Co jeść na śniadanie, by obniżyć ciśnienie krwi? Zrobisz je w kilka minut
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja, to powszechna dolegliwość dotykająca wiele osób w różnym wieku. Szacuje się, że niemal połowa dorosłej populacji cierpi na podwyższone ciśnienie krwi, często nie zdając sobie z tego sprawy. Co najlepiej zjeść na śniadanie, żeby obniżyć ciśnienie krwi?
Najlepsze śniadanie na nadciśnienie
Nadciśnienie tętnicze może być spowodowane zarówno uwarunkowaniami genetycznymi, jak i niezdrowym stylem życia. Przyczynia sie do tego spożywanie przetworzonej żywności, siedzący tryb życia i unikanie aktywności fizycznej.
Zapanowanie nad ciśnieniem wymaga wprowadzenia trwałych zmian w trybie życia, a przede wszystkim w diecie. Z tego względu idealnym pomysłem będzie zdrowe dla serca śniadanie.
To fundamentalny posiłek w ciągu dnia, który powinien zapewnić energię i uczucie sytości na kilka kolejnych godzin. Okazuje się, że eksperci zgodnie twierdzą, że płatki owsiane to świetny sposób na rozpoczęcie dnia.
Owsianka na śniadanie to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy wybór, który można wzbogacić o ulubione owoce, orzechy i szczyptę cynamonu.
Jagody są bogate w przeciwutleniacze i błonnik, ale mają mniej kalorii, więc pomogą ci się nasycić i zapewnią składniki odżywcze. Są również bogate w potas, który jest niedostatecznie spożywanym składnikiem odżywczym i odgrywa kluczową rolę w kontrolowaniu ciśnienia krwi
- podpowiedział dr Chris Mohr, doradca ds. fitnessu i odżywiania w rozmowie z Health Digest.
Chociaż owies i jagody są zdecydowanie składnikami zdrowego śniadania, aby osiągnąć poziom najzdrowszego, należy posypać miskę orzechami i/lub nasionami.
Orzechy i nasiona dostarczają zdrowych tłuszczów, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć stan zapalny. Dodają również błonnika i białka, co może pomóc utrzymać zdrowszą masę ciała i ogólne zdrowie serca
- powiedział ekspert.
Ważne jest jednak, by przygotować śniadanie od podstaw, a nie kupować gotowe mieszanki do zalania wodą, zawierające mleko w proszku, cukier i konserwanty. Jeżeli brakuje nam czasu rano, możemy przygotować nocną owsiankę i przechować ją w lodówce.
Właściwości owsianki
Owsianka to jeden z najzdrowszych i najbardziej wszechstronnych posiłków, który warto włączyć do codziennej diety. Bogata w błonnik, zwłaszcza beta-glukan, wspiera trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga obniżyć cholesterol.
Dzięki złożonym węglowodanom dostarcza energii na dłużej, zapobiegając nagłym spadkom cukru we krwi. Regularne spożywanie owsianki korzystnie wpływa na zdrowie serca, zmniejszając poziom "złego" cholesterolu (LDL) i wspierając układ sercowo-naczyniowy. To również świetny wybór dla osób na diecie, ponieważ jest sycąca i pomaga kontrolować apetyt.
Owsianka dostarcza cennych witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, magnez, żelazo, cynk i fosfor, które wspierają układ nerwowy, metabolizm i ogólną kondycję organizmu.
Owsianka jest naturalnie bezglutenowa (jeśli pochodzi z certyfikowanego źródła), wegańska i łatwa do przygotowania w różnych wariantach smakowych. To uniwersalny, wartościowy składnik diety, który można wzbogacić owocami, orzechami czy przyprawami, tworząc zdrowy i smaczny posiłek.