Dodaj odrobinę do herbaty, a ciało ci podziękuje. Cukier i cholesterol polecą w dół
Po rozgrzewające herbaty chętnie sięgamy w zimowe, chłodne wieczory. Dodanie plasterka tego składnika nie tylko zmieni smak naparu, ale także nada mu wiele cennych właściwości, np. pomaga zwalczyć przeziębienie i kaszel, wzmacnia układ odpornościowy oraz wspomaga trawienie. Sprawdź, czy masz ten produkt w kuchni.
Herbatę można łączyć z wieloma składnikami, a w sezonie infekcyjnym warto ją wzbogacać świeżym plasterkiem imbiru. Ten smaczny, rozgrzewający napój wyróżniają intensywny, wyrazisty smak, aromat oraz liczne właściwości prozdrowotne.
Na co pomaga herbata z imbirem?
Imbir to roślina, która od tysięcy lat stosowana jest w medycynie alternatywnej i ludowej oraz ma bardzo bogatą historię. Ta ciepłolubna bylina o rozgałęzionych kłączach pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Stanowi ona podstawę wielu dań kuchni chińskiej i indyjskiej.
Dodanie imbiru do herbaty sprawia, że zyskuje ona wiele cennych składników odżywczych. Skład tej zdrowej rośliny obejmuje witaminy (A, B1, B2, B9, C, E i K), a także minerały (cynk, fosfor, magnez, miedź, mangan, sód, żelazo), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na przykład witamina C wspiera odporność, a magnez bierze udział w około 300 reakcjach enzymatycznych w organizmie oraz pomaga utrzymać mięśnie i kości w dobrej kondycji.
Dlaczego warto pić herbatę z imbirem?
Herbata z imbirem świetnie sprawdza się w okresie infekcyjnym ze względu na działanie antybakteryjnie i przeciwzapalne. Badania pokazują, że aktywne składniki zawarte w kłączu imbiru mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i złagodzić ból stawów.
Ten rozgrzewający i smaczny napar łagodzi kaszel, zbawiennie wpływa na odporność, przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii, a do tego wspomaga trawienie. Naukowo potwierdzono, że imbir jest skutecznym remedium na problemy żołądkowe, np. wymioty i nudności.
Według innych analiz naukowych ta roślina może pomóc obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), pomaga regulować pracę serca i całego układu krwionośnego, poprawia krążenie krwi i normalizuje ciśnienie tętnicze. Ponadto stwierdzono, że imbir może poprawić poziom cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę typu 2.
Jak zrobić herbatę z imbirem?
Przygotowanie tego napoju zajmuje dosłownie chwilę. Najpierw należy umyć imbir, obrać go ze skórki i pokroić na plasterki około 0,5 cm. Wrzucić do kubka, a po chwili zalać przestudzoną herbatą (czarną lub owocową). Napar przykryć i odstawić na kilka minut. Aby „podkręcić” smak napoju, można dodać kilka kropel cytryny i łyżeczkę miodu.