Zielone, żółte, czy brązowe? Jakie banany są najzdrowsze?
Banany, chociaż nie należą do owoców naturalnie rosnących w polskim klimacie, zdecydowanie skradły serca i żołądki Polaków. Są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe, dlatego warto często po nie sięgać.
Wśród fanów bananów są osoby, które preferują te jeszcze zielonkawe, jak również wielbiciele soczyście żółtych bananów, a nawet zwolennicy już brązowych owoców. Czy takie przejrzałe banany wciąż nadają się do spożycia? Sprawdźmy.
Banany - właściwości i zalety
Zacznijmy od wymienienia zalet bananów. Są bogate w potas, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy mięśni i układu krążenia. To nie koniec zalet bananów – zawierają również dużo błonnika, który jest nieodzowny dla prawidłowego trawienia. Banany można stosować też „zewnętrznie”, jako składnik maseczek i peelingów domowej roboty.
Banany, w zależności od koloru, różnie smakują. Ale nie każda osoba wie, że to kwestia nie tylko koloru czy smaku, ale i pewnych właściwości tych owoców.
Profesor dietetyki zdradza, czy brązowe banany są zdrowe
Dietetyk prof. dr hab. Sven-David Mueller, wypowiedział się dla portalu fitbook.de, żeby raz na zawsze rozwiać dylemat: czy brązowe banany są zdrowe?
Jak podkreślił ekspert, brązowe plamy to znak, że proces fermentacji już trwa. Jednak nie jest równoznaczne z zepsuciem owocu. Specjalista zapewnił też, że niezależnie od koloru, banany są równie bogate w magnez i potas. Pojawia się jednak jedna istotna różnica: bardziej dojrzałe banany są mniej bogate w błonnik.
Najgorsze i najlepsze banany
Jeśli więc macie obawy przed brązowymi bananami, teraz już wiecie, że można po nie sięgać bez obaw. Prof. Sven-David Mueller we wspomnianym artykule zwrócił natomiast uwagę na fakt, że inaczej mają się sprawy z bananami zielonymi.
Jak się okazuje, zielone banany, które jeszcze nie dojrzały, mogą być gorzej trawione przez organizm, a przy tym mogą zawierać substancje o niekorzystnym, a nawet toksycznym wpływie na organizm.
Najzdrowsze banany to – niezależnie od koloru – te banany, które jemy w krajach, gdzie naturalnie rosną. Natomiast owoce, które trafiają do Europy, są dodatkowo spryskiwane m.in. środkami zapobiegającymi psuciu w podróży. Dlatego zaleca się, aby myć ręce po obieraniu bananów.