Marakuja - właściwości lecznicze i zastosowanie. Jak jeść marakuję?
Marakuja (inaczej: męczennica jadalna lub passiflora) to egzotyczny owoc, którego właściwości odżywcze od dawna docenia się w obu Amerykach. Rdzenne plemiona Amazonii owoce marakui stosują jako środek kojący kaszel i wzmacniający serce. Brazylijczycy używają jej nasion jako środka nasennego. Portorykańczycy jedzą marakuję, by obniżyć ciśnienie krwi. Jakie jeszcze zastosowanie ma marakuja i pozyskiwany z niej olejek? Sprawdź też, jak i z czym jeść marakuję.
Spis treści
- Marakuja na astmę
- Marakuja na nadciśnienie
- Marakuja na spokojny sen
- Sok z marakui na trawienie
- Czy marakuję mogą jeść kobiety w ciąży i dzieci?
- Marakuja a cukrzyca
- Marakuja - zastosowanie w kuchni
- Wideo: pomysł na śniadanie według Josepha Seeletso - pełnoziarnisty ryż z mlekiem kokosowym i marakują
- Marakuja - zastosowanie w kosmetyce
Marakuja, inaczej męczennica jadalna lub passiflora (łac. passiflora edulis), to owoc, którego właściwości doceniały już plemiona zamieszkujące Amerykę Południową. Z czasem owoce zawędrowały do Australii i Nowej Zelandii, a na początku XIX w. na Hawaje. Właśnie z tego ostatniego kraju pochodzi męczennica żółta.
Z kolei bardziej popularna męczennica fioletowa trafia do Europy głównie z Kolumbii, Ekwadoru, Brazylii i Peru.
Obie odmiany charakteryzują się skórzastą skórką i słodko-kwaśnym smakiem, jednak męczennica jadalna o fioletowej skórce jest mniej kwaskowata i bardziej soczysta. Łączą je także właściwości lecznicze.
Wykazano, że ekstrakt z owoców marakui ma działanie przeciwzapalne i wspomagające w leczeniu ran. Z nasion można pozyskać białko o działaniu przeciwgrzybiczym.
Rdzenne plemiona Amazonii wykorzystują moczopędne i uśmierzające ból właściwości liści tej rośliny, a owoce stosują jako środek kojący kaszel i wzmacniający serce.²
Liczne właściwości lecznicze i pielęgnacyjne ma także olejek z marakui.
Nazwa "marakuja" pochodzi od indiańskiego słowa maraú-ya, oznaczające owoc, który je się jednym haustem
Marakuja - wartości odżywcze (w 100 g)Wartość energetyczna - 97 kcalBiałko ogółem - 2.20 gTłuszcz - 0.70 gWęglowodany - 23.38 (w tym cukry proste - 11.20) gBłonnik - 10.4 gWitaminyWitamina C - 30.0 gRyboflawina – 0.130 mgNiacyna - 1.500 mgWitamina B6 - 0.100 mgKwas foliowy - 14 µgWitamina A – 1272 IUWitamina E – 0.02 mgWitamina K - 0.7 µg
MinerałyWapń – 12 mgŻelazo - 1.60 mg Magnez - 29 mgFosfor - 68 mg Potas - 348 mgSód – 28 mg Cynk - 0.10 mg
Kwasy tłuszczowe
nasycone - 0.059 gjednonienasycone - 0.086 g wielonienasycone - 0.411 gŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Polecany artykuł:
Marakuja na astmę
Składniki fioletowej skórki owoców marakui mogą okazać się przydatne w leczeniu lub łagodzeniu objawów astmy, przekonują naukowcy z University of Arizona i Mashhad Medical University w Iranie. Po miesiącu spożywania ekstraktu z fioletowej skórki u 76 proc. pacjentów odnotowano osłabione napady kaszlu, u czterech na pięć osób całkowicie ustąpiły świsty, a jedynie 10 proc. pacjentów nadal uskarżało się na duszności.²
Marakuja na nadciśnienie
Portorykańczycy stosują marakuję na nadciśnienie tętnicze. Nic dziwnego - 100 g tego owocu zawiera aż 278 mg obniżającego ciśnienie krwi potasu, a także inne związki o takich właściwościach. Ze wstępnych badań wynika, że nasiona marakui obniżają także ogólny poziom lipidów, trójglicerydów oraz cholesterolu.
Wykazano, że za prozdrowotne właściwości owoców marakui odpowiedzialne są związki należące do trzech grup substancji aktywnych: alkaloidów, glikozydów i flawonoidów. Związki te badane osobno wykazują zróżnicowany efekt, jedynie określone połączenia obecne w owocach wykazują udokumentowane działanie obniżające ciśnienie krwi i uspokajające.²
Marakuja na spokojny sen
Hiszpanie odkryli, że owoce męczennicy były stosowane w medycynie ludowej wielu kultur Ameryki Południowej jako środek uspokajający. Podobno w niektórych krajach owoc jest stosowany do wyciszania pobudzonych dzieci. Z kolei Brazylijczycy stosują nasiona marakui jako środek nasenny.
Polecany artykuł:
Sok z marakui na trawienie
Na Maderze sok z marakui podawany jest na poprawę trawienia. Współczesna fitoterapia poleca go także na dolegliwości ze strony układu pokarmowego na tle nerwowym, np. nerwicę żołądka.
Czy marakuję mogą jeść kobiety w ciąży i dzieci?
Marakuja jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, dlatego jest zalecana dla kobiet w ciąży. Jednak powinny one sięgać jedynie po miąższ marakui, a pestki zostawić. Marakuję można włączyć także do diety dzieci, już po ukończeniu 1. roku życia.
Marakuja a cukrzyca
Indeks glikemiczny marakui jest niski i wynosi 30, jednak ma ona stosunkowo duży ładunek glikemiczny (w ponad 23 proc. składa się z węglowodanów, z czego połowa to cukry proste), dlatego diabetycy nie powinni spożywać tego owocu zbyt często i w zbyt dużej ilości.
Jak obrać i zjeść marakuję?
Marakuję należy przekroić wzdłuż na pół i wybrać łyżeczką miąższ z nasionami, które są jadalne, choć zwykle się je usuwa. Aby pozbyć się nasion, należy odcisnąć miąższ na sitku (niealuminiowym) lub gazie. Powstaje w ten sposób papka, którą można zjeść lub wykorzystać w kuchni.
Marakuja - zastosowanie w kuchni
Otrzymany z marakui miąższ jada się głównie na surowo, choć może posłużyć także do zrobienia galaretki lub w połączeniu z ananasem lub pomidorami - dżemu. Z miąższu można przyrządzić także pyszną marmoladę. Można go nakładać łyżeczką na inne owoce oraz dodawać do deserów lodowych. Marakuja pasuje także do potraw z kurczaka, ryb i wieprzowiny, którym nadaje egzotycznego posmaku. Doskonale komponuje się z produktami mlecznymi - jest znakomitym dodatkiem do kefiru czy jogurtu. Australijczycy jedzą miąższ marakui ze śmietaną i cukrem, a w Wenezueli miąższ dodaje się do koktajli na bazie rumu.
PRZEPIS NA >> Deser lodowy o smaku czekolady z marakują i migdałami
Wideo: pomysł na śniadanie według Josepha Seeletso - pełnoziarnisty ryż z mlekiem kokosowym i marakują
Jak kupować i przechowywać marakuję?
Należy wybierać owoce duże, ciężkie i twarde, z pomarszczoną skórką o barwie filetowej, czerwonej lub żółtej. Niedojrzałe są jeszcze zielone. Takie można przechowywać w temperaturze pokojowej, aż dojrzeją, czyli do momentu pomarszczenia się skórki. Kiedy osiągnie wymaganą dojrzałość, można je włożyć do lodówki (maksymalnie na tydzień).
Marakuja - zastosowanie w kosmetyce
W kosmetyce najbardziej znany jest olejek z marakui, który przeznaczony jest do pielęgnacji każdego rodzaju cery. Jednak najlepiej sprawdza się w przypadku cery naczynkowej (m.in. dzięki zawartości witamin C i K). To także sprawdzony sposób na przebarwienia. Olejek z marakui stosowany jest także na włosy suche i zniszczone.
Bibliografia:
1. Grotto D., 101 produktów dla zdrowia i życia, wyd. Vesper, Poznań 2010,2. Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, "Postępy Fitoterapii" 2012, nr 2
Polecany artykuł: