Jednak da się schudnąć bez wyrzeczeń? To warzywo daje uczucie sytości na długie godziny
Kiedy myślimy o zdrowych warzywach, rzadko przychodzi nam na myśl ziemniak. Warto to zmienić. Ziemniaki przez długi czas miały złą opinię, kojarzono je z przybieraniem na wadze oraz zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Często znajdowały się na liście żywności, której trzeba unikać, zwłaszcza przez osoby cierpiące na insulinooporność.
Jednakże nowe badanie przeprowadzone przez Centrum Badawcze Pennington Biomedical Research Center, opublikowane w czasopiśmie "Journal of Medicinal Food”, wskazuje, że ziemniaki nie tylko nie zwiększają ryzyka tycia, ale są pełne cennych składników odżywczych i korzystnych właściwości zdrowotnych.
Ziemniaki a dieta odchudzająca
Zdaniem naukowców, ziemniaki mogą pomóc ludziom pozbyć się nadmiarowych kilogramów. Badacze odkryli, że zastąpienie mięsa mniej kalorycznymi ziemniakami może zwiększyć utratę wagi "bez większego wysiłku". Uczestnicy amerykańskiego badania czuli się "syci szybciej", gdy bardziej kaloryczne jedzenie zastąpiono ziemniakami.
Ziemniaki, bogate w składniki odżywcze, były również kojarzone z większym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 i oporności na insulinę, ale badanie to wykazało, że nie jest to prawdą.
- Kluczowym aspektem naszego badania jest to, że nie zmniejszyliśmy wielkości porcji posiłków, ale obniżyliśmy ich kaloryczną zawartość, dodając ziemniaki. - komentuje profesor Candida Rebello z Centrum Badań Pennington w Luizjanie. - Zastąpiliśmy niektóre z mięs ziemniakami, a uczestnicy badania poczuli się szybciej sytcy i często nie dokładali już nic więcej do posiłku. Dzięki ziemniakom można schudnąć bez wysiłku. - dodała
Czy chorzy na cukrzycę mogą jeść ziemniaki?
Badacze zwerbowali 36 osób w wieku od 18 do 60 lat, które miały nadwagę, były otyłe lub miały insulinooporność. Uczestnicy byli karmieni ściśle kontrolowanymi dietami, które obejmowały powszechnie dostępne produkty spożywcze, w tym fasolę, groch i mięso lub ryby, oraz białe ziemniaki z mięsem lub rybami. Obie diety były bogate w owoce i warzywa oraz zastępowały około 40% typowego spożycia mięsa fasolą i grochem lub ziemniakami.
Badania wykazały, że spożywanie fasoli i grochu poprawia poziom glukozy we krwi u osób z nowo zdiagnozowaną cukrzycą typu 2. Aby zwiększyć zawartość błonnika w diecie ziemniaki, były gotowane w skórce, a następnie przechowywane w lodówce przez 12 do 24 godzin. Warzywa te były częścią głównych dań na lunch i kolację i podawane by były w formie puree ziemniaczanego, pieczonych plastrów, sałatki ziemniaczanej i zapiekanych ziemniaków na obiad i kolację.
- Ludzie zwykle spożywają tę samą ilość jedzenia, by poczuć się sytym, niezależnie od zawartości kalorii w porcji. Jedząc produkty o większej wadze, ale o niskiej kaloryczności, można łatwo ograniczyć ilość spożywanych kalorii. Kluczowym aspektem naszego badania jest to, że nie zmniejszaliśmy wielkości porcji posiłków, ale obniżaliśmy ich kaloryczność, dodając ziemniaki. Posiłki były dostosowane do indywidualnych potrzeb kalorycznych każdego uczestnika, ale nastąpiło zastąpienie części ilości mięsa ziemniakami. Uczestnicy badania poczuli się szybciej sytymi i często nie kończyli posiłku. W rezultacie schudli z niewielkim wysiłkiem. - mówi profesor Candida Rebello.