Miruna: właściwości i wartości odżywcze
Miruna patagońska należy do ryb chudych i stanowi źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Miruna jest szczególnie polecana w profilaktyce miażdżycy i w chorobach układu krążenia. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma miruna i w jaki sposób ją przygotowywać.
Spis treści
- Miruna: wartość odżywcza
- Ryby - które warto jeść, a których unikać [WIDEO]
- Czy miruna jest zdrowa?
- Czy mirunę można jeść w ciąży?
Miruna należy do ryb dorszokształtnych występujących w Oceanie Spokojnym. Popularność tej ryby wzrasta zarówno w całej Europie, jak i w Polsce. Mięso miruny charakteryzuje się białą barwą, kruchością, delikatnością oraz wyjątkowym smakiem.
Miruna: wartość odżywcza
Miruna zawiera 15 g pełnowartościowego białka na 100 g mięsa. Z tego względu może być spożywana jako zamiennik mięsa czerwonego oraz drobiowego. Miruna to bogactwo aminokwasów egzogennych, które muszą być dostarczone do organizmu z pożywieniem.
Miruna, podobnie jak dorsz, należy do ryb chudych. 100 g mięsa zawiera tylko 74 kcal, jest więc polecany osobom będącym na diecie. Niewątpliwą zaletą miruny jest wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (0,42 g/ 100 g). Co więcej, miruna zawiera znaczne ilości witaminy A (34,4 µg/ 100 g) oraz zapobiegającej anemii witaminy B12 (0,56 µg/ 100 g), a także niacyny (1,04 µg/ 100 g), wpływającej na prawidłowy wygląd skóry. Miruna to także cenne źródło potasu - 264 g/ 100 g, który ma znaczenie dla prawidłowej pracy serca, mięśni oraz układu nerwowego.
>>Nie Przegap:
- Tilapia: wartości odżywcze i właściwości. Czy warto jeść tilapię?
- Mintaj: wartość odżywcza i właściwości zdrowotne
- Panga: wartości odżywcze. Czy warto jeść pangę?
Ryby - które warto jeść, a których unikać [WIDEO]
Miruna - wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna | 74 kcal |
Białko | 15 g |
Tłuszcze | 1,2 g |
Tłuszcze nasycone | 0,27 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,27 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,42 g |
W tym omega-3 | 0,3 g (DHA 0,18 g) |
Cholesterol | 63 mg |
Potas | 264 mg (6% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej) |
Sód | 58 mg (4%) |
Fosfor | 128 mg (18%) |
Żelazo | 0,96 mg (10%) |
Selen | 30 µg (55%) |
Niacyna | 1,04 mg (7%) |
Witamina B6 | 0,1 mg (8%) |
Witamina B12 | 0,56 µg (23%) |
Witamina D3 | 0,8 µg (5%) |
Witamina A |
34,4 µg (4%) |
Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012
Miruna patagońska należy do ryb dorszokształtnych. Żyje na głębokości od 400 do 1000 metrów, tworząc ławice. Występuje w południowo-zachodniej części Oceanu Spokojnego oraz u wybrzeży Nowej Zelandii. Połowy miruny są prowadzone w różnych miejscach na świecie: głównie w Australii, Japonii, Korei i Rosji. Ryby pochodzące z tych źródeł kupuj bez obaw. Natomiast nadmierne połowy są prowadzone u wybrzeży Nowej Zelandii, gdzie liczebność gatunku spada.
Czy miruna jest zdrowa?
Ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych miruna jest zalecana w profilaktyce miażdżycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, astmy i alergii oraz osobom z chorobami krążenia. Zwiększenie spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych związane jest ze zmniejszeniem zdolności płytek krwi do agregacji (tym samym zmniejsza się także prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów) oraz z obniżeniem odpowiedzi organizmu na atak patogenów, toksyn i uszkodzenia tkanek.
Czy mirunę można jeść w ciąży?
Miruna ze względu na niską zawartość rtęci, a wysoką wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest polecana kobietom ciężarnym. Kwasy te odgrywają rolę w prawidłowym rozwoju mózgu płodu oraz rogówki. Zmniejszają także ryzyko wystąpienia astmy i depresji w wieku dorosłym.
Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Mirunę przygotuj, wykorzystując gotowanie tradycyjne lub na parze, pieczenie w folii. Unikaj smażenia, ponieważ proces ten powoduje znaczne straty kwasów omega-3 oraz dodatkowo stymuluje powstawanie niekorzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych trans. Miruna doskonale sprawdzi się jako główne danie obiadowe. Możesz ją podawać w formie ryby po grecku, w sosach, np. koperkowym, pomidorowym, cytrynowo-ziołowym, teriyaki czy miętowym. Świetnie komponuje się z dodatkiem warzyw, w musach warzywnych, ze szpinakiem czy porem.
Przepis na mirunę po grecku
Składniki:
- 100 fileta miruny
- 15 g oliwy z oliwek
- 100 g marchwi
- 50 g selera
- 50 g pietruszki
- 30 g cebuli
- 30 g pora
- 50 g pomidorów
- sól, pieprz
- koperek
Sposób przygotowania:
Filety pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć solą i pieprzem, zostawić na godzinę w lodówce, następnie upiec w temperaturze 180 st. C przez 10 minut. Warzywa umyć, obrać. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i por drobno posiekać, zeszklić na patelni. Warzywa dusić wraz z pomidorami i łyżką oliwy. Doprawić. Wyłożyć upieczone filety na talerz, przykryć przygotowanymi warzywami oraz posypać koperkiem.
Podawać z ryżem, kaszą lub pieczywem.