Najlepsze na śniadanie. Dietetyk: "Pomogą obniżyć poziom złego cholesterolu"
Wysoki poziom cholesterolu sprzyja rozwojowi miażdżycy i schorzeń, których jest przyczyną. W walce z nadmiarem cholesterolu nieodłącznym elementem jest dieta. Pewne produkty warto włączyć do jadłospisu, a inne zastąpić zdrowszymi odpowiednikami. O tym, co jeść, by obniżyć poziom - w szczególności złego cholesterolu - mówi dietetyk, który wskazuje pięć śniadań szczególnie dobrych dla serca.
Wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko śmierci z powodu schorzeń sercowo-naczyniowych, w szczególności zawału serca, udaru mózgu i miażdżycy, która jest główną przyczyną tych chorób. Dr Richard Allison z Herbalife Nutrition jest dietetykiem. Ekspert podkreśla, jak ważną rolę w trosce o zdrowie serca odgrywa dieta. - Jeśli masz wysoki poziom cholesterolu, ważne jest, aby wybierać produkty spożywcze o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i trans – radzi specjalista.
Bogate w błonnik i białko śniadania dobre dla serca
Dietetyk zaznacza, że kluczem w walce z nieprawidłowym poziomem cholesterolu, w szczególności tego złego, czyli cholesterolu LDL, jest skupienie się na posiłkach bogatych w wielonasycone tłuszcze i błonnik rozpuszczalny. Zdaniem eksperta jednym z najlepszych śniadaniowych wyborów są płatki owsiane.
- Spróbuj dodać trochę świeżych owoców, orzechów lub cynamonu, aby uzyskać dodatkowy smak – poleca dr Allison. Zamiast płatków możesz je dodać do jogurtu naturalnego. - Jogurt grecki jest bogaty w białko i ma mniej tłuszczu niż zwykły – mówi ekspert.
Kolejnym dobrym wyborem są jajka, ale trzeba ograniczyć ich spożycie do jednego lub dwóch dziennie. Jeśli jednak spieszymy się do pracy i śniadanie chcemy zabrać ze sobą, dr Allison radzi, by postawić na pełnoziarniste tosty.
- Wybieraj chleb pełnoziarnisty zamiast białego chleba, bo jest bogatszy w błonnik i może pomóc ci zachować uczucie sytości – wyjaśnia dietetyk. Jeśli mamy więcej czasu, warto tosty zjeść z awokado, masłem migdałowym lub niskotłuszczowym serkiem śmietankowym.
Dla tych, którzy nie przepadają za śniadaniami, ekspert proponuje smoothie. – Jest świetnym sposobem na uzyskanie różnorodnych składników odżywczych w jednym posiłku – tłumaczy. Dietetyk radzi, by bazą smoothie było beztłuszczowe mleko lub jogurt, a dodatkami świeże lub mrożone owoce, szpinak, nasiona chia.