry po czterdziestce? Eksperci wskazują 3 produkty z grona tzw. superżywności, która wyróżnia się bogatą zawartością witamin, minerałów, błonnika oraz innych składników odżywczych.

Produkt na młody wygląd - awokado

Badania pokazują, że wiele osób zaczyna tracić elastyczność skóry i zauważa pierwsze oznaki starzenia niekiedy już po 20. roku życia. Dzieje się tak dlatego, że wraz z wiekiem, szczególnie po 25. roku życia zmniejsza się synteza kolagenu, a później ten proces nabiera tempa w okresie menopauzy. Niestety, to ma bardzo duży wpływ na kondycję naszej skóry.

Zmiany te są naturalne i nie należy się ich obawiać. Jeśli szukacie jednak zdrowego sposobu na poprawę stanu skóry, to dieta może w tym pomóc. Według dietetyczki Mary Sabat warto wzbogacić codzienny jadłospis o awokado. – Bogate jest w zdrowe tłuszcze, zwłaszcza w jednonasycone kwasy tłuszczowe, które zapewniają odżywienie skóry od wewnątrz i zmniejszają stany zapalne, co z kolei pozwala zachować młody wygląd – tłumaczyła.

Oprócz tego awokado jest bogatym źródłem witaminy E, która działa przeciwzapalnie i dzięki temu przyspiesza gojenie się ran oraz niweluje przebarwienia. – Wspomaga zdrowe starzenie się i zwiększa produkcję kolagenu, co z kolei zbawienne wpływa na poprawę skóry – dodaje ekspertka.

Produkt na młody wygląd - żurawina 

Jeśli przepadasz za żurawiną lub sokiem żurawinowym, to bardzo dobrze. Nazywana jest owocem młodości i zdrowia, a naukowcy dowiedli, że ma dobroczynny wpływ na starzenie się organizmu. - Żurawina stanowi skarbnicę związków roślinnych, które spowalniają proces starzenia, szczególnie zmniejszają tempo pogarszania się funkcji poznawczych – podkreśla Manaker.

Ekspertka dodała, że spożywanie małej filiżanki żurawiny codziennie przez trzy miesiące może poprawić pamięć i pracę mózgu. Ten owoc kryje też duże pokłady witaminy C, która uchodzi za silny antyoksydant. To oznacza, że zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry.

Produkt na młody wygląd - migdały 

Trzecim produktem, który spowalnia się starzenie organizmu, są migdały. Warto po nie sięgać częściej ze względu na to, że zawierają duże ilości witaminy E. Ma ona bowiem kluczowe znaczenie w ochronie komórek skóry m.in. przed promieniowaniem ultrafioletowym, zanieczyszczeniem powietrza oraz innymi czynnikami odpowiedzialnymi za produkcję wolnych rodników. Do tego poprawia nawilżenie skóry oraz wzmacnia i uszczelnia błony komórkowe.

Badanie opublikowane w czasopiśmie „Phytotheraphy Research” wykazało, że u kobiet po menopauzie, który codziennie spożywały migdały jako przekąskę, zauważono stopniowy spadek masy oraz zmniejszoną widoczność zmarszczek i drobnych linii.