Ma trzy razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Pij codziennie, a zachowasz młodość na dłużej

2024-04-25 15:44

Niektórzy bez większych problemów dożywają 100 lat, a my często zachodzimy w głowę, jak oni to robią. Nie ma jednej prostej recepty. Na to składa się wiele czynników. Swój niezawodny patent zdradził popularny internista i badacz niebieskich stref długowieczności. Codziennie pij sok z tego najbardziej wartościowego i najzdrowszego warzywa, a zachowasz młodość w każdym wieku.

Sok z jarmużu
Autor: Getty Images Ma trzy razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Pij codziennie, a zachowasz młodość na dłużej

Jak żyć jak najdłużej? - pytanie, które zadaje sobie wiele osób. Żadnym zaskoczeniem nie będzie to, że zdrowe nawyki wydłużają nasze życie i zwiększają jego jakość. Fundament stanowi dieta, która powinna być bogata w dużą ilość warzyw. Ich regularnie spożywanie wykazuje dużą skuteczność w przeciwdziałaniu wielu poważnym chorobom.

Warzywa kryją w sobie spore pokłady witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego. Mają też mało kalorii, a więc są potężnym sojusznikiem w walce z nadwagą i otyłością.

Jarmuż - źródła zdrowia i witalności 

Jednym z najzdrowszych warzyw na świecie jest jarmuż, który jest bombą witaminową dla naszego organizmu. Ma imponujący skład, ponieważ można w nim znaleźć witaminy z grupy B, witaminę C i K oraz dobroczynne składniki mineralne (m.in. cynk, fosfor, magnez i żelazo). Obfituje także w przeciwutleniające flawanoidy oraz sulforafan chroniący przed rakiem i niszczący komórki nowotworowe.

Naukowo potwierdzono, że jarmuż wspiera działanie układu sercowo-naczyniowego, udrażnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie tętnicze. To warzywo liściaste zawiera też ważny związek dla zdrowia wzroku. Dzięki luteinie zapobiega uszkodzeniom oczu z powodu niekorzystnego działania wolnych rodników oraz nadmiernej ekspozycji na promienie słoneczne.

Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?

Sok z jarmużu na zachowanie młodości

Internista i ceniony badacz niebieskich sfer długowieczności dr Vicente Mera powiedział w rozmowie z magazynem „Vogue”, że picie soku z jarmużu jest pewnego rodzaju antidotum na „wieczną” młodość. Mimo że ma specyficzny, gorzkawy i lekko pikantny smak, warto się z nim zaprzyjaźnić.

- Możemy spożywać go w postaci soku, przyrządzając na jego bazie odżywcze koktajle z dodatkiem ulubionych składników. To codzienny rytuał, który polecam wszystkim moim pacjentom, aby mogli zachować młodość w każdym wieku - zaznaczył ekspert od długowieczności. Jak dodał, „jarmuż dostarcza 50 proc. więcej wapnia niż mleko, trzy razy więcej witaminy C niż pomarańcze i cztery razy więcej kwasu foliowego niż jajka”.

Picie soku z jarmużu jest jednym z najzdrowszych nawyków, jakie możemy wdrożyć do naszej codziennej rutyny. Świetnie smakuje sok na bazie jarmużu, szpinaku i ogórka z dodatkiem soku z cytryny i odrobiną startego korzenia imbiru. Ten zielony koktajl bardzo zachwala znana tiktokerka urodowa Kaylie Stewart, który pije go codziennie od trzech lat. Mówi, że ma po nim „zdrowsze włosy i skórę, lepsze samopoczucie i dużo więcej energii”.