Jaki produkt zwiększa ryzyko demencji?
Kiedy myślimy o sposobach na utrzymanie zdrowia mózgu, w pierwszej kolejności bierzemy pod uwagę układanie puzzli i gry pamięciowe. Prawda jest jednak taka, że ogromne znaczenie ma sposób odżywiania.
Badanie opublikowane w czasopiśmie Neurology wykazało, że jedzenie przetworzonego czerwonego mięsa wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia demencji lub pogorszenia funkcji poznawczych. To kolejne negatywne skutki spożywania tego produktu, udowodniono również, że zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia i chorób nowotworowych.
Uczestnicy zostali podzieleni na kategorie według udziału przetworzonego czerwonego mięsa w ich diecie. Niskie oznaczało mniej niż 0,1 porcji dziennie, średnie od 0,1 do 0,24 porcji dziennie, a wysokie - 0,25 lub więcej. Porcja to 3 uncje, czyli ok. 85 g produktu.
Badanie objęło 133 771 osób, obserwowano ich przez 43 lata i monitorowano nawyki żywieniowe co 2-4 lata. Przez okres obserwacji u 11 173 ludzi zdiagnozowano demencję. Okazało się, że ci, którzy najczęściej sięgali po przetworzone czerwone mięso (kiełbasę, parówki, baleron, bekon), mieli o 13 proc. większe ryzyko wystąpienia demencji.
Większość zaleceń dietetycznych dotyczących zmniejszenia ryzyka demencji mówi o próbie ograniczenia całkowitej ilości spożywanego czerwonego mięsa. Na przykład dieta MIND opracowana na Uniwersytecie Rush sugeruje nie więcej niż cztery porcje czerwonego mięsa tygodniowo
- wyjaśnił dr Dylan Wint, dyrektor Cleveland Clinic Lou Ruvo Center for Brain Health w Las Vegas.
Natomiast neurolog dr Andy Liu zaleca swoim pacjentom dietę śródziemnomorską, szczególnie tym cierpiącym na chorobę Alzheimera lub problemy z funkcjami poznawczymi.
Dieta śródziemnomorska bardzo dobrze wpisuje się w to, co opisano w badaniu - drób, ryby, rośliny strączkowe, orzechy, owoce i warzywa
- powiedział.
Polecany artykuł:
Przetworzone czerwone mięso może szkodzić mózgowi na wiele sposobów
Eksperci twierdzą, że istnieje wiele teorii na temat tego, w jaki sposób przetworzone czerwone mięso może potencjalnie uszkadzać mózg, przy czym dokładny mechanizm zależy od konkretnej osoby.
Istnieją poglądy, że tłuszcz nasycony, którego stężenie w czerwonym mięsie jest wyższe, nie jest korzystny dla organizmu ani dla mózgu
- wyjaśnił Wint.
Metody produkcji przetworzonego mięsa również są uważane za szkodliwe.
Przetworzone mięso zawiera konserwanty, które wydają się być dość szkodliwe dla mózgu i ciała, w szczególności azotyny. A bakterie, które są w naszych jelitach, ponieważ działają na czerwone mięso i tłuszcze nasycone, potencjalnie wytwarzają również toksyczne produkty uboczne
- dodał.
Nie oznacza to, że jedzenie przetworzonego czerwonego mięsa jest zabronione, ale z pewnością warto ograniczyć jego spożycie.