Mąka kukurydziana - właściwości i zastosowanie. Jak zrobić mąkę kukurydzianą?
Mąka kukurydziana to popularna i szeroko wykorzystywana mąka bezglutenowa, w związku z tym jej właściwościowi i wartości odżywcze powinny docenić m.in. osoby chore na celiakię czy alergię na gluten. Poza tym mąka kukurydziana jest bogata w karotenoidy- naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Ponadto mąka kukurydziana to dobre źródło żelaza, magnezu, cynku i folianów. Jakie jeszcze właściwości ma mąka kukurydziana i jak ją zrobić samodzielnie w domu?
Spis treści
- Mąka kukurydziana - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
- Zobacz jaką mąkę do czego należy używać [#TOWIDEO]
- Mąka kukurydziana - zastosowanie w kuchni
- Co można zrobić z mąki kukurydzianej?
- Mąka kukurydziana nie tylko w kuchni
Mąka kukurydziana jest otrzymywana przez zmielenie ziaren kukurydzy. Mąka kukurydziana jest żółtego koloru, dlatego nadaje potrawom taką barwę. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się ją do produkcji pieczywa, makaronów, herbatników, ciast, tortilli. Również doskonale sprawdzi się w kuchni jako zamiennik mąki pszennej.
Mąka kukurydziana - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Mąka kukurydziana jest źródłem białka, błonnika, witaminy B1, B6, folianów i składników mineralnych, m.in. jest dobrym źródłem żelaza, magnezu i cynku. Ponadto mąka kukurydziana zawiera karotenoidy- naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających, które warunkują barwę mąki i chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Nie zawiera glutenu.
Mąka kukurydziana:
- obniża poziom cholesterolu we krwi oraz poprawia insulinowrażliwość tkanek, ze względu na wysoką zawartość błonnika
- wspomaga układ odpornościowy dzięki zawartości cynku
- zapobiega chorobom oczu związanym z wiekiem, dzięki obecności karotenoidów: luteiny i zeaksantyny,
- zwiększa produkcję czerwonych krwinek
- wspomaga wzrost komórek dzięki zawartości witaminy A, której dobrym źródłem jest mąka kukurydziana
- chroni DNA przed uszkodzeniami
- reguluje aktywności enzymów
Zobacz jaką mąkę do czego należy używać [#TOWIDEO]
Mąka kukurydziana - wartości odżywcza w 100 g produktu
Wartość kaloryczna - 361 kcalBiałko - 6,9 gTłuszcze - 3,9 g
- kwasy tłuszczowe nasycone - 0,54 g- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,02 g- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,76 g
Węglowodany 76,9 gBłonnik 7,3 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Fosfor 272,0 mg (39%)Potas 315,0 mg (7%)Sód 5,0 mg (0,3%)Wapń 7,0 mg (0,7%)Żelazo 2,38 mg (24%)Magnez 93,0 mg (23%)Cynk 1,73 mg (16%)Miedź 0,23 mg (26%)Selen 15,4 µg (28%)
Witaminy
Witamina C 0,0 mg (0%)Witamina B1 0,25 mg (19%)Witamina B2 0,08 mg (6%)Niacyna 1,9 mg (12%)Witamina B6 0,37 mg (28%)Kwas pantotenowy 0,66 mg (13%)Witamina B12 0,0 µg (0%)Foliany 25,0 µgWitamina A 214,0 IU (0%)Witamina E 0,42 mg (4%)Witamina K 0,3 µg (0,5%)Luteina i zeaksantyna 1355 µg
USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012
Mąka kukurydziana a skrobia kukurydziana
Mąkę kukurydzianą otrzymuje się przez zmielenie ziaren kukurydzy w przeciwieństwie do skrobi kukurydzianej, którą uzyskuje się z białych pręcików kukurydzy. Mąka kukurydziana jest posiada żółty kolor. Skrobia natomiast jest białym proszkiem, który po wzięciu w palce wydaje charakterystyczny, skrzypiący dźwięk.
Mąka kukurydziana - zastosowanie w kuchni
Mąka kukurydziana znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Mąkę kukurydzianą w kuchni można wykorzystać do:
- pieczenia: ciast, ciasteczek, herbatników, biszkoptów, muffinek
- zagęszczania zup, sosów, kremów
- omletów, racuchów, placuszków, naleśników, tortilli
- panierowania mięsa
- przygotowania klusek, kopytek
Jak zrobić mąkę kukurydzianą w domu? Przepis na domową mąkę kukurydzianą.
Przygotowanie mąki kukurydzianej jest bardzo proste. Do jej zrobienia wykorzystaj kaszę kukurydzianą. Zmiel ją w młynku do kawy przez kilka minut. Następnie przesiej przez sito, by usunąć zbyt duże kawałki.
Co można zrobić z mąki kukurydzianej?
Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN
Mąka kukurydziana nie tylko w kuchni
Mąka kukurydziana ma również inne zastosowania. Sprawdzi się nie tylko w kuchni. Sucha mąka kukurydziana może pomóc pozbyć się grzybicy stóp zaś w połączeniu z wodą, nałożona na skórę, przyniesie ulgę w poparzeniach słonecznych. Ponadto sucha mąka kukurydziana pomoże pozbyć się plam z dywanu, odświeży maskotki, a za pomocą roztworu z mąki i wody można wyczyścić sztućce czy biżuterię. Mąkę kukurydzianą można też użyć jako szamponu na sucho, wmasować we włosy i je wyszczotkować.
Polecany artykuł: