Mąka kasztanowa - wartości odżywcze. Jak zrobić mąkę z kasztanów?
Mąka kasztanowa ma wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze - spośród innych mąk z orzechów wyróżnia się niską zawartością tłuszczu, zaś wysoką zawartością białka i węglowodanów. Mąka kasztanowa jest dobrym źródłem miedzi, potasu, fosforu, magnezu i witaminy B6 oraz z powodzeniem może być stosowana przez osoby z nietolerancją glutenu. Sprawdź, jakie jeszcze wartości odżywcze ma mąka kasztanowa i wypróbuj przepis na domową mąkę kasztanową.
Spis treści
- Mąka kasztanowa - wartość odżywcza i właściwości zdrowotne
- Jaka mąka do czego? Sprawdź! [#TOWIDEO]
- Wszystko o mące. Jaka mąka do jakiego wypieku?
- Mąka kasztanowa - zastosowanie w kuchni. Gdzie kupić i jaka jest cena?
Mąka kasztanowa jest otrzymywana przez zmielenie kasztanów jadalnych. Mąka z kasztanów, przez swoje właściwości i wartości odżywcze, zyskuje na popularności. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że jest mąką bezglutenową i świetnie sprawdzi się jako składnik wielu dań słodkich jak i słonych. Mąka kasztanowa charakteryzuje się słodkim smakiem i orzechowym zapachem. Tekstura mąki jest bardzo zbliżona do tekstury mąki pszennej, dlatego też produkty z niej powstające zachowają wysoką plastyczność. Ale mąka kasztanowa znacznie przewyższa mąkę pszenną wartością odżywczą i walorami zdrowotnymi.
Mąka kasztanowa - wartość odżywcza i właściwości zdrowotne
Mąka kasztanowa jest ceniona ze względu na swoje właściwości zdrowotne, wartości odżywcze oraz walory smakowe. Zawiera wysokiej jakości białka z niezbędnymi aminokwasami, węglowodany, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik. Ponadto jest źródłem miedzi, potasu, fosforu, magnezu i witaminy B6. Mąka kasztanowa z uwagi na brak glutenu to cenny składnik diet bezglutenowych.
Właściwości zdrowotne mąki kasztanowej:
- dzięki zawartość błonnika pokarmowego obniża poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszając jego absorpcję w jelitach
- zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo- naczyniowego, ze względu na zawartość przeciwutleniaczy oraz jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- dzięki obecności potasu obniża ciśnienia krwi
- z uwagi na wysoką zawartość żelaza zapobiega anemii
- wpływa na prawidłową budowę i metabolizm kości, ponieważ jest źródłem magnezu i fosforu
- dzięki wysokiej zawartości miedzi zwiększa odporność organizmu, zapobiega chorobom serca i układu krążenia, poprawia pracę mózgu
- chroni przed działaniem wolnych rodników, których nadmiar przyspiesza starzenie oraz powoduje choroby układu krążenia, cukrzycę oraz nowotwory
Jaka mąka do czego? Sprawdź! [#TOWIDEO]
Mąka kasztanowa - wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość kaloryczna - 369 kcalBiałko 5,01 gTłuszcze 3,91 g
- kwasy tłuszczowe nasycone 0,74 g- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,35 g- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,55 g
Węglowodany 78,4 gBłonnik 9,2 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Fosfor 137,0 mg (20%)Potas 991,0 mg (21%)Sód 37,0 mg (2%)Wapń 64,0 mg (6%)Żelazo 2,39 mg (24%)Magnez 74,0 mg (19%)Cynk 0,35 mg (3%)Miedź 0,65 mg (72%)
Witaminy
Witamina C 15,1 mg (17%)Witamina B1 0,35 mg (27%)Witamina B2 0,05 mg (4%)Niacyna 0,85 mg (5%)Kwas pantotenowy 0,90 mg (18%)Witamina B6 0,67 mg (52%)Witamina B12 0,0 µg (0%)Foliany 110,0 µgWitamina A 0,0 IU (0%)
Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012
Wszystko o mące. Jaka mąka do jakiego wypieku?
' Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN
Mąka kasztanowa - zastosowanie w kuchni. Gdzie kupić i jaka jest cena?
Mąka kasztanowa może być używana zamiast mąki pszennej, mąki migdałowej czy mąki ryżowej oraz w mieszance mąk - szczególnie dobrze sprawdza się z mąką ryżową, nadając potrawom wyższą jakość. Mąkę kasztanową można kupić w sklepach internetowych oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Jednak mąka kasztanowa nie jest mąką tanią, za 250 g mąki kasztanowej trzeba zapłacić od 10 do 23 zł. Z mąki kasztanowej w przemyśle spożywczym wytwarza się makarony, pieczywo, cista, pierogi. Mąkę kasztanową możesz także wykorzystać w domu zarówno do przygotowania potraw słodkich, jak i słonych przekąsek. Mąkę kasztanową możesz użyć do:
- pieczenia ciast, ciasteczek, muffinów
- wypieku chleba, słonych przekąsek
- naleśników, placuszków, racuchów, omletów, gofrów
- zagęszczania sosów, zup
- przygotowania ciasta pierogowego, polenty
Jak zrobić mąkę kasztanową w domu? Przepis na domową mąkę kasztanową
Mąkę kasztanową możesz także przygotować w domu. Przygotuj kasztany jadalne, nadetnij skórki, piecz przez 25 minut w piekarniku aż skórki będą odchodzić. Ponownie wstaw do piekarnika w celu wysuszenia na kilka godzin utrzymując niską temperaturę około 50 st. C, możesz je wcześniej przekroić na ćwiartki, by zwiększyć powierzchnię suszenia. Gdy będą dostatecznie suche zmiel w młynku do kawy, młynku do orzechów lub przy użyciu blendera do uzyskania tekstury mąki. Mąkę kasztanową przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku nie dłużej jak 6 miesięcy.