Kawa rozpuszczalna lepsza od sypanej? Znany dietetyk tłumaczy
Niedawne debaty dietetyków na temat bezpieczeństwa picia kawy ustąpiły miejsca nowej perspektywie, w której ten aromatyczny napój jest postrzegany niemal jak lekarstwo. Wśród ekspertów rośnie zainteresowanie, czy to kawa rozpuszczalna, czy tradycyjnie parzona, jest optymalnym wyborem dla zdrowia.
Kawa od lat stanowi jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, będąc nie tylko źródłem przyjemności, ale i codziennej dawki energii. Tradycyjni miłośnicy tego napoju zazwyczaj preferują kawę parzoną, postrzegając kawę rozpuszczalną jako produkt niższej jakości. Jednakże najnowsze badania naukowe oraz wypowiedzi dietetyków, takich jak Mateusz Durbas, rzucają nowe światło na tę kwestię, wskazując, że kawa rozpuszczalna może okazać się zdrowszą alternatywą.
Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?
Dietetyk kliniczny Mateusz Durbas, podkreśla, że kawa rozpuszczalna jest obecnie przedmiotem wielu badań naukowych. Interesujące wyniki tych badań wskazują, że kawa rozpuszczalna zawiera wyższe stężenie związków polifenolowych, znanych z ich silnych właściwości antyoksydacyjnych, w porównaniu do kawy parzonej. Związki te odgrywają kluczową rolę w neutralizowaniu wolnych rodników w organizmie, co może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób, w tym nowotworów oraz chorób sercowo-naczyniowych.
- Wyniki badań z ostatnich lat spójnie wskazują, iż to właśnie kawa rozpuszczalna cechuje się zazwyczaj najwyższą całkowitą zawartością związków polifenolowych (przeciwutleniaczy) i co za tym idzie największą aktywnością antyoksydacyjną spośród wszystkich dostępnych na rynku rodzajów kawy. - twierdzi ekspert.
Kawa rozpuszczalna a cholesterol
Jednym z kluczowych argumentów przemawiających za zdrowotnymi korzyściami kawy rozpuszczalnej jest niska zawartość kafestolu i kahweolu. Te diterpeny, obecne w większych ilościach w kawie parzonej, mogą przyczyniać się do wzrostu poziomu "złego" cholesterolu LDL, co z kolei zwiększa ryzyko chorób serca. Kawa rozpuszczalna, dzięki swojemu procesowi produkcji, zawiera ich znacznie mniej, co czyni ją zdrowszą alternatywą, szczególnie dla osób zmagających się z problemami wysokiego cholesterolu.
Najlepsza kawa rozpuszczalna - którą wybrać?
Mateusz Durbas zwraca uwagę, że to nie sama kawa stanowi problem dla naszego zdrowia, lecz sposób jej spożywania. Dodatki takie jak syropy smakowe, zabielacze w proszku, czy nadmierna ilość cukru, mogą znacząco obniżyć jej wartości zdrowotne. Dlatego wybierając kawę rozpuszczalną, warto zwrócić uwagę nie tylko na jej jakość, ale i na to, co do niej dodajemy.
Choć kawa rozpuszczalna może nie zaspokoić gustów najbardziej wyrafinowanych kawoszy, warto dać jej szansę, zwłaszcza w świetle najnowszych badań wskazujących na potencjalne korzyści zdrowotne. Pamiętajmy, że w umiarkowanych ilościach, bez niezdrowych dodatków, kawa - niezależnie od formy - może stanowić cenny element zdrowego stylu życia.