Jedz do woli. Dba o zdrowie serca, kości i wykazuje właściwości przeciwrakowe
Jest jednym z ulubionych warzyw Polaków. Już od dawna wywalczył sobie ważne miejsce w naszym jadłospisie - doskonale nadaje się do kanapek i sałatek. Cenimy w nim najbardziej chrupkość i orzeźwiającą świeżość. Ma mało kalorii, doskonale nawadnia organizm oraz gasi pragnienie. Jego spożycie ma także dobroczynny wpływ na zdrowie. Wspomaga układ sercowo-naczyniowy oraz dba o mocne kości. Jedz go kilka razy w tygodniu.
Ogórek cieszy się w naszym kraju niesłabnącym zainteresowaniem od lat. Podbił nasze kubki smakowe tym, że jest delikatny w smaku, chrupiący i orzeźwiający. To warzywo w około 96 proc. składa się z wody, a w pozostałych 4 proc. mieszczą w nim m.in. węglowodany, białko, witaminy A, C i K, kwas foliowy, beta-karoten, cholina, fosfor, potas, magnez i wapń. Jest także niskokaloryczny - w 100 g zawiera jedynie 15 kalorii.
Ogórek ukrywa w sobie zdrowotne tajemnice
Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że ogórek ma tak dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Ze względu na bardzo dużą ilość wody znakomicie nawadnia ciało i gasi pragnienie, szczególnie w upalne dni. Prawidłowo nawodniony organizm znacznie lepiej radzi sobie z infekcjami, stresem oraz ma zwiększoną moc działania. Co więcej, woda pozwala przyspieszyć tempo przemiany materii, ochrania stawy i sprzyja ich regeneracji, poprawia nastrój i pamięć, a także jest kluczowa dla właściwego funkcjonowania serca i układu krwionośnego.
Warto regularnie jeść ogórki, by zachować zdrowe i silne kości. Zawarta witamina K w ogórkach uczestniczy w metabolizmie tkanki kostnej i przemianach wapnia, a co za tym idzie, zwiększa mineralizację kości, zmniejsza ryzyko złamań i zapobiega zwapnianiu naczyń krwionośnych. Odpowiada też za utrzymanie procesu krzepnięcia krwi na prawidłowym poziomie.
Ponadto ogórki mają niski indeks glikemiczny (wynosi on zaledwie 15), a więc mogą królować w diecie cukrzycowej. Według badań naukowych regularnie spożywanie tych warzyw pozwala jednocześnie obniżyć poziom glukozy we krwi oraz „zły” cholesterol (LDL).
Ogórek wspiera pracę serce i nie tylko
Ze względu na zawartość flawonoidów ogórki „stoją” na straży naszego zdrowia, w tym dbają o odpowiednią pracę serca. Te naturalne związki obniżają ryzyko chorób z dwóch powodów: spowalniają proces odkładania się płytki miażdżycowej i zmniejszą także ryzyko powstawania ewentualnych zakrzepów krwi. Znane są także ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, które neutralizują wolne rodniki i zapobiegają oksydacyjnemu uszkodzeniu komórek.
Ogórki kryją jeszcze w swoim składzie lignany, zaliczane do grupy polifenoli, którym przypisuje się silne działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Badacze napisali na łamach czasopisma "Moleslules", że „ze względu na różne właściwości bioaktywne, spożycie pokarmów bogatych w lignany może zapobiegać niektórym rodzajom nowotworów, np. rakowi piersi u kobiet po menopauzie i rakowi okrężnicy”.
Jak już wiemy, ogórki są pełne cennych składników (np. biotyny, magnezu, potasu), które mają korzystny wpływ na nawilżenie, odżywienie i oczyszczenie skóry. Do tego przeciwdziałają stanom zapalnym oraz łagodzą oparzenie słoneczne i obrzęk oczu.