Mąka kukurydziana - właściwości i zastosowanie. Jak zrobić mąkę kukurydzianą?

2020-06-04 19:28

Mąka kukurydziana to popularna i szeroko wykorzystywana mąka bezglutenowa, w związku z tym jej właściwościowi i wartości odżywcze powinny docenić m.in. osoby chore na celiakię czy alergię na gluten. Poza tym mąka kukurydziana jest bogata w karotenoidy- naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Ponadto mąka kukurydziana to dobre źródło żelaza, magnezu, cynku i folianów. Jakie jeszcze właściwości ma mąka kukurydziana i jak ją zrobić samodzielnie w domu?

Mąka kukurydziana - właściwości i zastosowanie. Jak zrobić mąkę kukurydzianą?
Autor: Thinkstockphotos.com Mąka kukurydziana - właściwości i zastosowanie. Jak zrobić mąkę kukurydzianą?

Spis treści

  1. Mąka kukurydziana - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
  2. Zobacz jaką mąkę do czego należy używać [#TOWIDEO]
  3. Mąka kukurydziana - zastosowanie w kuchni
  4. Co można zrobić z mąki kukurydzianej?
  5. Mąka kukurydziana nie tylko w kuchni

Mąka kukurydziana jest otrzymywana przez zmielenie ziaren kukurydzy. Mąka kukurydziana jest żółtego koloru, dlatego nadaje potrawom taką barwę. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się ją do produkcji pieczywa, makaronów, herbatników, ciast, tortilli. Również doskonale sprawdzi się w kuchni jako zamiennik mąki pszennej.

Mąka kukurydziana - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Mąka kukurydziana jest źródłem białka, błonnika, witaminy B1, B6, folianów i składników mineralnych, m.in. jest dobrym źródłem żelaza, magnezu i cynku. Ponadto mąka kukurydziana zawiera karotenoidy- naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających, które warunkują barwę mąki i chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Nie zawiera glutenu.

Mąka kukurydziana:

  • obniża poziom cholesterolu we krwi oraz poprawia insulinowrażliwość tkanek, ze względu na wysoką zawartość błonnika
  • wspomaga układ odpornościowy dzięki zawartości cynku
  • zapobiega chorobom oczu związanym z wiekiem, dzięki obecności karotenoidów: luteiny i zeaksantyny,
  • zwiększa produkcję czerwonych krwinek
  • wspomaga wzrost komórek dzięki zawartości witaminy A, której dobrym źródłem jest mąka kukurydziana
  • chroni DNA przed uszkodzeniami
  • reguluje aktywności enzymów

Zobacz jaką mąkę do czego należy używać [#TOWIDEO]

Warto wiedzieć

Mąka kukurydziana - wartości odżywcza w 100 g produktu

Wartość kaloryczna - 361 kcalBiałko - 6,9 gTłuszcze - 3,9 g

- kwasy tłuszczowe nasycone - 0,54 g- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,02 g- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,76 g

Węglowodany  76,9 gBłonnik 7,3 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Fosfor 272,0  mg (39%)Potas 315,0  mg (7%)Sód 5,0 mg (0,3%)Wapń 7,0 mg  (0,7%)Żelazo 2,38  mg (24%)Magnez 93,0 mg (23%)Cynk 1,73 mg (16%)Miedź 0,23 mg (26%)Selen 15,4 µg (28%)

Witaminy

Witamina C 0,0 mg (0%)Witamina B1 0,25 mg (19%)Witamina B2 0,08 mg (6%)Niacyna 1,9 mg (12%)Witamina B6 0,37 mg (28%)Kwas pantotenowy 0,66 mg (13%)Witamina B12 0,0 µg (0%)Foliany 25,0 µgWitamina A 214,0 IU (0%)Witamina E 0,42 mg (4%)Witamina K 0,3 µg (0,5%)Luteina i zeaksantyna 1355 µg

USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012

Warto wiedzieć

Mąka kukurydziana a skrobia kukurydziana

Mąkę kukurydzianą otrzymuje się  przez zmielenie ziaren kukurydzy w przeciwieństwie do skrobi kukurydzianej, którą uzyskuje się z białych pręcików kukurydzy. Mąka kukurydziana jest posiada żółty kolor. Skrobia natomiast jest białym proszkiem, który po wzięciu w palce wydaje charakterystyczny, skrzypiący dźwięk.

Mąka kukurydziana - zastosowanie w kuchni

Mąka kukurydziana znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Mąkę kukurydzianą w kuchni można wykorzystać do:

  • pieczenia: ciast, ciasteczek, herbatników, biszkoptów, muffinek
  • zagęszczania zup, sosów, kremów
  • omletów, racuchów, placuszków, naleśników, tortilli
  • panierowania mięsa
  • przygotowania klusek, kopytek
To ci się przyda

Jak zrobić mąkę kukurydzianą w domu? Przepis na domową mąkę kukurydzianą.

Przygotowanie mąki kukurydzianej jest bardzo proste. Do jej zrobienia wykorzystaj kaszę kukurydzianą. Zmiel ją w młynku do kawy przez kilka minut. Następnie przesiej przez sito, by usunąć zbyt duże kawałki.

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Co można zrobić z mąki kukurydzianej?

Mąka kukurydziana nie tylko w kuchni

Mąka kukurydziana ma również inne zastosowania. Sprawdzi się nie tylko w kuchni. Sucha mąka kukurydziana może pomóc pozbyć się grzybicy stóp zaś w połączeniu z wodą, nałożona na skórę, przyniesie ulgę w poparzeniach słonecznych. Ponadto sucha mąka kukurydziana pomoże pozbyć się plam z dywanu, odświeży maskotki, a za pomocą roztworu z mąki i wody można wyczyścić sztućce czy biżuterię. Mąkę kukurydzianą można też użyć jako szamponu na sucho, wmasować we włosy i je wyszczotkować.

Czy rozpoznasz rodzaj kaszy po zdjęciach? [QUIZ]

Pytanie 1 z 9
Quinoa to inaczej
Zdjęcie