Cukier waniliowy a wanilinowy. Skład, cena, gdzie kupić?
Cukier waniliowy a cukier wanilinowy to nie to samo. Cukier waniliowy ma prosty skład - cukier i wanilię. Z kolei cukier waniliowy to jego tańszy odpowiednik, w którym można znaleźć wiele dodatków. Legenda głosi, że cukier wanilinowy jest pozyskiwany z.... krowich odchodów. Sprawdź, jakie właściwości i wartości odżywcze ma cukier waniliowy i z czego zrobiony jest cukier wanilinowy.
Spis treści
- Cukier waniliowy - skład
- Cukier waniliowy a wanilinowy
- Cukier waniliowy - cena
- Cukier waniliowy - czy jest zdrowy?
- Cukier waniliowy - zastosowanie
- Cukier waniliowy - jak zrobić? Przepis
- Domowy cukier waniliowy
Cukier waniliowy to dodatek smakowy do różnego rodzaju wypieków i deserów. Cukier waniliowy jest bardzo popularnym składnikiem ciast w Europie, szczególnie w Polsce, Niemczech i na Węgrzech.
Poza Europą jest prawie nieznany i trudno dostępny. Trzeba zauważyć, że kupowany przez nas w sklepach cukier „waniliowy” to tak naprawdę cukier wanilinowy, który ma niewiele wspólnego z laskami wanilii i naturalnym aromatem.
Od dekad na półkach sklepowych znajduje się właśnie syntetyczny cukier wanilinowy, który jest dużo tańszy w produkcji niż naturalny waniliowy.
Wraz ze wzrostem świadomości konsumentów i rosnącą popularnością „zdrowej” żywności w małych sklepach typu bio i sklepach internetowych można kupić prawdziwy cukier waniliowy.
Cukier waniliowy - skład
Cukier waniliowy powstaje poprzez wymieszanie białego cukru ze świeżymi i mięsistymi laskami wanilii, najczęściej w proporcji 2 laski wanilii na 0,5 kg cukru.
Kompozycja składników smakowych i zapachowych owoców wanilii, czyli nasion w podłużnych i ciemnych strąkach, przenika do cukru, nadając mu bardzo charakterystyczny aromat.
Dostępny w sprzedaży cukier waniliowy musi zawierać co najmniej 27% wanilii.
Laska wanilii jest drugą po szafranie najdroższą przyprawą świata, dlatego cukier waniliowy jest również stosunkowo drogi.
Wanilia należy do roślin z rodziny storczykowatych i naturalnie występuje w tropikalnych lasach Ameryki Południowej i Środkowej. Ma bladozielone kwiaty, które nie pachną.
Laski wanilii nabierają typowego dla przyprawy aromatu w wyniku fermentacji i suszenia po zebraniu. W sklepach dostępne są laski wanilii pochodzące głównie z Madagaskaru, gdzie roślinę uprawiają lokalni rolnicy tradycyjnymi metodami.
Cukier waniliowy a wanilinowy
Wanilina (4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd) jest związkiem aromatycznym występującym w laskach wanilii i w dużej mierze odpowiadającym za ich smak i zapach.
Dokładniej mówiąc, naturalnie obecna jest w postaci glukozydu waniliny. W nasionach wanilii stanowi jedynie 1,2%, co tłumaczy, dlaczego ekstrakcja naturalnej waniliny jest tak droga i nieopłacalna.
Wanilinę produkuje się obecnie syntetycznie z gwajakolu – związku chemicznego pozyskiwanego w przemyśle rafineryjnym bądź z lignin – składników drewna będących odpadami w produkcji papieru. Druga metoda jest jednak bardzo obciążająca dla środowiska i ogranicza się jej wykorzystanie.
W 2006 roku opublikowano artykuł naukowy, który przedstawiał mikrobiologiczną (czyli naturalną) metodę pozyskiwania waniliny z krowich odchodów. W mediach pojawiło się mnóstwo komentarzy krytykujących lub obśmiewających tę metodę – no bo jak to, składnik cukru, a zatem lodów, ciast produkowany z odchodów?
Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że wiele powszechnie stosowanych składników ma niezbyt przyjemnie kojarzące się pochodzenie. Metoda japońskich naukowców nie jest stosowana, bo w produkcji wygrywa ekonomia – po prostu jest droższa niż syntetyczna.
Od lat na sklepowych półkach w małych saszetkach leży cukier wanilinowy zamiast waniliowego. Jest to biały cukier z dodatkiem waniliny jako aromatu. Ma nieco inny smak niż cukier waniliowy, ponieważ nie sama wanilina nadaje aromat przyprawie, a setki różnych związków chemicznych.
Jest on jednak zbliżony. Według Food and Drug Administration wanilina ma status „GRAS” czyli generalnie uznana za bezpieczną. Można jednak spotkać się z informacjami, że u osób wrażliwych potencjalnie wywołuje podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry.
Jednocześnie podobne reakcje zgłaszają alergicy po spożyciu naturalnej wanilii. Według informacji z bazy PubChem wanilina nie wywołuje żadnych negatywnych efektów zdrowotnych po spożyciu.
Pod względem składu oba produkty to głównie cukier. Jeden aromatyzowany środkiem syntetycznym, a drugi naturalnie. Nie ma dowodów, że któryś z cukrów jest mniej lub bardziej szkodliwy, jednak w dobie powszechnej sztuczności warto pokusić się o cukier waniliowy wytwarzany z laski wanilii.
Polecany artykuł:
Cukier waniliowy - cena
Cukier wanilinowy jest około 3-krotnie tańszy od waniliowego. Saszetka, która przeciętnie zawiera 20 g kosztuje od 60 gr do 1 zł, natomiast w przypadku cukru waniliowego – około 2,50 - 3 zł.
Cena jest zatem wyznacznikiem, który łatwo nakieruje nas na naturalny produkt. Oczywiście należy sprawdzić skład i skontrolować, czy przypadkiem w paczuszce nie znajduje się syntetyczna wanilina lub około 2,5 razy mocniejsza w aromacie etylowanilina.
Ponadto cukier aromatyzowany syntetycznie musi nazywać się „wanilinowy”, a nie „waniliowy”, zatem wystarczy z uwagą przeczytać nazwę, która w pośpiechu najczęściej odczytywana jest jako „cukier waniliowy”. Ta jedna literka w nazwie czyni różnicę.
Cukier waniliowy - czy jest zdrowy?
Cukier waniliowy to biały rafinowany cukier wzbogacony naturalnym smakiem i zapachem wanilii. Zawiera jednak zbyt mało samej wanilii, żeby można było mu przypisywać właściwości zdrowotne tej rośliny.
Cukier nadal pozostaje cukrem, który w 100 g dostarcza ok. 400 kcal, żadnych witamin i śladowe ilości składników mineralnych. W substancjach słodzących, nawet tych naturalnych, nie należy się doszukiwać zbawiennego wpływu na zdrowie.
Cukier waniliowy - zastosowanie
Cukier waniliowy jest dodatkiem używanym do domowego przygotowywania ciast, ciasteczek, lodów, polew i innych deserów. Coraz częściej znajduje zastosowanie jako składnik sosów do mięs.
Nie używa się go typowo jako substancji słodzącej, ale raczej jako aromat, dodatek smakowy i zapachowy. W przemyśle spożywczym nie używa się cukru waniliowego ani wanilii, bo są za drogie.
Serki homogenizowane, budynie i inne waniliowe produkty są aromatyzowane syntetyczną waniliną.
Cukier waniliowy - jak zrobić? Przepis
Składniki:
- 2 szklanki cukru do wypieków
- 2-3 laski wanilii (świeżo zakupione, nie mogą być wysuszone)
Przygotowanie: Cukier wsypać do pojemnika ze szczelnym zamknięciem. Laski wanilii rozciąć wzdłuż, wydłubać nasionka, wrzucić do cukru. Puste strąki przeciąć na 2-3 części i również umieścić w cukrze. Dokładnie zamieszać. Pozostawić na 1-2 tygodnie w dokładnie zamkniętym naczyniu.
Domowy cukier waniliowy
Źródło: x-news/Dzień Dobry TVN
Źródła:1. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/vanillin2. http://encyklopedia.naukowy.pl/Wanilina3. Wanilina – karta charakterystyki, https://www.carlroth.com/downloads/sdb/pl/7/SDB_7887_PL_PL.pdf4. https://cen.acs.org/articles/94/i36/problem-vanilla.html5. http://www.chemeurope.com/en/encyclopedia/Vanillin.html6. Kanny G. i in., Allergy and intolerance to flavouring agents in atopic dermatitis in young children, Allergie et Immunologie, 1994, 26, 6, 204-206, 209-2107. Zys A., Wanilia czy wanilina?, http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/wanilia-wanilina 8. Wydro D., Ile jest cukru w cukrze?, https://www.researchgate.net/profile/Dorota_Wydro/publication/270960779_Ile_cukru_jest_w_cukrze_How_much_sugar_is_in_sugar/links/55c4d2ba08aeb9756741ea8e/Ile-cukru-jest-w-cukrze-How-much-sugar-is-in-sugar.pdf9. https://www.fatsecret.com/calories-nutrition/generic/sugar-vanilla?portionid=5358814&portionamount=100.00010. https://www.santamariaworld.com/uk/foodservice/products/vanilla-sugar-800-g/