Ma wiele witamin, wspiera odporność i reguluje ciśnienie. Chroni też przed rakiem

2023-03-27 9:49

Kiedyś służył jedynie do dekoracji, dziś jest podstawą posiłków wielu osób dbających o zdrową dietę. Jest jednym z warzyw o najwyższej wartości odżywczej. To dobre źródło wielu cennych witamin i minerałów. Dlaczego warto włączyć to warzywo do diety?

Ma wiele witamin, wspiera odporność i reguluje ciśnienie. Chroni też przed rakiem
Autor: Getty Images Ma wiele witamin, wspiera odporność i reguluje ciśnienie. Chroni też przed rakiem

Wiele osób myśli, że jarmuż jest nowym warzywem, ale to nieprawda. Od dawna jest popularny w północnej Europie, a od kilkunastu lat – na całym świecie. Warto dodać to warzywo do diety ze względu na korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jego spożywaniem. A jarmuż ma ich wiele – od właściwości przeciwnowotworowych po wspieranie układu odpornościowego.

Bogaty w witaminy

Jarmuż należy do tej samej rodzinny warzyw co m.in. brukselka, kalafior, kapusta, brokuły, czyli warzyw krzyżowych. Znane są z tego, że mają cenne dla zdrowia właściwości. Należą do nich m.in. wspieranie układu odpornościowego, regulowanie ciśnienia krwi czy potencjalne zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych np. raka żołądka i raka jelita grubego.

Talerz obiadowy każdego powinien być wypełniony w połowie owocami lub warzywami. Eksperci podkreślają, że zarówno osoba dorosła, jak i dziecko, powinny spożywać tygodniowo 1,5-2 filiżanek ciemnozielonych warzyw.

Jedzenie jarmużu wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Warzywo ma w sobie witaminy i minerały takie jak:

Jarmuż zawiera w sobie także błonnik i karotenoidy, które pomagają usuwać z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za rozwój nowotworów. Co więcej, w jednej filiżance tego warzywa znajduje się zaledwie 20 kalorii.

Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?

Można go przyrządzić na wiele różnych sposobów

Jarmuż może być gotowany na parze, smażony, pieczony, ale także podawany na surowo. Można z niego zrobić koktajl, zdrowe chipsy, zupę. Świetnie sprawdzi się także jako główny składnik zielonego pesto.

Istnieje kilka rodzajów jarmużu. Można go kupić w pęczkach albo zapakowany i gotowy do spożycia. Najlepiej wybierać te łodygi, które są ciemnozielone i mają małe lub średnie liście bez śladów żółknięcia lub brązowienia. Liście jarmużu powinny być jędrne i suche, ale nie zwiędłe.

Jednak nie wszyscy powinni zajadać się jarmużem. Ograniczać spożycie lub całkowicie unikać tego warzywa w diecie, powinny osoby zmagające się z kamieniami nerkowymi oraz przyjmujący leki rozrzedzające krew takie jak warfaryna.

Dlatego, gdy warzywo do diety chciałaby włączyć osoba, mająca problemy z nerkami lub przyjmująca leki, warto najpierw porozmawiać o tym z lekarzem.