Ma wiele witamin, wspiera odporność i reguluje ciśnienie. Chroni też przed rakiem
Kiedyś służył jedynie do dekoracji, dziś jest podstawą posiłków wielu osób dbających o zdrową dietę. Jest jednym z warzyw o najwyższej wartości odżywczej. To dobre źródło wielu cennych witamin i minerałów. Dlaczego warto włączyć to warzywo do diety?
Wiele osób myśli, że jarmuż jest nowym warzywem, ale to nieprawda. Od dawna jest popularny w północnej Europie, a od kilkunastu lat – na całym świecie. Warto dodać to warzywo do diety ze względu na korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jego spożywaniem. A jarmuż ma ich wiele – od właściwości przeciwnowotworowych po wspieranie układu odpornościowego.
Bogaty w witaminy
Jarmuż należy do tej samej rodzinny warzyw co m.in. brukselka, kalafior, kapusta, brokuły, czyli warzyw krzyżowych. Znane są z tego, że mają cenne dla zdrowia właściwości. Należą do nich m.in. wspieranie układu odpornościowego, regulowanie ciśnienia krwi czy potencjalne zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych np. raka żołądka i raka jelita grubego.
Talerz obiadowy każdego powinien być wypełniony w połowie owocami lub warzywami. Eksperci podkreślają, że zarówno osoba dorosła, jak i dziecko, powinny spożywać tygodniowo 1,5-2 filiżanek ciemnozielonych warzyw.
Jedzenie jarmużu wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Warzywo ma w sobie witaminy i minerały takie jak:
- witamina A,
- witamina C,
- witamina K,
- witamina B9, czyli kwas foliowy,
- mangan.
Jarmuż zawiera w sobie także błonnik i karotenoidy, które pomagają usuwać z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za rozwój nowotworów. Co więcej, w jednej filiżance tego warzywa znajduje się zaledwie 20 kalorii.
Można go przyrządzić na wiele różnych sposobów
Jarmuż może być gotowany na parze, smażony, pieczony, ale także podawany na surowo. Można z niego zrobić koktajl, zdrowe chipsy, zupę. Świetnie sprawdzi się także jako główny składnik zielonego pesto.
Istnieje kilka rodzajów jarmużu. Można go kupić w pęczkach albo zapakowany i gotowy do spożycia. Najlepiej wybierać te łodygi, które są ciemnozielone i mają małe lub średnie liście bez śladów żółknięcia lub brązowienia. Liście jarmużu powinny być jędrne i suche, ale nie zwiędłe.
Jednak nie wszyscy powinni zajadać się jarmużem. Ograniczać spożycie lub całkowicie unikać tego warzywa w diecie, powinny osoby zmagające się z kamieniami nerkowymi oraz przyjmujący leki rozrzedzające krew takie jak warfaryna.
Dlatego, gdy warzywo do diety chciałaby włączyć osoba, mająca problemy z nerkami lub przyjmująca leki, warto najpierw porozmawiać o tym z lekarzem.