Wspiera jelita, kości i serce. Zapomniane warzywo ma wiele korzyści dla zdrowia

2025-04-21 10:13

Warzywa są fundamentem zdrowej diety, ale różnią się między sobą właściwościami odżywczymi oraz wpływem na organizm. Warto przyjrzeć się mniej znanym warzywom, które mogą mieć wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie. Odkryj zapomniane warzywo, które zasługuje na więcej uwagi w twojej diecie.

Wspiera jelita, kości i serce. Zapomniane warzywo o ciekawym smaku ma wiele korzyści dla zdrowia
Autor: GettyImages, Archiwum prywatne Wspiera jelita, kości i serce. Zapomniane warzywo o ciekawym smaku ma wiele korzyści dla zdrowia

Do zupy, na grilla, do pieczenia – lista możliwych zastosowań jest naprawdę długa. Biały miąższ i ciemna skórka. Pewne podobieństwo do szparagów. I nazwa, która współcześnie budzi niewiele skojarzeń. Czym jest skorzonera i dlaczego warto po nią sięgać?

#MuratorOgroduje: Jak w łatwy sposób wysiać nasiona warzyw, kwiatów oraz ziół?

Czy skorzonera jest zdrowa?

Skorzonera to roślina warzywna, z rodziny astrowatych. Ma jadalny długi, 30-centymetrowy korzeń. Jego skórka jest czarna albo ciemnobrązowa, miąższ biały. Smak i wygląd przywodzą na myśl szparagi.

Dlatego bywa, że skorzonerę nazywa się „zimowymi szparagami”. Inne nazwy skorzonery to wężymord czarny korzeń albo czarne korzonki. Dla niewtajemniczonych dodajmy: słowo "skorzonera" wymawia się przez R-Z, nie przez „rz [ż]”.

Obierając skorzonerę, uważaj: wydziela sok mleczny, przez co może barwić dłonie. Po obraniu skorzonera szybko ciemnieje, więc powinna być umieszczana w wodzie z sokiem z cytryny, aby temu zapobiec.

Zbiory skorzonery przypadają na październik, mogą trwać całą zimę, do kwietnia. Marynowana skorzonera jest dostępna cały rok. Dlaczego warto po nią sięgać?

Skorzonera - właściwości, witaminy, minerały, substancje odżywcze

W korzeniu skorzonery znajdziemy m.in. szereg witamin:

a także minerały, takie, jak:

  • fosfor
  • magnez
  • potas
  • wapń
  • żelazo.

Ponadto uważa się, że skorzonera ma działanie prebiotyczne i przeciwutleniające, dzięki czemu sprzyja pracy jelit i działa przeciwstarzeniowo. Skorzonera ma zaledwie 80 kcal w 100 g, polecana jest więc osobom na diecie odchudzającej.

Skorzonera zawiera też inulinę, która ma działanie przeciwzapalne. Ponadto może wpływać korzystnie na proces regulowania poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi.

Inulina ma również korzystne działanie na układ pokarmowy: może pomóc obniżyć glikemię po posiłku, może sprzyjać redukcji masy ciała, może pomóc utrzymać uczucie sytości na dłużej, sprzyja też przyswajaniu minerałów przez organizm. Skorzonerę poleca się cukrzykom, pacjentom z insulinoopornością i osobom z otyłością.

Uważa się, że regularne sięganie po skorzonerę może też przełożyć się na kondycję włosów, wzmacniając je. Potas, który znajdziemy w skorzonerze, to pierwiastek niezbędny dla prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego. Sprzyja też prawidłowej pracy mięśni.

Wapń natomiast pozytywnie oddziałuje na stan kości, wpiera układ krwionośny i właściwe ciśnienie. Żelazo, które znajduje się w skorzonerze, jest bardzo ważne dla utrzymania właściwej pracy całego ciała, a jego niedobory mogą skutkować m.in. anemią. 

Jak jeść skorzonerę? Dania ze skorzonerą 

Skorzonera sprawdzi się jako składnik zup czy sosów. Sanowi ciekawy dodatek do ryb i mięs. Można ją dodawać do sałatek i omletów. Może być również serwowana jak szparagi.

Pieczona skorzonera z dodatkiem soku z cytryny uchodzi za przysmak. Skorzonera doskonale smakuje też zapieczona z beszamelem. Można ją również zapiec z bułką tartą lub położyć na grilla.

Zobacz galerię: W jakich warzywach jest najwięcej kwasu foliowego?

Poradnik Zdrowie Google News