Lepiej unikać herbaty z cytryną? Dietetyk przestrzega przed groźnymi skutkami
Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów, a wielu z nas lubi wzbogacać ją o różnorodne dodatki. Połączenie jej z cytryną wywołuje jednak wiele kontrowersji i pytań dotyczących wpływu na zdrowie. Czy rzeczywiście istnieje powód do obaw? Ekspert postanowił rozwiać wątpliwości, analizując korzyści i zagrożenia płynące z picia herbaty z cytryną.
Kontrowersyjna herbata z cytryną
Doktor Bartek Kulczyński to dietetyk oraz technolog żywności i żywienia, który dzieli się swoją wiedzą w internecie oraz mediach społecznościowych. Jako ekspert odpowiada na pytania zadawane przez użytkowników w sieci.
W jednym z materiałów skupił się na popularnym napoju, który cieszy się dużym zainteresowaniem, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Chodzi o herbatę z cytryną - czy może przynosi więcej szkody niż pożytku? Największym problemem jest obecność glinu, który roślina pobiera z gleby. Dzięki niemu herbata lepiej przyswaja fosfor, co wspomaga jej wzrost i rozwój.
Dodanie cytryny do herbaty sprawia, że glin łączy się z kwasem cytrynowym, tworząc cytrynian glinu, który jest łatwiej wchłaniany przez organizm niż sam pierwiastek. Teoretycznie oznacza to, że pijąc herbatę z cytryną większe ilości tej substancji mogą przenikać do krwiobiegu.
Glin jest toksyczny, gromadzi się w tkankach i może prowadzić do wielu powikłań zdrowotnych. Zwiększa ryzyko chorób neurodegeneracyjnych oraz schorzeń, takich jak pylica aluminiowa i rozedma płucna.
Może uszkadzać nerki, wątrobę, płuca, kości oraz komórki nerwowe. Zatrucie glinem objawia się nudnościami, biegunką, wymiotami, nadmierną potliwością, zaburzeniami koncentracji oraz dusznościami.
Czy herbata z cytryną szkodzi?
Doktor Bartek Kulczyński wskazuje, że bezpieczna dawka glinu dla organizmu wynosi 2 miligramy na każdy kilogram masy ciała tygodniowo. Na przykład przeciętny Kowalski o wadze około 60 kilogramów może zatem bez ryzyka przyjąć do 120 mg glinu w ciągu tygodnia, co odpowiada około 17 mg dziennie.
Jedna szklanka herbaty dostarcza nam około 1,5 mg glinu. Jeśli przeciętna osoba o podanej masie ciała spożyje w ciągu dnia trzy takie herbaty, wówczas pokryje dopuszczalny, bezpieczny poziom glinu w około 25 procentach, czyli w jednej czwartej. Biorąc pod uwagę to, że to właśnie herbata jest jednym z głównych źródeł pokarmowych glinu w naszej diecie, to wydaje się, że ta jedna czwarta nie jest jakimś strasznym wynikiem
- zauważa ekspert.
Pozostaje jednak pytanie, czy dodanie cytryny do herbaty rzeczywiście znacząco zwiększa ilość glinu, który trafia do organizmu. Badania wykazały, że spożycie około 500 ml herbaty z dodatkiem tego owocu dziennie nie prowadzi do istotnego wzrostu poziomu pierwiastka we krwi.
Tylko część glinu obecnego w herbacie łączy się z kwasem cytrynowym [...] Po drugie, cytrynian glinu przyswaja się lepiej niż jony glinu, które występują w postaci niezwiązanej. Jednak trzeba podkreślić, że poziom wchłaniania i tak jest [...] znikomy, bo wynosi poniżej jednego procenta. To trochę tak, jakby siostra podarowała nam 10 groszy, a następnie brat dał nam 20 groszy i ogłosił uroczyście, że jest niezwykle hojny i wspomaga nas finansowo dwa razy bardziej niż skąpa siostra
- wyjaśnia dr Kulczyński.
Umiarkowane spożycie herbaty z cytryną, wynoszące około 3 szklanek dziennie, jest bezpieczne dla dorosłych i nie wiąże się z negatywnymi skutkami zdrowotnymi. Z kolei małym dzieciom nie zaleca się podawania tego napoju. Aby zredukować stężenie glinu warto zaparzyć herbatę, przecedzić ją i następnie dodać plasterek cytryny.