Lepiej unikać herbaty z cytryną? Dietetyk przestrzega przed groźnymi skutkami

2024-10-20 9:52

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów, a wielu z nas lubi wzbogacać ją o różnorodne dodatki. Połączenie jej z cytryną wywołuje jednak wiele kontrowersji i pytań dotyczących wpływu na zdrowie. Czy rzeczywiście istnieje powód do obaw? Ekspert postanowił rozwiać wątpliwości, analizując korzyści i zagrożenia płynące z picia herbaty z cytryną.

Czy lepiej unikać herbaty z cytryną? Ekspert przestrzega przed groźnymi skutkami
Autor: Getty Images

Kontrowersyjna herbata z cytryną

Doktor Bartek Kulczyński to dietetyk oraz technolog żywności i żywienia, który dzieli się swoją wiedzą w internecie oraz mediach społecznościowych. Jako ekspert odpowiada na pytania zadawane przez użytkowników w sieci.

W jednym z materiałów skupił się na popularnym napoju, który cieszy się dużym zainteresowaniem, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Chodzi o herbatę z cytryną - czy może przynosi więcej szkody niż pożytku? Największym problemem jest obecność glinu, który roślina pobiera z gleby. Dzięki niemu herbata lepiej przyswaja fosfor, co wspomaga jej wzrost i rozwój.

Dodanie cytryny do herbaty sprawia, że glin łączy się z kwasem cytrynowym, tworząc cytrynian glinu, który jest łatwiej wchłaniany przez organizm niż sam pierwiastek. Teoretycznie oznacza to, że pijąc herbatę z cytryną większe ilości tej substancji mogą przenikać do krwiobiegu.

Glin jest toksyczny, gromadzi się w tkankach i może prowadzić do wielu powikłań zdrowotnych. Zwiększa ryzyko chorób neurodegeneracyjnych oraz schorzeń, takich jak pylica aluminiowa i rozedma płucna.

Może uszkadzać nerki, wątrobę, płuca, kości oraz komórki nerwowe. Zatrucie glinem objawia się nudnościami, biegunką, wymiotami, nadmierną potliwością, zaburzeniami koncentracji oraz dusznościami.

Czy herbata jest zdrowa? Jakie właściwości lecznicze posiada herbata?

Czy herbata z cytryną szkodzi?

Doktor Bartek Kulczyński wskazuje, że bezpieczna dawka glinu dla organizmu wynosi 2 miligramy na każdy kilogram masy ciała tygodniowo. Na przykład przeciętny Kowalski o wadze około 60 kilogramów może zatem bez ryzyka przyjąć do 120 mg glinu w ciągu tygodnia, co odpowiada około 17 mg dziennie.

Jedna szklanka herbaty dostarcza nam około 1,5 mg glinu. Jeśli przeciętna osoba o podanej masie ciała spożyje w ciągu dnia trzy takie herbaty, wówczas pokryje dopuszczalny, bezpieczny poziom glinu w około 25 procentach, czyli w jednej czwartej. Biorąc pod uwagę to, że to właśnie herbata jest jednym z głównych źródeł pokarmowych glinu w naszej diecie, to wydaje się, że ta jedna czwarta nie jest jakimś strasznym wynikiem

- zauważa ekspert.

Pozostaje jednak pytanie, czy dodanie cytryny do herbaty rzeczywiście znacząco zwiększa ilość glinu, który trafia do organizmu. Badania wykazały, że spożycie około 500 ml herbaty z dodatkiem tego owocu dziennie nie prowadzi do istotnego wzrostu poziomu pierwiastka we krwi.

Tylko część glinu obecnego w herbacie łączy się z kwasem cytrynowym [...] Po drugie, cytrynian glinu przyswaja się lepiej niż jony glinu, które występują w postaci niezwiązanej. Jednak trzeba podkreślić, że poziom wchłaniania i tak jest [...] znikomy, bo wynosi poniżej jednego procenta. To trochę tak, jakby siostra podarowała nam 10 groszy, a następnie brat dał nam 20 groszy i ogłosił uroczyście, że jest niezwykle hojny i wspomaga nas finansowo dwa razy bardziej niż skąpa siostra

- wyjaśnia dr Kulczyński.

Umiarkowane spożycie herbaty z cytryną, wynoszące około 3 szklanek dziennie, jest bezpieczne dla dorosłych i nie wiąże się z negatywnymi skutkami zdrowotnymi. Z kolei małym dzieciom nie zaleca się podawania tego napoju. Aby zredukować stężenie glinu warto zaparzyć herbatę, przecedzić ją i następnie dodać plasterek cytryny.