Jedz, by uniknąć stanów zapalnych i zawału serca. Wystarcza garstka dziennie

2024-04-15 10:37

Ma być pełnowartościową przekąską w ciągu dnia. Mają niebagatelny wpływ na pracę mózgu. Każdy rodzaj: włoskie, laskowe, pistacje, nerkowce czy pekan dostarczają sporo białka, błonnika, witamin i wapnia. Co daje regularne jedzenie orzechów? Oto trzy najważniejsze korzyści.

Jedz, by uniknąć stanów zapalnych i zawału serca. Wystarcza garstka dziennie
Autor: Getty Images Jedz, by uniknąć stanów zapalnych i zawału serca. Wystarcza garstka dziennie

Choć orzechy mają wiele właściwości prozdrowotnych, nie cieszą się tak dużym zainteresowaniem, jakby mogły. A szkoda, ponieważ nie zdajemy sobie sprawy z tego, że są one nieocenionym źródłem przeciwutleniaczy.

– Jedno z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Cornella wykazało, że pistacje mają wysoki potencjał przeciwutleniający i pod tym kątem dorównują popularnym owocom, takim jak: jagody, wiśnie i granat – wyjaśniła w rozmowie z portalem eatthis.com dietetyczka Lauren Manaker.

Spożycie orzechów może mieć korzystny wpływ na stan zapalny. Orzechy, zwłaszcza migdały, są bogate w witaminę E, która jako silny antyutleniacz chroni przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek.

Dlaczego warto jeść orzechy?

Czy orzechy chronią przed pogorszeniem nastroju?

Na przełomie ostatnich lat badacze znaleźli dowody na to, że modyfikacja diety śródziemnomorskiej może łagodzić objawy depresji. To wniosek płynący z przełomowego badania SMILES. Według ustaleń jadłospis wspierający dobry nastój to taki, który obejmuje produkty, będące źródłem tryptofanu. Zalicza się do nich m.in. ryby, drób, produkty mleczne, orzechy i nasiona, soczewicę czy owies. Poza tym orzechy dzięki zawartości dużej ilości magnezu zapobiegają wahaniom nastroju.

Czy orzechy są dobre dla zdrowia serca? 

W składzie orzechów znajdują się zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które służą zdrowiu. Badacze z Kliniki Endokrynologii i Żywienia Szpitala Klinicznego w Barcelonie dowiedli, że codzienne spożywanie orzechów włoskich może obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL). Warto je jeść regularnie, ponieważ zapobiegają m.in. zawałowi serca.