Czy brązowe banany mogą szkodzić zdrowiu? Opinia eksperta zaskakuje

2024-04-25 15:38

Brązowe banany lub nawet takie, które jeszcze nie zbrązowiały, ale mają już widoczne plamki, to najmniej lubiany etap dojrzewania banana. Mają jednak również swoich zwolenników, którzy twierdzą, że ciemniejące banany lepiej smakują. Inni z kolei dojadają nawet zbrązowiałe banany, żeby nie marnować jedzenia. Czy brązowe banany można bezpiecznie zjeść?

Czy brązowe banany mogą szkodzić zdrowiu? Opinia eksperta zaskakuje
Autor: GettyImages Czy brązowe banany mogą szkodzić zdrowiu? Opinia eksperta zaskakuje

Zielone, żółte, czy brązowe? Jakie banany są najzdrowsze?

Banany, chociaż nie należą do owoców naturalnie rosnących w polskim klimacie, zdecydowanie skradły serca i żołądki Polaków. Są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe, dlatego warto często po nie sięgać.

Wśród fanów bananów są osoby, które preferują te jeszcze zielonkawe, jak również wielbiciele soczyście żółtych bananów, a nawet zwolennicy już brązowych owoców. Czy takie przejrzałe banany wciąż nadają się do spożycia? Sprawdźmy.

Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?

Banany - właściwości i zalety 

Zacznijmy od wymienienia zalet bananów. Są bogate w potas, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy mięśni i układu krążenia. To nie koniec zalet bananów – zawierają również dużo błonnika, który jest nieodzowny dla prawidłowego trawienia. Banany można stosować też „zewnętrznie”, jako składnik maseczek i peelingów domowej roboty.

Banany, w zależności od koloru, różnie smakują. Ale nie każda osoba wie, że to kwestia nie tylko koloru czy smaku, ale i pewnych właściwości tych owoców.

Profesor dietetyki zdradza, czy brązowe banany są zdrowe 

Dietetyk prof. dr hab. Sven-David Mueller, wypowiedział się dla portalu fitbook.de, żeby raz na zawsze rozwiać dylemat: czy brązowe banany są zdrowe?

Jak podkreślił ekspert, brązowe plamy to znak, że proces fermentacji już trwa. Jednak nie jest równoznaczne z zepsuciem owocu. Specjalista zapewnił też, że niezależnie od koloru, banany są równie bogate w magnez i potas. Pojawia się jednak jedna istotna różnica: bardziej dojrzałe banany są mniej bogate w błonnik.

Najgorsze i najlepsze banany 

Jeśli więc macie obawy przed brązowymi bananami, teraz już wiecie, że można po nie sięgać bez obaw. Prof. Sven-David Mueller we wspomnianym artykule zwrócił natomiast uwagę na fakt, że inaczej mają się sprawy z bananami zielonymi.

Jak się okazuje, zielone banany, które jeszcze nie dojrzały, mogą być gorzej trawione przez organizm, a przy tym mogą zawierać substancje o niekorzystnym, a nawet toksycznym wpływie na organizm.

Najzdrowsze banany to – niezależnie od koloru – te banany, które jemy w krajach, gdzie naturalnie rosną. Natomiast owoce, które trafiają do Europy, są dodatkowo spryskiwane m.in. środkami zapobiegającymi psuciu w podróży. Dlatego zaleca się, aby myć ręce po obieraniu bananów.