Najdroższe warzywo świata. Niemcy płacą 1000 € za kg, w Polsce rośnie jak chwast
Najdroższe warzywo świata to prawdziwa witaminowa bomba. Dobrze wiedzą o tym nasi zachodni sąsiedzi, gdzie cena za kilogram dochodzi nawet do 1000 euro. W Polsce pędy chmielu rosną praktycznie wszędzie, ale traktowane są jak pospolity chwast. Tymczasem pędy chmielu kryją w sobie niezwykłe właściwości zdrowotne.
Dla wielu osób może być zaskakujący fakt, że najdroższym warzywem świata jest nic innego, jak pędy chmielu. W Niemczech, Francji czy Belgii ceny niekiedy sięgają nawet 1000 euro za kilogram. W Polsce pędy chmielu traktujemy jak chwasty. Skąd taka różnica w podejściu? Dlaczego pędy chmielu ceni się tak wysoko?
Na co są dobre pędy chmielu?
Pędy chmielu mają walory smakowe i zdrowotne. Są bombą witamin. Znajdziemy w nich lupulinę – mieszaninę żywic określanych jako alfa-kwasy i beta-kwasy. W pędach chmielu znajdziemy flawonoidy, które mogą łagodzić dolegliwości takie jak stany zapalne, dolegliwości bólowe.
Pędy chmielu sprawdzają się w przypadku problemów pokarmowych. Ceni się je z uwagi na właściwości przeciwbakteryjne. Ponadto pędy chmielu działają antywirusowo i przeciwgrzybicznie. Uważa się, że mogą mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych nowotworów.
Młode pędy chmielu są też bogate w polifenole, cenione z uwagi na właściwości antyoksydacyjne, a także właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. W młodych pędach chmielu nie brakuje też charakterystycznych dla chmielu związków o działaniu uspokajającym i przeciwlękowym, przez co poleca się je na stres i bezsenność.
Jakie pędy chmielu zbierać?
Pędy chmielu to trudny temat, jeśli chodzi o zbiory. Ich pozyskiwanie to doprawdy żmudne zajęcie. Zielone pędy zbiera się nieco łatwiej – m.in. dlatego te pędy są tańsze. Białe pędy chmielu zbiera się nieco trudniej – i one też więcej kosztują.
Prawda jest też taka, że w Polsce – kraju napojami z chmielu płynącym – same pędy chmielu są mało znane. Tymczasem na zachodzie ceni się je wysoko, wliczając w poczet zdrowej żywności. Można więc rzec, iż to najlepszy moment, aby małym kosztem spróbować najdroższego warzywa świata, zanim i w Polsce zacznie się na nie boom.
W Polsce chmiel rośnie i na plantacjach, i na dziko. Jeśli zaczyna porastać ogród, tratowany jest po prostu jak chwast. W zachodniej Europie natomiast „dzikie szparagi”, czyli białe młode pędy chmielu, podobne do szparagów, ceni się z uwagi na smak i właściwości. Ceni się wysoko, bo, jak już było wspomniane, cena może wynosić nawet 1000 euro za kilogram.
Pędy chmielu białe to te, które jeszcze nie wyrastają poza poziom gleby. Zielone to te, które już wyrosły wyżej i dzięki temu zyskały zieloną barwę. W oczywisty sposób te zielone pędy są łatwiejsze w zbiorze.
Białe pędy można znaleźć wczesną wiosną po roztopach i pod warstwami gleby i butwiejących zeszłorocznych liści. Na zielone pędy przychodzi czas nieco później, można je zebrać między marcem a majem. Za najlepsze uchodzą te, na których rozwinęło się zaledwie kilka liści. Te zielone pędy są tańsze, ale i ich cena może przyprawić o zawrót głowy.
Jak przyrządzać pędy chmielu?
Jak smakują pędy chmielu? Znając chmiel wyłącznie z perspektywy piwa, można przeżyć zaskoczenie: jest to niewątpliwie smak roślinny, podobny do jarmużu, szparagów czy kiełków.
Najlepiej smakują tuż po zbiorze, gdy są najświeższe. Można jeść po obróbce termicznej, wówczas smak przypomina gotowane szparagi. Pędy chmielu można podsmażać z masłem, podawać z serem, doprawiać ziołami, serwować na tostach. We Francji polecanym dodatkiem jest sos śmietanowy.