Letnia dieta. Kluczowe składniki dla zdrowej opalenizny i ochrony skóry

2024-07-31 14:03

Latem dbanie o skórę to nie tylko klucz do uzyskania pięknej opalenizny, ale także ważny krok w kierunku zdrowia. Odpowiednia pielęgnacja może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory skóry oraz chronić przed bolesnymi oparzeniami. Ważne jest, aby zadbać o skórę nie tylko zewnętrznie, ale również „od środka”, aby skutecznie nawilżać ją i wspierać proces opalania. Co jeść, żeby się zdrowo opalić?

Idealna dieta na lato. Dietetyczka: sprzyja pięknej opaleniźnie
Autor: GettyImages Idealna dieta na lato. Dietetyczka: sprzyja pięknej opaleniźnie

Dieta dla pięknej skóry i pięknej opalenizny

Odpowiednio dobrane składniki spożywcze pozwalają na zyskanie pięknej opalenizny, bez szkody dla kondycji skóry. Po jakie produkty szczególnie warto sięgać? Dietetyczka kliniczna Zuzanna Wieła, na łamach portalu Zdrowie RadioZET, opisała zalety i sekrety „słonecznej diety”.

  • Produkty bogate w witaminę A, która działa zbawiennie na kondycję skóry jak m.in. arbuzy, bataty, brzoskwinie, marchew czy papryka. Zmniejszają ryzyko odwodnienia, a co za tym idzie przesuszenia i starzenia się skóry.
  • Produkty bogate w witaminę C jak np. brukselka, brokuły, cytrusy czy papryka. Ta witamina zmniejsza szkodliwość promieniowania UV, które działa niekorzystnie na skórę.
  • Bogactwo kwasów omega-3 i omega-6 z kolei sprzyja regeneracji naskórka i zmniejszeniu ewentualnych podrażnień. Znajdziemy je w algach, olejach roślinnych, tłustych rybach.

Nawadniaj się i zapobiegaj starzeniu skóry

Jak podkreśla Zuzanna Wieła, doskonale na skórę działa także koenzym Q10. To obecnie popularny i ceniony składnik wielu kosmetyków. Znajdziemy go w szpinaku i zielonych liściastych częściach innych warzyw, a także w pełnoziarnistym pieczywie, makaronie i innych produktach na bazie pełnych ziaren.

- Zadbajmy również o odpowiedni poziom tyrozyny, fenyloalaniny i kwercetyny – zwraca uwagę specjalistka. Te substancje znajdują się w czereśniach, pestkach dyni, nasionach sezamu, pomidorach, truskawkach, a nawet w herbacie. Dzięki nim wspierana jest produkcja melaniny, a skóra zyskuje ładny odcień i równą opaleniznę.

Kluczem do piękna skóry, jest również właściwe nawodnienie organizmu. Uważa się, że zwyczajowe 2 litry wody latem mogą być nawet zwiększone do 3 litrów – choć wszystko jest kwestią indywidualnego zapotrzebowania, z uwagi m.in. na aktywność w danym dniu, temperaturę pomieszczeń i na zewnątrz, aktywność fizyczną.

Ile wiesz o gotowaniu i jedzeniu? Sprawdź się!

Pytanie 1 z 15
Bez czego nie da się zrobić majonezu?

Co jeść, żeby się opalić? 

Inne produkty polecane latem i sprzyjające opaleniźnie to m.in. bogate w karoteny, czyli marchew, ale też pomidory, morele i wiśnie. Już sam kolor tych owoców zdradza ich zawartość, czyli nadający skórze piękny koloryt beta-karoten. Można spożywać je w całości lub w formie przecierowych soków.

Naukowcy i dietetycy zwracają uwagę również na żywność bogatą w witaminę E oraz przeciwutleniacze. Na wakacyjnych stołach nie powinno więc zabraknąć sałatek owocowych czy warzywnych, które warto wzbogacić kwasami omega, poprzez dodanie np. siemienia lnianego, migdałów, oliwy z oliwek.

Czy plaża nudystów odstrasza Polaków? Opalanie topless #EwelinaPyta