Jajka na miękko czy na twardo? Naukowcy ustalili, które są zdrowsze
O gustach się nie dyskutuje, jedni wolą jajka na miękko a inni na samą myśl o konsystencji wybierają wersję na twardo. Ale czy jednak zastanawiałeś się kiedyś które z nich są zdrowsze? Okazuje się, że odpowiedzi na to pytanie szukali także naukowcy.
“Jajko to życie” - tak mówiła moja babcia, ale jak sama przyznała, dawniej nikt nie zastanawiał się, skąd wzięło się takie powiedzenie. Jedni uważali, że skoro z jajka ma wykluć się pisklę, to zapewne posiada dużo cennych składników, a inni łączyli słowa wyłącznie z owym pisklęciem. Dziś wiemy, dlaczego jajka są bardzo zdrowe, a specjaliści analizują, które z nich warto jeść częściej.
Które jajka są zdrowsze?
Jajka to nie tylko źródło białka, można je nazwa skoncentrowaną pigułką witamin takich jak A, D, K czy B12. Nie brak w nich potasu, cynku, czy kwasu foliowego. A co ważne a jajkach znajdziemy również sporo dobrze przyswajalnego żelaza, które jest cenne nie tylko w przypadku anemii. Są osoby, które sięgają po surowe jajko. To zwyczaj znany szczególnie wśród osób pracujących głosem. Warto jednak pamiętać, że bezpieczniejszą formą jest spożywanie gotowanych jajek, ponieważ surowe grożą zatruciem bakterią Salmonelli.
Poza tym jak wskazuje portal “Healthline” proces podgrzewania sprawia, że obecne w jajku białko i biotyna są lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Badanie opublikowane w Journal of Nutrition wykazało, że organizm ludzki wykorzysta 91% białka zawartego w gotowanym jajku, w porównaniu do zaledwie 51% tego składnika odżywczego, gdy jajko jest surowe.
To nie jedyna ważna kwestia. Portal “Health Digest” wskazuje, że jajka na twardo redukuje ilość niektórych właściwości przeciwutleniających jajek. Natomiast, jak wynika z badania przeprowadzonego w Journal of Agricultural Food Chemistry, kiedy przygotowujesz jajecznicę, czy jajka po wiedeńsku (inaczej sadzone) i dodajesz tłuszcz, to potrawa staje się dużo bardziej kaloryczna, niż myślisz.
Dlatego im krócej gotujemy jajka i rezygnujemy z dodatku tłuszczu, otrzymujemy najzdrowszą wersję. Przykładem są jajka na miękko. Dzięki tej metodzie jajko zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Dodatkowo jak wskazują autorzy badań opublikowanych w National Library of Medicine, tego typu jajka są także lepiej trawione przez osoby starsze, stąd zaleca się ich spożycie także seniorom.
Jak ugotować jajko na miękko? Wypróbuj prostą metodę
Choć z pozoru gotowanie jajek na miękko to nic trudnego, to nie raz zdarza się, że kiedy odkrawamy łyżeczką górną warstwę białka, środek jest suchy, albo co gorsza, część białka nie ścięła się i nie wygląda zbyt apetycznie. Dlatego polecam sposób, z którego korzystam od lat. Otóż jeśli jajko jest duże, to wkładamy je do gotującej wody na sześć minut.
A jeśli jest małe lub średnich rozmiarów wystarczy pięć minut. Ważne jednak, żeby zawsze wkładać jajka do gotującej się wody, w ten sposób nie będzie się nagrzewać wraz z wodą i zetnie się wyłącznie białko, pozostawiając żółtko gęste i płynne.
UWAGA!
Jeśli gotujesz jajka, które wyciągnąłeś prosto z lodówki, to najpierw włóż je na kilka minut do ciepłej wody. W przeciwnym razie różnica temperatur sprawi, że pękną i nie ugotują się tak, jak oczekujesz.