Czy wiesz, co najbardziej szkodzi mózgowi? Masz to w swojej lodówce
Coraz więcej badań wskazuje, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na kondycję naszego mózgu. Eksperci zwracają uwagę na jeden popularny produkt spożywczy, który może zwiększać ryzyko rozwoju demencji. Co ciekawe, wiele osób trzyma go w lodówce i sięga po niego niemal codziennie.

Jaki produkt zwiększa ryzyko demencji?
Kiedy myślimy o sposobach na utrzymanie zdrowia mózgu, w pierwszej kolejności bierzemy pod uwagę układanie puzzli i gry pamięciowe. Prawda jest jednak taka, że ogromne znaczenie ma sposób odżywiania.
Badanie opublikowane w czasopiśmie Neurology wykazało, że jedzenie przetworzonego czerwonego mięsa wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia demencji lub pogorszenia funkcji poznawczych. To kolejne negatywne skutki spożywania tego produktu, udowodniono również, że zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia i chorób nowotworowych.
Uczestnicy zostali podzieleni na kategorie według udziału przetworzonego czerwonego mięsa w ich diecie. Niskie oznaczało mniej niż 0,1 porcji dziennie, średnie od 0,1 do 0,24 porcji dziennie, a wysokie - 0,25 lub więcej. Porcja to 3 uncje, czyli ok. 85 g produktu.

Badanie objęło 133 771 osób, obserwowano ich przez 43 lata i monitorowano nawyki żywieniowe co 2-4 lata. Przez okres obserwacji u 11 173 ludzi zdiagnozowano demencję. Okazało się, że ci, którzy najczęściej sięgali po przetworzone czerwone mięso (kiełbasę, parówki, baleron, bekon), mieli o 13 proc. większe ryzyko wystąpienia demencji.
Większość zaleceń dietetycznych dotyczących zmniejszenia ryzyka demencji mówi o próbie ograniczenia całkowitej ilości spożywanego czerwonego mięsa. Na przykład dieta MIND opracowana na Uniwersytecie Rush sugeruje nie więcej niż cztery porcje czerwonego mięsa tygodniowo
- wyjaśnił dr Dylan Wint, dyrektor Cleveland Clinic Lou Ruvo Center for Brain Health w Las Vegas.
Natomiast neurolog dr Andy Liu zaleca swoim pacjentom dietę śródziemnomorską, szczególnie tym cierpiącym na chorobę Alzheimera lub problemy z funkcjami poznawczymi.
Dieta śródziemnomorska bardzo dobrze wpisuje się w to, co opisano w badaniu - drób, ryby, rośliny strączkowe, orzechy, owoce i warzywa
- powiedział.
Polecany artykuł:
Przetworzone czerwone mięso może szkodzić mózgowi na wiele sposobów
Eksperci twierdzą, że istnieje wiele teorii na temat tego, w jaki sposób przetworzone czerwone mięso może potencjalnie uszkadzać mózg, przy czym dokładny mechanizm zależy od konkretnej osoby.
Istnieją poglądy, że tłuszcz nasycony, którego stężenie w czerwonym mięsie jest wyższe, nie jest korzystny dla organizmu ani dla mózgu
- wyjaśnił Wint.
Metody produkcji przetworzonego mięsa również są uważane za szkodliwe.
Przetworzone mięso zawiera konserwanty, które wydają się być dość szkodliwe dla mózgu i ciała, w szczególności azotyny. A bakterie, które są w naszych jelitach, ponieważ działają na czerwone mięso i tłuszcze nasycone, potencjalnie wytwarzają również toksyczne produkty uboczne
- dodał.
Nie oznacza to, że jedzenie przetworzonego czerwonego mięsa jest zabronione, ale z pewnością warto ograniczyć jego spożycie.