Sos beszamelowy (beszamel) - kalorie i wartości odżywcze
Sos beszamelowy (beszamel) to sos uniwersalny, bardzo znany i stosowany do wielu potraw, np. do lasagne czy do zapiekanki. Sos beszamelowy wykorzystuje się także jako bazę do innych sosów. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma sos beszamel, ile ma kalorii i jakie znalazł zastosowanie w kuchni.
Spis treści
- Sos beszamelowy (beszamel) - skład
- Sos beszamelowy (beszamel) - właściwości
- Sos beszamelowy (beszamel) - zastosowanie w kuchni
- Sos beszamelowy (beszamel) - jak zrobić?
- Jak zrobić dobry beszamel? [#TOWIDEO]
Sos beszamelowy (beszamel) został wprowadzony do kuchni francuskiej w XVII wieku przez francuskiego posła Ludwika XIV, Louisa de Béchameil. Jednak oryginalny sos beszamelowy pochodzi z Toskanii, gdzie był znany jako Salssa Colla (kleisty, biały sos) i został on przywieziony do Francji przez francuskich kucharzy, a następnie podawany na dworze królewskim i udoskonalany przez Louisa de Béchameil.
Sos beszamelowy (beszamel) - skład
W skład beszamelu wchodzą:
- mąka
- mleko
- masło
- sól
- biały pieprz
- sok z cytryny
- gałka muszkatołowa
Sos beszamelowy (beszamel) - właściwości
Sos beszamelowy jest wysokokaloryczny oraz bogaty w tłuszcz, głównie kwasy tłuszczowe nasycone i jednonienasycone.
W sosie beszamelowym znajduje się znaczna ilość sodu. Niestety nie jest on bogaty w inne składniki mineralne oraz witaminy. Na tle składników mineralnych wyróżnia się jedynie korzystny dla zdrowia wapń.
Beszamel nie jest też źródłem błonnika pokarmowego, w 100 g beszamelu znajduje się tylko 0,1 g błonnika.
Sos beszamelowy (beszamel) - wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna - 104 kcal
Białko - 3,8 gTłuszcz - 7,0 g
- kwasy tłuszczowe nasycone - 2,2 g- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 2,7 g- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 1,6 g
Cholesterol - 8,0 gWęglowodany - 7,0 gBłonnik - 0,1 g
Witaminy i minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Sód - 328,0 mg (22%)Potas - 163,0 mg (5%)Wapń - 126,0 (13%)Magnez - 16,0 mg (4%)Żelazo - 0,2 mg (2%)Witamina B12 - 0,3 µg (13%)Witamina C - 0,8 mg (0,9%)Witamina A - 79,4 µg (9%)Witamina D - 0,012 µg (0,1%)
Żródło: Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Sos beszamelowy (beszamel) - zastosowanie w kuchni
Sos beszamelowy jest wykorzystywany do wielu potraw, a także jako baza do przygotowania innych sosów.
Beszamel świetnie sprawdzi się, jako sos do
- lasagne
- spaghetti
- zapiekanek
- duszonych warzyw
- moussaka
- białego mięsa
- ryb
- cannelloni
Ponadto może służyć, jako baza do sufletów, zup, pikantnych nadzień do ciast oraz baza do przygotowania sosów serowych, curry, sosu chrzanowego czy musztardowego.
Sos beszamelowy (beszamel) - jak zrobić?
Do przygotowania beszamelu niezbędne są mąka, masło, mleko oraz biały pieprz, sól i gałka muszkatołowa. Masło rozpuść w garnku, dodaj mąkę, ubij całość. Następnie dolej mleko, dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając do uzyskania gęstej konsystencji. Sos powinien mieć białą barwę.
Można także przygotować sos beszamelowy w wersji dietetycznej - masło zastąpić olejem, użyć mleka o niskiej zawartości tłuszczu oraz zmniejszyć ilość dodanej soli.