Dieta bogata w te produkty zmniejsza stres. Wystarczą 4 tygodnie

2022-11-02 17:32

Wiele tradycyjnych fermentowanych produktów spożywczych może przyczynić się do utrzymania dobrego zdrowia, m.in. dostarcza jelitom "dobrych" bakterii i poprawia ich kontrolę przepuszczalności. Jak wynika z najnowszych badań opublikowanych na łamach "Molecular Psychiatry" żywność fermentowana i błonnik pokarmowy powinny stać się częścią codziennego jadłospisu. Powód? Są niezwykle istotne w walce ze stresem.

Zbliżenie na kobietę, która przygotowuje kiszonkę
Autor: Getty Images

Żywność fermentowana, która obfituje w korzystne bakterie, ma potężną moc dla naszej jelitowej odporności. Zalicza się do niej produkty roślinne i zwierzęce poddane procesowi naturalnej fermentacji prowadzonej przez mikroorganizmy, które przyczyniają się do zmniejszenia ilości substancji toksycznych. Przykładem takiej żywności jest chleb na zakwasie, pasteryzowane warzywa fermentowane czy mleczne napoje (np. jogurt, maślanka, kefir). 

Spożywanie żywności fermentowanej przynosi wiele korzyści dla zdrowia, np. obniża poziom "złego" cholesterolu LDL w surowicy, wspiera zdrowie jelit, zwłaszcza probiotyczne działanie, które sprzyja rozwojowy korzystnej flory bakteryjnej. Wyniki najnowszego badania pokazują, że uczestnicy, którzy codziennie przez cztery tygodnie spożywali większą ilość żywności fermentowanej i błonnika, odczuwali mniejszy stres.

W formie 24: dieta łagodząca stres

Żywność fermentowana a stres

W zależności od diety zauważalne są różnice w składzie mikrobioty (puli mikroorganizmów różnego rodzaju), co może przekładać się na zdrowie i nastrój. Prebiotyki są tymi składnikami, które dobrze odżywiają bakterie. Jednym z głównych prebiotyków jest błonnik pokarmowy, który znajduje się w m.in. warzywach, nasionach roślin strączkowych czy płatkach owsianych.

Zespół irlandzkich naukowców z University College Cork postanowił sprawdzić, czy zmiana diety (a tym samym mikrobiomu) może zmniejszyć objawy stresu. Analiza obejmowała 45 uczestników w przedziale wiekowym od 18 do 59 lat – ponad połowę z nich stanowiły kobiety. Ochotników losowo podzielono na dwie grupy, a później przydzielono im dietę. Musieli ją stosować przez 28 dni.

Połowa uczestników stosowała dietę bogatą w sfermentowane produkty spożywcze (np. kapustę kiszoną, kefir, kombuczę). Dodatkowo każdego dnia mieli spożywać 6-8 porcji owoców i warzyw bogatych w błonnik (tj. cebula, por, kapusta, jabłka, banany) oraz 5-8 porcji zbóż. Natomiast w ciągu tygodnia jedli 3-4 porcje roślin strączkowych. Otrzymali od dietetyków porady bazujące na zasadach piramidy zdrowego żywienia.

Ta dieta może być pomocna w walce ze stresem

Tak twierdzą naukowcy. Badanie pokazuje, że uczestnicy, którzy spożywali większej ilości fermentowanej żywności i błonnika, czuli się po tych czterech tygodniach mniej zestresowani. Zauważyli też, że poprawiła się ich jakość snu.

Naukowcy zaobserwowali znaczące zmiany w poziome niektórych kluczowych chemikaliów, wytwarzanych przez drobnoustroje jelitowe. Jak wyjaśnili, niektóre z nich mogły być związane ze zdrowiem psychicznym. Dlatego też uczestnicy stosujący dietę kontrolną byli mniej zestresowani.

Wyniki tej analizy sugerują, że określona dieta może pomóc w walce ze stresem. Badacze chcą teraz zweryfikować swoją tezę podczas obserwacji z udziałem osób, które borykają się między innymi z lękiem i depresją.