Dodaj do obiadu zamiast mięsa, a serce ci podziękuje. Polacy wciąż od tego stronią

2024-06-05 7:34

Białko jest niezbędne, by nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Nie tylko wspiera pracę mięśni i mózgu, lecz także wspomaga odchudzanie. Chcąc uzupełnić jego zapas w diecie, najczęściej sięgamy po chude mięso. Tymczasem pod nosem mamy o wiele lepszy produkt, który jest pełen białka, witamin i składników mineralnych. Z czego możemy skorzystać?

Tofu z grilla
Autor: Shutterstock Grillowane tofu wyśmienicie nadaje się na kanapki, do sałatek, makaronu lub ryżu.

Jak uzupełnić podaż białka w diecie? Sięgnij po tofu! Osoby na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej wysoce sobie cenią ten przysmak, ale warto na niego zwrócić uwagę, także jeśli na co dzień nie stronimy od mięsa. Tofu zawiera dużo białka, ale to nie wszystko. Ma w sobie również cenne substancje, takie jak błonnik, fosfor, wapń czy aminokwasy. Ponadto tofu jest niskokaloryczne. Kolejny atut tofu to fakt, że nie zawiera ono cholesterolu!

Z czysto praktycznego punktu widzenia warto też wspomnieć o tym, że tofu jest niedrogie. Tofu poleca się szczególnie osobom dbającym o zdrowie, bo lista niesionych korzyści dla organizmu, jest bardzo długa. Jak tofu wpływa na zdrowie?

Zdrowo Odpytani: Jesz i nie tyjesz? Dietetyk: "Ja bym taką osobę przebadała pod kątem pasożytów"

Czy tofu jest zdrowe? Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca

Uważa się, że dzięki obecności fitoetrogenów tofu może zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, jak rak prostaty albo rak piersi. Ale to nie jedyna prozdrowotna zaleta tego składnika  tofu. Fitoestrogeny poleca się również jako składnik diety kobiet w okresie menopauzy, gdyż mogą łagodzić jej objawy, jak m.in. uderzenia gorąca albo wahania nastrojów.

Atutem tofu jest również niski indeks glikemiczny, dzięki któremu mogą po niego śmiało sięgać diabetycy. Z uwagi na niski poziom tłuszczów i brak cholesterolu, tofu powinno zagościć w diecie osób dbających o serce i układ krążenia.

Czytaj także: Białko roślinne - źródła i właściwości białka pochodzenia roślinnego

Tofu - dobry wybór dla konsumenta i jego kieszeni 

Tofu to wybór dobry dla konsumenta i dla środowiska. Dostarcza białka, nie wymagając zabijania zwierząt. Ponadto hodowla zwierząt może wiązać się z niedogodnościami dla środowiska i większym zużyciem wody. Soja to bardziej ekologiczny i przyszłościowy wybór m.in. ze względu na mniejsze zapotrzebowanie na wodę w uprawie.

Czytaj także: Białko w diecie aktywnych fizycznie wegan i wegetarian

Tofu jest też przyjazne dla kieszeni, bo to źródło dobrze przyswajalnego białka kosztuje mniej niż mięso kurczaka.

Wbrew obawom niektórych osób, tofu nie musi być nudne. Można jeść na śniadanie jajecznicę z tofu, do obiadu dodać tofu uprzednio marynowane w ziołach, zrobić zupę-krem z tofu zblendowanego z bulionem. W sieci znajdziemy współcześnie coraz więcej przepisów na przygotowanie tofu, zarówno w wersjach wegańskich i wegetariańskich, jak i niekiedy jako dodatek do mięs.