Jelita kochają to jedzenie. Fermentowane produkty mają działanie ochronne

2025-06-24 12:50

Spożywanie dużej ilości fermentowanej żywności korzystnie oddziałuje na mikrobiom jelitowy, zmieniając jego skład i wpływając na ilość konkretnych mikroorganizmów. Dodatkowo wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego - tak wynika z najnowszych badań amerykańskich naukowców ze Stanford School of Medicine.

Jelita kochają to jedzenie. Fermentowane produkty mają działanie ochronne
Autor: Getty Images

Chcesz mieć zdrowe jelita? Fermentowane jedzenie może ci w tym pomóc

W Stanach Zjednoczonych zespół naukowców przeprowadził badanie kliniczne, w którym zostało zaangażowanych 36 osób. Przez dziesięć dni każdy z uczestników musiał przejść na jedną z dwóch diet: składającą się z fermentowanych produktów spożywczych lub obfitującą w błonnik pokarmowy. Celem eksperymentu było sprawdzenie, jak diety wpływają na mikrobiom jelitowy i układ odpornościowy.

Okazało się, że ich spożywanie dużej ilości produktów po fermentacji wpływa na skład mikrobiomu jelitowego. Zdaniem współautora badania dr Justina Sonnenburga „to oszałamiające odkrycie" z tego względu, że prosta zmiana w diecie potrafi przynieść tyle korzyści.

Wiele dowodów naukowych wskazuje na to, że dieta może kształtować mikroflorę jelitową, co wpływa też na ogólny stan zdrowia. Udowodniono między innymi, że nieprawidłowa mikroflora jelitowa może mieć związek z różnymi chorobami.

Jak wyjaśnili amerykańscy badacze, dieta wpływa nie tylko na proces trawienia, ale także na układ immunologiczny. Może pomóc w redukcji stanu zapalnego oraz sprzyjać utrzymaniu wagi. Najprawdopodobniej obniża również ryzyko wystąpienia cukrzycy, nowotworu i chorób układu krążenia.

W przypadku diety bogatej w błonnik pokarmowy (m.in. rośliny strączkowe, orzechy) uzyskano zupełnie inne wyniki. Zwiększenie ilości spożywanego błonnika pokarmowego w tak krótkim czasie jest niewystarczające, aby zmienić skład flory jelitowej. Wyniki badania zostały opublikowane na łamach czasopisma „Cell”.

„Nie stresuj się" nie działa w ogóle. Jak radzić sobie ze stresem i co mają do tego nasze jelita - odpowiada psychiatra.
Poradnik Zdrowie Google News

Jakie produkty jeść, aby mieć zdrowe jelita?

Oto lista najpopularniejszych produktów fermentowanych, które są cenione zarówno za smak, jak i korzystny wpływ na zdrowie jelit oraz mikrobiotę organizmu:

  • kiszone ogórki,
  • kapusta kiszona,
  • kimchi (koreańska wersja kiszonki z kapusty pekińskiej, czosnku, imbiru i chili),
  • kombucha (fermentowana herbata z dodatkiem drożdży i bakterii),
  • tempeh (sfermentowana soja, popularna w kuchni indonezyjskiej),
  • miso (japońska pasta z fermentowanej soi),
  • natto (fermentowana soja o specyficznym zapachu i konsystencji),
  • jogurt naturalny,
  • kefir,
  • maślanka i zsiadłe mleko,
  • sery pleśniowe i dojrzewające,
  • chleb na zakwasie,
  • ocet jabłkowy.
Sonda
Lubisz? Pijesz?