Jak nie przytyć po świątecznym objadaniu? Przygotuj ten napar, a zapomnisz o liczeniu kalorii
Świąteczne stoły co roku uginają się od pyszności. Na serwowane potrawy czeka się cały rok, więc nic dziwnego, że aż trudno się im oprzeć. Gorzej, jeśli ostatecznie przesadzimy z ilością i chwilę później zaczynamy to boleśnie odczuwać. Z pomocą przyjdzie jeden prosty napar.
Uczucie przejedzenia, ciężkości, pełności to tylko kilka z objawów świątecznego “poluzowania pasa”. Niestety, kiedy my odpoczywamy, nasz układ trawienny ma wyjątkowo dużo pracy. Możemy jednak ułatwić mu zadanie, sięgając po specjalną herbatkę.
Co na trawienie? W święta wypij ten napar
Wigilijne potrawy zjadamy dość późno. W dodatku część z nich, choć bezmięsna to jednak bywa ciężkostrawna. W zależności od regionu nie brakuje potraw z grochem, kapustą i sporą ilością tłuszczu.
Dlatego, nawet jeśli zjemy niewielką porcję, to kolacja, jak sama nazwa wskazuje, odbywa się dość późno. Do tego słodkie przekąski, czy ciasta. W niektórych domach pojawia się również alkohol, więc układ pokarmowy w krótkim czasie jest mocno obciążony.
W takiej sytuacji najlepsza będzie naturalna metoda pozbywania się nadmiaru gazów czy uczucia pełności. Wystarczy przygotować herbatkę z kminku. Ta niepozorna przyprawa nie bez powodu dodawana jest np. do bigosu. Nie tylko podkreśla smak dania, ale również ogranicza gromadzenie się gazów w jelitach.
Herbata z kminku. Jak działają te ziarenka?
Kminek oraz olejek pozyskany z tej rośliny od lat jest ceniony za swoje właściwości. W medycynie ludowej był wykorzystywany w dolegliwościach układu trawiennego, a zwłaszcza podczas niestrawności. Dzięki rozkurczowemu działaniu wpływa pozytywnie na mięśnie gładkie żołądka. Dodatkowo wspomaga pracę jelit czy przewodów żółciowych.
Dlatego to właśnie kminek przynosi ulgę podczas wzdęć, bólu brzucha, zaparć, czy nieustannego odbijania. Przygotowanie naparu z kminku zajmuje kilka minut i może pomóc po świątecznej uczcie. Wystarczy zalać łyżeczkę ziaren szklanką wrzątku. Odstawić na 8 minut, odcedzić i wypić. Ten prosty napar sprawi, że proces trawienia nabierze tempa i będzie można skubnąć dodatkową potrawę.